Painonnoston yleisen sarjan SM-mitalit jaettiin viime viikonloppuna.

Painonnoston yleisen sarjan SM-kilpailut käytiin Kalajoella 8.-10. maaliskuuta. Kilpailuihin oli ilmoittautunut 143 urheilijaa, yhteensä 33 eri seurasta. Tampereen Pyrintö oli parhaiten edustettu seura 24 urheilijalla. Edustajien määrässä toiseksi eniten urheilijoita oli ilmoittautunut Helsingin Herakleksesta ja kolmanneksi eniten Ounasvaaran Atleettiklubista.

Kilpailuihin osallistuminen vaati urheilijoilta oman sarjan tulosrajan ylittämistä edellisen vuoden aikana. Tulosrajat määrittyvät Suomen kansallisen tason perusteella kaikissa sarjoissa. Tulosraja on kuitenkin vähintään yhtä suuri kuin edeltävän kevyemmän sarjan tulosraja. SM-kilpailuihin sai osallistua enintään 10 parasta tulosrajan ylittänyttä urheilijaa paremmuusjärjestyksessä. Edellisen vuoden SM-kilpailu tulos ei kelvannut tämän vuoden osallistumisoikeudeksi.

Perjantaina katseet kiinnittyivät naisten alle 64-kiloisten sarjaan, jossa kilpaili tuore EM-mitalisti Saara Retulainen. Retulainen saavutti helmikuussa Bulgariassa käydyissä EM-kilpailuissa hopeaa työnnössä ja pronssia yhteistuloksessa. Retulainen voitti Suomen-mestaruuden yhteistuloksella 214 kiloa, mikä oli samalla uusi Suomen ennätys. Retulaisen ylivoimaa kuvastaa hyvin 37 kilon ero yhteistuloksessa toiseksi tulleeseen Inka Tiaiseen. Samassa sarjassa kilpaillut 2007 syntynyt Ounasvaaran Atleetti Klubia edustanut Kaisa Rautio taisteli pronssimitalista loppuun asti, mutta taipui yhden kilon erolla Rovaniemen Reippaan Ronja Leppiaholle.

Lauantain kilpailuissa nähtiin lisää EM-tasolla menestyneitä urheilijoita. Naisten alle 71-kiloisten sarjassa nosti nuorten Euroopan mestari ja useita Suomen ennätyksiä hallussaan pitävä voimailuseura Bodonosta edustava Janette Ylisoini. Ylisoini voitti kilpailun suvereenisti tehden samalla useita Suomen ennätyksiä ja Pohjoismaiden ennätykset naiset 20-sarjaan molemmissa nostoissa, sekä yhteistuloksessa.

Myöhemmin samana päivänä lavalle astui naisten alle 76-kiloisten sarjassa kilpaillut Minni Hormavirta. Kilpailun voittanut Hormavirta nosti tempauksessa uuden oman ennätyksensä 90 kiloa. Hormavirralla on hallussaan alle 15-vuotiaiden euroopan ennätys työnnössä, tuloksella 107 kiloa. Tällä hetkellä hänen työntö ennätys on 120 kiloa, mikä on Suomen ennätys tytöt 17-, naiset 20- ja naiset 23-sarjassa.

Sunnuntaina nähtiin kilpailujen isoimmat nostot, kun kilpailuvuorossa olivat miesten raskaammat sarjat. Miesten alle 109-kiloisten sarjassa kultaa otti useita Suomen ennätyksiä taskussaan pitävä Ounasvaaran Atleetti Klubin Hannes Keskitalo, joka nosti työnnössä uuden Suomen ennätyksen 203 kiloa. Hopealle nosti Rovaniemen Reippaan Rebin-Kardo Rezazadeh.

Teksti: Kalle Hildén

Kuva: pixabay.com