20-vuotias Pinja Kilpinen on yksi Sylva ry:n sylvasomettajista. Hän on itse sairastanut nuorena retinoblastooman, johon ei silloin ollut saatavilla vertaistukea ja haluaa nyt siksi auttaa muita sairastuneita.

Pinja Kilpinen lähti mukaan Sylva ry:n toimintaan oman syöpätaustansa takia. Hänellä todettiin puolen vuoden ikäisenä retinoblastooma, jonka johdosta häneltä poistettiin kokonaan toinen silmä. 

“Mietin pitkään, että lähden tähän mukaan, koska syöpäni on niin harvinainen Suomessa, eikä sillon kun olin nuori ja käsittelin asiaa ollut ketään vertaistukena. Ajattelin, että sitten kun itse selviän tästä draamasta, haluan olla vertaistukena niille, jotka sitä tarvitsevat”, Pinja kertoo. 

Sylva ry on Suomen sisällä toimiva voittoa tavoittelematon yritys, joka kerää rahaa ja varoja etenkin lasten, nuorten ja nuorten aikuisten syövän hoitoon. Yhdistyksen toimintaan kuuluu tiedon jakaminen sekä vertaistukitoiminta syöpää sairastaville ja heidän läheisille.

Pinjan työtehtäviin sylvasomettajana kuuluu vastuu Instagram-julkaisuista muiden sylvasomettajien kanssa. Hän on Instagramin kautta myös mukana tukemassa ja auttamassa syöpää sairastaneita tai sairastavia. Sylvasomettajat toimivat yhteistyössä Sylvan viestintätiimin kanssa. Pinja aloitti Sylvalla vapaaehtoistyön syyskuussa 2022.

“Ollaan Sylvan kasvot, sanotaan vaikka näin”, Pinja toteaa. 

Pinjalle palkitsevinta vapaaehtoistyössä on se, kuinka kiitollisia ihmiset ovat oman tarinansa jakaneille.

“Suosittelen vapaaehtoistyötä kaikille, mutta jos nimenomaan Sylvaan haluaa lähteä mukaan niin se riittää, että kiinnostaa auttaa.” 

Teksti ja kuvat: Elina Castrén