Kuva: Wikimedia Commons

Torstaina Glasgow Rangersin ja Slavia Prahan välinen Eurooppa liigan neljännesvälierien toinen ottelu päättyi 2-0 tsekkiläisseuran eduksi. Ottelua kuitenkin varjostivat vakavat syytökset rasismista ja väkivallasta. Slavian siirtyminen jatkoon olikin illan selvästi toiseksi merkittävin uutisaihe, kun tsekkiläispuolustaja Ondrej Kudelan väitettiin hyökänneen rasistisesti Glen Kamaraa kohtaan.

Tapauksesta saatu kuvamateriaali näyttää Slavia -pelaajan sanovan suomalaisen maajoukkuepelaaja Kamaran korvaan jotain, peittäen samalla suunsa. Rangers pelaaja Bongani Zunzu kertoo videolla tuomarille Kudelan kutsuen Kamaraa apinaksi. Tätä selkkausta seurasi suuri kahakka joukkueiden välillä.

Tapausta seurasi Instagramiin ladattu kuva, jossa joukko Slavian kannattajia esittelee kameralle Kamaralle kohtaan hyökkäävää, ja rasistista banneria. Seura on tuominnut kuvan, ja nostanut rikoskanteen sekä kuvan julkaisijaa, että siinä esiintyviä kannattajia kohtaan. Seura jatkaa tapauksen tutkimista.

Torstai-iltana rasismista syytetty Ondřej Kúdela (KUVA: Wikimedia Commons)

Rangersin valmentaja Steven Gerrard kommentoi torstai-illan ottelun jälkeen uskovansa Kamaraa, ja tarjoavansa suomalaiselle sataprosenttisen tukensa. Hän ilmaisi myös olevansa ylpeä joukkueensa muista pelaajista, jotka puolustivat Kamaraa tilanteessa. Englantilaisvalmentaja siirsi vastuun UEFA:lle, toivoen, että asiaa ei vain “lakaista maton alle”.

Myöhemmin samana iltana Slavia Prahan presidentti Jaroslav Tvrdik kiisti sosiaalisessa mediassa syytökset rasistisesta käytöksestä, ja myöhemmin väitti Kudelan joutuneen fyysisen hyökkäyksen kohteeksi pelaajatunnelissa, kun ottelu oli päättynyt. Seura on myös tehnyt tästä rikosilmoituksen, väittäen Kudelan joutuneen julman hyökkäyksen kohteeksi.

Myös itse Kamara on julkaissut virallisen ja pitkähkön lausunnon sosiaalisessa mediassa. Mies muun muassa ilmaisi järkytyksensä, sillä hän ei ollut omien sanojensa mukaan koskaan odottanut kuulevansa tällaista rasistista herjausta toiselta ammattilaisjalkapalloilijalta. Kamara selitti tilanteen niin, että Kudela riiteli Rangersin pelaajan kanssa ja kun suomalainen yritti tulla väliin, Kudela hyökkäsi verbaalisesti häntä kohtaan, haukkuen häntä apinaksi. Kamara kiisti Kudelan väitteen siitä, että tsekkiläinen olisi käyttänyt vain kirosanoja. Mies kiitti lausunnossaan joukkuekavereitaan, manageri Gerrardia, sekä yleisesti jalkapallofaniyhteisöä, tuesta, ja rasismia vastaan puhumisesta julkisesti. Hän antoi kunniaa myös kollega Kemar Roofelle, joka oli joutunut Instagramissa rasististen hyökkäysten kohteeksi. 

Lopuksi pelaaja ilmaisi tyytymättömyytensä siihen, miten esimerkiksi Instagramissa mustat jalkapalloilijat kohtaavat rasismia ilman, että sosiaaliset mediat puuttuvat asiaan.

Alkuperäinen artikkeli: SportBible, Jack Kenmare