Kruunuvuorenrannan ensimmäiset asukkaat muuttivat Gunillankallioon syksyllä 2014. Tällä hetkellä Kruuniksessa asuu noin 6000 ihmistä, ja vuoden 2030 alkuun mennessä alueella on kodit 13 500 asukkaalle. Raitiovaunut eivät kulje kerrostalojen välissä vielä vuosiin, mutta kiskojen asennus on alkanut ja tunnelma on paikallisten keskuudessa odottava.

Katja Jääskeläinen on asunut alueella kolme vuotta. Hän käy seitsemän kuukauden ikäisen Aapo-koiran kanssa läheisessä koirapuistossa viikoittain. Jääskeläinen odottaa malttamattomana lauttaliikennettä sekä Kruunusillan valmistumista vuonna 2025. Uusilla liikenneyhteyksillä matka keskustaan lyhenee merkittävästi.
Kruunusillan rakennustöitä pystyy seuraamaan Kruunuvuorenrannan lauttalaiturilta. Alkuvuodesta 2023 alkavan lauttaliikenteen on määrä kulkea reitillä Pohjoisranta – Meritullintori – Kruunuvuorenranta. Lautoilla käy HSL-matkalippu.
Haakoninlahdenkadulla on uudet kiskot. Katuvalot odottavat vielä lamppuja.
Asuttujen kerrostalojen viereen nousee uusia asuintaloja.
Agim Sito on alueen ensimmäisen ravintolan omistaja. Kruunu Pizza tarjoilee jo kuuluisaksi tullutta lohikeittolounasta, ja pizzoja, jotka on valmistettu harvinaisella sähköllä toimivalla kupoliuunilla. ”Kruunuvuorenrannan asukkaat ovat tukeneet meitä paljon”, hän kiittelee paikallisia, jotka ovat ottaneet ravintolan olohuoneekseen.
Kruunu Pizzan viereen rakennetaan raitiolinjaa. Läheisen pysäkin nimeksi on tulossa Kruunupysäkki. Pizzerian omistajan Siton mukaan katutyöt ovat vaikuttaneet siten, että kauempaa tulevat asiakkaat ovat vähentyneet. Lähellä asuvat asiakkaat käyvät ruokailemassa tavalliseen tapaan.
Kaasusäiliön läheiselle parkkipaikalle hylätystä autosta on tullut omanlaisensa taideteos.

Kuvat ja teksti: Reetta Winsten