Kuvaaja, leikkaaja, muusikko, tuottaja ja ohjaaja. Laaja-alainen televisio- ja elokuva-alan ammattilainen Amulio José Espinosa voi kutsua itseään nyt myös pitkän elokuvan ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi. Hänen debyyttifilminsä About the Beginning esiteltiin lokakuun lopulla Cinemaissi-elokuvafestivaaleilla Helsingissä, jonka yhteydessä Espinosa kertoi elokuvan tekemisestä ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Katso haastatteluvideo tai lue pidempi artikkeli alla.

Espinosan elokuvaprojekti sai alkunsa vuosia sitten, kun hän tutustui kotimaassaan Meksikossa kirjailijana ja esiintyjänä työskentelevään kämppäkaveriinsa Cesar Julio Ortegaan. Ortega ehdotti usein Espinosalle yhteisiä työprojekteja, mutta molemmat olivat niin kiireisiä omissa töissään, että hyvää hetkeä ei koskaan tullut. Kun Espinosa muutti Suomeen vuonna 2015 myös Ortega muutti Italiaan, josta käsin hän jatkoi ehdotuksiaan uusista yhteistyökuvioista. Parivaljakko ei kuitenkaan saanut rahoitusta ideoilleen. Tilanne muuttui, kun Espinosan perustama tuotantoyhtiö Fearless Pinecone Suomessa alkoi pärjätä hyvin: tuolloin Ortega ja Espinosa päättivät kirjoittaa elokuvan käsikirjoituksen ja alkaa työstämään projektia Espinosan yrityksen kautta.

Elokuvan teemana ovat varsin monimutkaiset ihmissuhteet ja vastausten etsiminen. Filmissä seurataan elokuvaa tekevää nuorta naista, joka pyytää kuvausprojektiinsa mukaan ystäväänsä ja hänelle entuudestaan tuntematonta näyttelijää. Lisäksi pakkaa sekoittaa mykkä ja mysteerinen mies, joka kulkee näyttelijän vierellä.

About the Beginning-elokuvan näyttelijäkaarti on varsin kansainvälinen. Liettualainen Arnolda Noir, kroatialainen Frano Maškovic sekä meksikolaiset Armando Alvarado ja Cesar Julio Ortega esiintyvät päärooleissa. Näyttelijöiden ammatilliset ominaisuudet ovat vaikuttaneet vahvasti käsikirjoitukseen: kaikkia rooleja on muokattu näyttelijöiden mukaan, ja esimerkiksi Arnolda Noirin rooliin on yhdistetty alkuperäisen käsikirjoituksen kaksi henkilöhahmoa.

Espinosalle tärkeimmät hetket elokuvassa liittyvät kohtaamisiin. Hänen mukaansa on taianomaista, kun kaksi hahmoa tapaa toisensa ensimmäistä kertaa, sillä he ovat tekoprosessin aikana tehneet kovasti töitä aitojen kohtaamisten luomiseksi. Ihmiset, jotka tapaavat elokuvassa ensimmäistä kertaa, kohtaavat ensi kertaa myös tosielämässä, kun taas tarinassa tutut hahmot olivat tutustuneet toisiinsa aiemmin myös todellisuudessa.

Ennen About the Beginning-elokuvaa Espinosa on tullut suomalaisille tunnetuksi muun muassa elokuvista ”Oma Maa” ja ”Fingerpori” sekä sarjasta ”Paratiisi”. Hänellä on tiedossa mielenkiintoisia projekteja myös lisää. Keväällä 2024 hän on kuvaajana elokuvassa, joka on Iso-Britannian, Suomen ja Norjan yhteistuotanto. Hän toimii myös vastaavana tuottajana joissakin Suomi-Espanja yhteistuotannoissa. Lisäksi hän toivoo pääsevänsä tekemään uutta Suomi-Meksiko yhteistuotantoa.

Teksti ja video: Satu Karjunen
Etusivun kuva: Fearless Pinecone