Jalkapallon säännöistä päättävä IFAB on tuomassa tuomareille uudenlaisen kortin käyttöön. Sinisellä kortilla tarkoituksena on antaa enemmän valtaa tuomareille ja mahdollisuus laittaa pelaaja kymmenen minuutin jäähylle, esimerkiksi liiallisesta protestoinnista. Kahdesta sinisestä kortista pelaaja tulisi saamaan punaisen kortin.

Monet varmasti ajattelevat, että tämä on jokin aikainen aprillipila, mutta valitettavasti näin ei ole. Jäähyihin on totuttu suomalaisten suosikkilajissa jääkiekossa, mutta jatkossa saatamme nähdä myös jalkapalloilijoita istumassa kentän laidalla jäähyllä. Tämä muuttaisi pelin luonnetta radikaalista, kun joukkue voisi joutua pelaamaan peräti kymmenen minuuttia alivoimalla. Uudistus pakottaisi valmentajat miettimään aivan uudenlaisia taktiikoita. Kortin tullessa pelistä todennäköisesti muovautuisi hyvin erilainen, kuin mihin olemme tähän asti tottuneet.

Useat huippuvalmentajat Valioliigassa ovatkin olleet vahvasti uudistusta vastaan. Suunsa asiaan liittyen ovat avanneet esimerkiksi Mikel Arteta, Jürgen Klopp ja Ange Postecoglou.

– Minun on vaikea ymmärtää tätä kiireellisyyttä, että lajiin tuodaan yhtäkkiä uusia asioita. Näkemykseni mukaan pelissä ei ole kovinkaan paljon asioita pielessä. Suurin ongelmani pelissä on tällä hetkellä se, että VAR (videoerotuomari) on muuttanut kokemusta, olitpa sitten pelaaja, manageri tai kannattaja, Tottenhamin päävalmentaja Postecoglou pohtii.

IFAB aikoo brittimedioiden mukaan aloittaa sinisen kortin testaamisen juurikin Isossa-Britanniassa. Testaaminen aloitettaisiin alasarjoista, eikä näköpiirissä ole ainakaan vielä huippusarjat tai laajemmat testaukset. Useiden lähteiden mukaan FA cup olisi harkitsemassa kortin käyttöönottoa sekä miehissä että naisissa.

Sininen kortti on aiheuttanut niin paljon negatiivista keskustelua, että on hyvin vaikeaa nähdä sen ainakaan lähiaikoina isoihin sarjoihin saapuvan. Varsinkin Valioliigassa on vielä todella paljon ongelmia VARin kanssa, joten toiseen näin isoon uudistukseen ei tässä vaiheessa olla valmiita. Korttia tullaan kuitenkin lähes varmasti testaamaan jo lähivuosina ja sen jälkeen saamme paremman kuvan kortin toimivuudesta.

Teksti: Elias Jolanki
Kuva: Pixabay