Pääkaupunkiseudun kirjastoverkosto Helmet on julkaissut tietoja vuoden 2022 suosituimmista kirjoista.

Helmet-kirjaston lainatuin aikuisten kirja oli Meri Valkaman Sinun, Margot. Kirjaa lainattiin 5 775 kertaa. Kärkikolmikon muodosti Valkaman lisäksi Delia Owensin Suon villi laulu (3 865 kertaa) ja Pirkko Saision Passio (3 834 kertaa). Luvuissa on mukana sekä ensilainaukset että lainojen uusinnat. Kymmenestä suosituimmasta aikuisten kirjasta kahdeksan oli naiskirjailijoiden kirjoittamia.

Tietokirjoista suosituin oli ranskalaiskirjailija Annie Ernaux’n muistelmateos Vuodet. Listalta löytyi myös mm. Anna Kontulan, Mikko Hyppösen ja Rutger Bregmanin kirjat. Lastenkirjoissa lainatuimpia olivat Jeff Kinneyn Neropatti-sarja sekä Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö.

Vuonna 2021 lainauksia tehtiin Helmet-kirjastoissa yli 13 miljoonaa, joista kirjoja 11,7 miljoonaa. Kirjastojen vuoden 2022 tarkemmat tilastot julkaistaan 3.4.2023.

Lainaustoiminta on vähentynyt huomattavasti viimeisen 15 vuoden aikana. Lainaajien määrä väestöstä on pudonnut 2020-luvulle tultaessa puolesta kolmannekseen. Erityisesti nuoret ikäryhmät käyttävät kirjastopalveluja yhä vähemmän. Asia ilmenee opetus- ja kulttuuriministeriön(OKM) viime torstaina julkaistusta Sivistyskatsauksesta.

Teksti ja kuva: Iisakki Kuronen