Venäjän viime vuonna aloittama hyökkäyssota sai koko maailman järkyttymään ja meidät täällä Suomessa haukkomaan henkeämme, että mitä rakas naapurimme seuraavaksi keksii? Suomella on paljon kokemusta suuresta ennalta-arvaamattomasta naapuristamme. 

Sama keskustelu alkoi koko Euroopassa, varsinkin entiseen Neuvostoliittoon kuuluvissa maissa. Mikä maa on seuraava hyökkäyskohde, jos Ukraina kaatuu?

Sama pelko on edelleen läsnä. Vuosi sitten Venäjän karhu vakuutti olevansa maailman toiseksi vahvin armeija ja jopa länsimaiset sota-asiantuntijat väittivät Ukrainan kaatuvan kahdessa viikossa. Näin onneksi ei käynyt. Lännen iso taloudellinen ja sotilaallinen tuki oli pelastus Ukrainalle sekä Euroopalle.

Valloitusretken epäonnistumisesta voidaan kiittää korruptiota, jonka Putin antoi kukoistaa Venäjällä hänen aikakaudellaan

Putin on aiemmin todennut, että Neuvostoliiton hajoaminen oli 1900-luvun suurin geopoliittinen virhe, joten nyt hän päättänyt korjata sen. 22 vuotta rajatonta valtaa pitänyt Putin sokaistui vallalleen ja uskoi omaan propagandaansa. Venäjän supervahva armeija olikin vain paperilla kova.

Valloitusretken epäonnistumisesta voidaan kiittää korruptiota, jonka Putin on antanut kukoistaa Venäjällä hänen aikakaudellaan. Korruptioon perustuva politiikka nosti Putinin valtaan aikanaan, ja se on pahentunut hänen aikakaudellaan entisestään. Armeijan uudistamiseen luovutetut miljardit oli varastettu matkan varrella. Luojan kiitos.

Heti Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkuvaiheessa lähdin heti ensimmäiseen isoon mielenosoitukseen vastustamaan sotaa. Tämä sota on minulle henkilökohtainen. Minulla on inkerinsuomalaiset juuret, ja olen syntynyt Neuvostoliitossa. Suomeen muutimme 1991 ja äitini muutti takaisin Venäjälle 1990-luvun puolivälissä pikkusiskoni kanssa, kun hän erosi isästäni.

Antti Kurhinen pioneerileirin jälkeen Neuvostoliitossa 1988. KUVA: Antti Kurhisen kotialbumi

Äitini asuu edelleen Venäjällä, mutta siskoni perheineen pakenivat Suomeen Putinin julistaman syyskuisen liikekannallepanon vuoksi, koska muuten siskoni mies olisi joutunut rintamalle sotimaan. Kävin sodan alettua myös YLE:n Perjantai-ohjelmassa puhumassa, miten minua hävettää toisen kotimaani käyttäytyminen, enkä hyväksy missään tapauksessa Venäjän toimia.

Häpeä oli niin suuri, että yritin jopa päästä Venäjän kansalaisuudestani eroon, mutta se osoittautui erittäin vaikeaksi. Kävin kertomassa tästä MTV3:n tv-uutisissa. Monet muutkin Suomessa asuvat venäläiset ovat vastustaneet sotaa alusta saakka, mutta samalla on löytynyt todella paljon ihmisiä, jotka tukevat sotaa, ja heitä löytyy edelleen. Monen tuttavani kanssa tuli riitaa, ja tiemme erkanivat. 

Venäjä perustelee sotaa kansalaisilleen muun muassa väitetyllä Ukrainan natsihallinnolla, venäjän kielen syrjinnällä, Naton uhkalla ja lännen rappiolla. Jos jotain Putinin koneisto on osannut tehdä, niin todella taitavaa propagandaa. Kun sotaretki ei ollutkaan parin viikon reissu Kiovaan, vaan muuttui pitkäksi raadolliseksi sodaksi, alkoi sodan edetessä paljastumaan, minkälaisia raakuuksia Venäjän armeija Ukrainassa teki. Butsasta, Irpenistä ja monista muista kaupungeista, joista Venäjän armeija vetäytyi, paljastui teloituksia, murhia, raiskauksia ja muita kauheuksia.

Viimeistään näiden paljastusten jälkeen moni Putinin sodan tukija järkyttyi ja päätti kääntää kelkkansa. Moni tuttava, kenen kanssa sodan alkuvaiheessa oli ollut riitaa ja erimielisyyksiä, pyysi anteeksi aiempaa näkökulmaansa. Silti valtava määrä ihmisiä tukee edelleen Putinin hyökkäyssotaa melkein vuosi sodan alkamisen jälkeen.

Itse seuraan paljon venäläisiä oppositiokanavia, kuten Navalnyita YouTubessa, TV Rainia  ja Venäjältä paenneiden oppositiopoliitikkojen somekanavia. Sieltä saan paljon riippumatonta informaatiota, mitä sodassa tapahtuu. Näin voivat tehdä myös Putinin tukijat, ja niin he tekevätkin, myös Venäjällä.

Vaikka sensuuri Venäjällä sodan alettua vahvistui ja kaikki vähänkin vapaammat mediat suljettiin, pääsyä esimerkiksi YouTubeen ei ole vieläkään rajoitettu. Kaikki halukkaat pääsevät edelleen katsomaan totuuksia hyökkäyssodasta. Tästä huolimatta moni edelleen kannattaa Putinin toimia. Miten vieläkin joku voi tukea tyrannia ja puolustaa järkyttäviä sodassa tapahtuvia raakuuksia? Ovatko kaikki venäläiset yhtä pahoja kuin Putin? Mikä siis saa ihmisen kannattamaan Putinia kaiken tämän jälkeen?

Ovatko kaikki venäläiset yhtä pahoja kuin Putin? Mikä siis saa ihmisen kannattamaan Putinia kaiken tämän jälkeen?

Muistan jotain Neuvostoliitossa vietetystä lapsuudesta. Jos pienestä lähtien opetetaan jo päiväkodissa, että kotimaa on suuri ja mahtava ja näytetään kaikki kotimaan tekemiset hyvinä, vaikka ne olisi läpeensä pahoja, saadaan imperialismin siemen tehokkaasti kylvettyä. Toveri Stalin näytetään ihmisille pelastajana ja vapahtajana, eikä tyrannina ja murhaajana. Hirmuteot oikeutetaan uhriutumisen kautta: omat teot ovat aina olleet oikeutettuja, jotta oma maa ja ihmiskunta saatiin pelastettua. Äiti-Venäjä on aina pelastaja, vapahtaja ja maailman paras paikka elää.

Venäläiset kasvatetaan siis olemaan ylpeitä maastaan, vaikka väärin perustein. Ylpeä saa olla, mutta Venäjällä tapa opettaa olemaan “ylpeä” on hieman erilainen. Venäjän armeijaa ei saa kritisoida, oli taistelu oikein tai väärin. Itse suurta tsaaria ei saa kritisoida, koska kun on sota, niin pitää pysyä johtajan takana, teki hän mitä tahansa. Juuri näitä asioita ihmisille on iskostettu jo lapsesta lähtien ja samalla myös sen, että tavallinen ihminen on valtiolle kuin kertakäyttömateriaalia, orjia, joita valtio saa käyttää miten huvittaa.

Putin on myös luonut Venäjälle suuren tulokuilun rikkaiden ja köyhien välille. Pienillä paikkakunnilla ihmiset kituuttelevat pienellä palkalla, joten monelle sotaan lähteminen on myös ollut pelastus taloudellisesta kurjuudesta, jonka Putin on luonut 23 vuoden vallassa olonsa aikana . Hallitus lupaa 240000 ruplaa (noin 3200€) kuukaudessa sotimisesta, 3 miljoonaa ruplaa (noin 40000€) vammautumisesta ja 7 miljoonaa ruplaa (noin 93000€) sodassa kaatumisesta lähiomaisille.

Esimerkiksi TV Rain on uutisoinut, että tavallisten ihmisten köyhyys Venäjällä on vähentynyt radikaalisti sodan alkamisen jälkeen ja että se on seurausta juuri näistä korvaussummista. Ennen tavallisen venäläisen olisi pitänyt tehdä vuosikausia saman summan eteen töitä, ja nyt he saavat kymmenkertaisesti kun läheisiä kuolee sodassa. 

Ne, jotka kaikesta huolimatta vastustavat sotaa, ovat joutuneet pakenemaan Venäjältä, istuvat vankilassa, tai pahimmassa tapauksessa tippuvat vahingossa ikkunoista. Ja ne, jotka eivät pääse pakenemaan, eivät uskalla vastustaa sotaa, koska työn menettäminen, linnatuomio ja hakatuksi tuleminen ei houkuttele. Ainoa ratkaisu Venäjällä on vallanvaihdos, sekä täysin uusi valtiorakenne. 

Mitä sitten kun Putinin koneisto romahtaa? Mitä venäläiset joutuvat käymään läpi, jos ovi vapauteen aukeaa?

Venäjän tilanne näyttää todella surulliselta, ja juuri siksi Putinin imperiumi on lähempänä romahdusta kuin koskaan aiemmin. Jos sota jatkuu ja osittaisesta liikekannallepanosta tulee täysimittainen, rajat suljetaan ja sota saapuu jokaisen venäläisen kotiin, niin silloin ollaan lähempänä vallankumousta. Mitä sitten kun Putinin koneisto romahtaa? Mitä venäläiset joutuvat käymään läpi, jos ovi vapauteen aukeaa?

Kun natsi-Saksa romahti toisen maailmansodan jälkeen, jäi valtava määrä ihmisiä, jotka oli samalla tavalla aivopesty pelolla, propagandalla ja imperialistisella ajattelutavalla. Saksalaisilla kesti vuosikymmeniä käsitellä se, miten järkyttäviä julmuuksia ihmiskunnalle ja varsinkin juutalaisille he tekivät. 

Sama odottaa venäläisiä Putinin romahduksen jälkeen, unohtamatta sotakorvauksia, jotka tulevat olemaan valtavat kaikkien tuhojen jälkeen. On nimittäin satoja tuhansia ihmishenkiä, joita rahassa ei voi edes mitata. 

Sodan jälkeen Ukrainan jälleenrakentaminen on meille päivänselvää, mutta meidän on myös osallistuttava Venäjän valtiojärjestelmän uudistamiseen. Emme voi tehdä samoja virheitä kuin 1990-luvulla, kun emme osanneet tarpeeksi hyvin auttaa Venäjää jaloilleen Neuvostoliiton romahduksen jälkeen vapaan demokraattisen yhteiskunnan rakentamisessa. Muuten kuluu taas 30–50 vuotta, ja meillä on taas uusi tyranni, joka päättää toistaa brutaalia historiaa.

Teksti: Antti Kurhinen
Kuvat: Antti Kurhisen kotialbumi

Edit 17.2.2023 klo 10.40: Jutun kieliasua muokattu.