Eilen sain taas kokea töissä asian, joka tapahtuu lähes viikoittain: Asiakas pyytää treffeille kesken työpäivän. Tämä parinkymmenen sekunnin tilanne on kiusallinen varmasti niin kysyjälle kuin myös työntekijälle. Tai ainakin itselleni se on erittäin vaivaannuttavaa. 

Olen ihminen, joka ei halua tarkotuksella olla kenellekään ilkeä. Kun sitten kolme-nelikymppinen miesoletettu pyytää minua, nuorta naista, kahville ja vastaan hänelle kieltävästi, joskus saan jopa haistattelua takaisin. Tässä tilanteessa en ole täysin varma, pitääkö minun edelleen (maskin alla) hymyillä iloista asiakaspalveluhymyäni vai sanoa suoraan, mitä tunnen. Eilisessä tilanteessa herrasmies tokaisi tiskillä “lyö vaan kassaan toinenkin kahvi, tarjoon sen sulle. Ja ainiin, kirjoita puhelinnumeros kuittiin”. Hämmentyneenä ainoa vastaus, jonka sain sanottua oli “Saan juoda kahvia ilmaiseksi, kiitos vaan”. Puhelinnumero kyselyyn en edes osannut vastata mitään. 

Työkaverini oli viime keväänä laittamassa pääsiäisherkkuja hyllyyn. Muuan puliukko tuli kauppaan ja huudahti “sinulta se näyttää munan räpläys sujua”. Tämähän on suorastaan seksuaalista häirintää, joka on rikos. Näissä tilanteissa asiakaspalvelija ei kuitenkaan voi paljoa asiakkaalle sanoa, jotta ei ole töykeä tai pahimmassa tapauksessa saa nyrkistä. Meidän kaupassa kun työskenneltiin yksin ja näissä tilanteissa ei ollut toista työntekijää auttamassa selviämään kohtaamisesta ehjin nahoin. Työkaverini oli vain tokaissut “niinpä” ja mennyt myymään kaljat asiakkaalle. 

Jos tilanteissa olisi ollut miesasiakaspalvelija, niitä ei luultavasti olisi sattunut. Totta kai naisetkin saattavat pyytää miesasiakaspalvelijoita treffeille, mutta ainakaan meidän työympäristössä niin ei ole koskaan käynyt. Tämä kertoo varmasti ongelman luonteesta paljon. Miksi kyseiseen ongelmaan ei puututa tai miten joillakin henkilöillä on oikeus sanoa toisille tällaisia asioita? 

Lisäksi kyseenalaistan työnantajien puuttumista tähän asiaan. Minulle ei ainakaan kukaan kertonut enkä osannut yhtään varautua siihen, kuinka paljon seksuaalista häirintää joudunkaan kokemaan kaupan alalla. Kun sitten puhuin asiasta pomoni kanssa, hän vain tokaisi, että sellaista tämä työ on, yritetään selvitä tästä. Vienoista treffipyynnöistä selviän kyllä omin avuin, mutta entä kehon kommentointi tai sitten pakkien jälkeen tulevat haukkumiset? Ja näitä asioita ei voi perustella “asiakas on aina oikeassa” tai muillakaan yhtä nasevilla kommenteilla. Tällaista ei vaan voi hyväksyä. 

Onneksi suurin osa kommenteista tulee vanhemmalta ikäpolvelta. Seksuaalisesta häirinnästä ja jokaisen ihmisen omasta tilasta on puhuttu nuorille niin paljon, että maailmasta on varmasti tulevaisuudessa tulossa tältä osin edes hitusen parempi paikka.