Pääsiäinen tulee, oletko valmis? Lehdissä on jo valittu pääsiäispöytään sopiva viini. Kipin kapin Alkoon hakemaan sitä, ennen kuin loppuu. On parhaat lammasreseptit. On reseptit heille, jotka mieluummin silittävät vauvalammasta kuin syövät. Kaikki on valmista. Sinun tehtäväsi on lähteä kuluttamaan. 

Pääsiäismunat valtasivat markettien keskikäytävät tammikuussa heti sen jälkeen, kun joulusuklaat oli saatu pois kuleksimasta suurella alennuksella. Perinteisten Kinder- ja Mignon-munien rinnalle on tullut useita erimakuisia töhnämunia. Töhnämuna assosioituu mielessäni ennemminkin hygieniasta huonosti huolehtivaksi miesoletetuksi kuin karkkipäivän herkuksi. 

Palmusunnuntaiksi pitää muistaa varata kotona kipot ja kupit täyteen karkkeja. Mahdollisimman montaa lajia, että varmasti kaikille löytyy kaikkea. Sunnuntaina on nimittäin tiedossa ovikellon pimputtelua, kun pienet ja isot noidat ja muut noidanmieliset kiertelevät ovelta ovelle kerjäämässä karkkia. Virpominen on peruja ortodoksisesta ja luterilaisesta kirkosta sekä pakanallisuudesta. Onko tämä sitten uskonnollista omimista parhaimmillaan? Missä ovat virpojien vastustajat ja erilaiset aktiivit nousemassa barrikadeille tällaisen omimisen edessä?

Pääsiäistä värittävät erilaiset perinteet, joista useimmat ovat peruja kirkolta. Onhan pääsiäinen kristittyjen kirkkovuoden suurin juhla. On erikoista, että nimenomaan näitä niin kovasti halutaan noudattaa, kun muuten uskonnollisuus tai kirkko eivät ole ykköstrendejä täällä tuhansien järvien maassa. Somea ja lehtiä seuraamalla tuntuu, että Suomi on kovasti maallistumassa. Kuka esimerkiksi muistaa, miksi pääsiäistä vietetään? Taitaa suuri osa vain odottaa pitkää viikonloppua ja samankaltaisia ruokaorgioita kuin jouluna. Ja kuinka moni meistä vapaapäivien odottajista todellisuudessa haluaisi kantaa katekismusta taskussaan ja elää Herran pelossa? 

Kauppoihin kärrätään kiloja ja taas kiloja lammasta, härkää, nautaa, lohta ja muuta. On perunoita ja pashatarvikkeita, mämmiä ja kermaa. Alkoihin kärrätään lavatolkulla viiniä. Kyykkyhyllyt ovat täynnä, vaikka moni nostaa pääsiäisen kunniaksi katsettaan kohti ylähyllyjä. Pääsiäisenä Jeesuksen veri voi olla sitä laadukkaampaa, eikä välttämättä monen ensikänniviini El Tiempoa. 

Kiirastorstaina sitten ostoskärryt tanassa marketteihin ajamaan rallia kuin Linnanmäen törmäysautot konsanaan. Käytävillä taistellaan kuten parhaissakin keskiaikaisissa turnajaisissa, kun yritetään saada se viimeinen rapeakuorinen leipä kärryyn. Viini ja leipähän kuuluvat olennaisena osana pääsiäiseen. Kirkon alttarilla nyt ainakin. Kun kauppareissusta on selvitty hengissä ja vauvalammas on upotettu marinadiin, voi vihdoin huokaista ja avata ensimmäisen viinipullon. Sinun puolestasi vuodatettu.

Teksti: Reetta Wuopio