Maanantaina aikaisin aamulla Mestis-joukkue Helsingin Jokerit tiedotti, että heidän uusi valmentajansa on kaiken kokenut, voittanut ja legendan statusta kantava Risto Dufva. Missä menee raja? Eikö Valtteri Filppulan sopimus ole jo tarpeeksi? 

Tiistaina Jokerit kohtasivat kotiavauksessaan TuTon. Hallilla tunti ennen peliä, siis pelaajien lämmittelyiden aikana, on jo monta tuhatta katsojaa paikalla. Tunnelma on odottava. Kaikki kamerat kuvaavat Filppulaa koko lämmittelyn ajan. Jokainen paikalla oleva haluaa nähdä Jokerit ja Filppulan ja sekä etenkin viihdyttävää Mestis-kiekkoa. 

Sitä myös saatiin. Yli 6000 katsojaa viihtyi hallissa koko ottelutapahtuman ajan. Mestiksen slogan “Suomen viihdyttävintä lätkää” toteutui täydellisesti. Mestis, ja sarjan helposti kiinnostavimpana joukkueena Jokerit, ovat onnistuneet luomaan Suomen toiseksi korkeimmasta sarjatasosta kiinnostavamman ja mediaseksikkäämmän kuin mitä pääsarjataso Liiga on.

Mestiksen kiinnostavuus konkretisoituu siellä,  missä se on tärkeintä, eli jäällä. Peleissä tapahtuu koko ajan. Kentällä ei pelätä virheitä ja pelaajat uskaltavat tehdä pelin sisällä riskialttiita ratkaisuja. Rapakon takaa NHL:stä tuleva, eteenpäin menevä, pelityyli näkyy myös Mestiksessä. En muista nähneeni eilen ensimmäistäkään viivelähtöä, jota harrastetaan Liigassa tuon tuosta. Se on erittäin puuduttavaa katsojalle. Toki täytyy ymmärtää, että pelataan voitosta, mutta katsojat haluavat nähdä maaleja. Jääkiekko on maalintekopeli, joten miksi Liigassa näyttää siltä, että siellä pelätään maaleja. 

Vaikka puhutaan kilpaurheilusta, on Mestis onnistunut luomaan sarjasta loistavan brändin ja viihdetuotteen. Milloin Liigan lämpimässä toimistossa herätään tähän, ja aloitetaan oikeasti tehdä ratkaisuja sarjan kilpailullisen edistämisen ja viihteen arvon kannalta. Mestis on tehnyt sen, mitä on pitänyt ja nyt se alkaa tuottaa hedelmää. 

Liigan kiinnostavuus on hiipunut vuosi vuodelta. Muutoksia ei uskalleta tehdä kuin pakon edessä, jotta omat kädet pysyisivät puhtaana. Sarjan avaaminen on tuorein esimerkki siitä, kun Liiga on ajettu nurkkaan, on pakko tehdä, se mitä katsojat haluavat. Tosin tässäkin puheet hienosta kilpailullisesta sarjasta ovat harhaanjohtavia. Vaikka Mestis-joukkue onnistuisi selvittämään tiensä karsintojen kautta Liigaan, täytyisi heidän maksaa lisenssi, joka oikeuttaa pelaamaan Liigassa. Lisenssin hintalapulle Liigan sivuiltakaan ei löydy tarkkaa hintaa, mutta esimerkiksi Kiekko-Espoo maksoi kyseisestä lipukkeesta 2,2 miljoonaa euroa. Mestiksestä ei realistisia mahdollisuuksia ole maksaa tätä summaa muilla joukkueilla kuin Jokereilla.

Liiga siis tarvitsee Jokereita enemmän, kuin Jokerit Liigaa. Milloin Liiga lopettaa Jokereiden odottamisen, ja yrittäisi itse tehdä ratkaisuja sen eteen, että Suomen jääkiekon pääsarjasta tulisi taas viihdyttävä ja katsojia kiinnostava. Missä Liigan raja menee? Kuinka kauan Mestis saa pyyhkiä Liigalla lattiaa?

Kuva: Pixabay

Teksti: Miro Tanninen