Tonttulan väki linnoittautuneena katselemaan reportteritontun Youtube-liveä. (KUVA: PIXABAY)

Korvatunturi uinuu vielä syysuntaan, joulukalenterit saapuvat hiljalleen ruokakauppoihin, ja lokakuun pimeä koettelee kansaa. Lelupajalla Joulupukki ja tonttujoukko elävät työntäyteistä arkea piilossa julkisuudelta, onhan talven h-hetkeen reippaasti yli kaksi kuukautta aikaa.

Vaan eipä tiedä kuuraparta, että yksi tontuistaan onkin karannut etelään. Reipas ja omatoiminen reportteritonttu Sebastian on ottanut nimittäin puuterilumimaisemista omaa lomaa, ja lähtenyt tutustumaan Helsingin kirkkaisiin valoihin. 

Sebastianilla on ihka oma Youtube-kanava, jossa hän kertoilee erilaisia mukavia tarinoita tonttulan väelle. Tarinatonttuna hän on aivan omaa luokkaansa. Sebastian osaa rakennella aivan mielettömiä kertomuksia, jotka uppoavat tonttulan väkeen kuin veitsi voihin. Hänen kertomuksena ovat itse asiassa niin hyviä, että Sebastianille on annettu kirjoituksistaan useamman kerran tunnustusta ihan valtiotasolta asti. Viimeisimmän mukavan tunnustuksen Sebastian sai 4.10.2021, kun Oulun käräjäoikeuden joulupajalta annettiin hänelle ihana pehmeä paketti.

Nyt kuitenkin takaisin reportteritontumme seikkailuun Helsingin kaduille. Talsiessaan pääkaupunkimme ehkä kuuluisimmalla kadulla, Mannerheimintiellä Sebastian huomaa, että siellä on käynnissä jonkinlainen mielenosoitus. Iso joukko nuoria on katkaissut liikenteen. Tonttumme kentällä ei jää toimettomaksi. Sebastian päättää tuottaa satapäiselle joukolle iloista joulumieltä etuajassa. Hän alkaa kiertää nuorten joukossa Youtube-livelähetyksen säestämänä. Kierrellessään tonttu kuvailee nuoria välillä oikein läheltä ihan sieraimia myöten, välillä hän astelee hieman kauemmas ja kertoilee jonkun oikein mukavan sadun livelähetystä seuraavalle tonttulan väelle. 

Hyvän aikaa toimintaa raportoituaan Sebastian ymmärtää, että nuoret ovat katkaisseet liikenteen ilmastohuolen vuoksi. Hänet valtaa känkkäränkkä ja paha mieli. Sebastian-tontusta alkaa tuntua siltä, että tällainen ilmastoasiasta vouhkaaminen on ihan sellaista oikein ääritoimintaa, joka ei ole millään tavalla hyvä juttu. Sebastian päättää, että hän kertoo nuorille omia tarinoitaan ja yrittää saada heidät ymmärtämään, että tällainen huolehtiminen ei ole ollenkaan hyvä asia. Helsingin nuoret eivät kuitenkaan kovin paljoa pidä Sebastian-tontun tarinoista, vaan väittävät jopa, että hän on kameroineen päällekäyvä ja epämukava kiihkotonttu. 

Kaikesta tästä järkyttyneenä Sebastian palaa Korvatunturille ja kertoo järkyttävistä kokemuksistaan vielä lisää tonttulan uskolliselle väelle. Väki on pöyristynyt kuulemastaan, ja reportteritonttu saa vuolasta kiitosta tärkeästä työstään Helsingin pimeillä kaduilla. Lopuksi hurmioitunut tonttulan väki puhkeaa iloiseen yhteislauluun.

“Ei itkeä saa, ei meluta saa, Sebu voi tulla kameran kaa…”