Etelä-Suomen Sydänpiiri tuo luontokuntosalit helsinkiläisten senioreiden ulottuville. Ohjattuna toimintana luontokuntosalit lisäävät liikuntauskallusta ja tuovat ihmisiä yhteen.

Etelä-Suomen Sydänpiirin toteuttamat maksuttomat, kaikille avoimet sydämen terveyteen keskittyvät luontokuntosalit ovat käynnistyneet Helsingissä. Fysioterapeutin ohjaamia luontokuntosaleja tarjotaan keväisin ja syksyisin kolmen kerran sarjoina alueilla, joissa asuu runsaasti senioreita, mutta joissa on tarjolla vain vähän ohjattua toimintaa. Luontokuntosaleissa liikutaan puistoissa ja lähimetsissä hyödyntäen puita, kiviä ja kaatuneita puunrunkoja lihasvoima- ja tasapainoharjoittelun apuna.

– Tavoitteena on saada ihmiset inspiroitumaan siitä, että luonnossa voi liikkua monin eri tavoin, kasvattaa lihasvoimaa, ja sitä kautta saada myös sydänterveyteen hyötyjä, sanoo luontokuntosaleja ohjaava fysioterapeutti Essi Grönlund.

Ennaltaehkäisystä kuntoutukseen

Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ovat perinnöllisyys, kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli sekä epäterveelliset elintavat. Myös ikääntyminen itsessään lisää sairastumisen riskiä. Tilastojen mukaan 33% suomalaisista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. Tiedetään myös, että jopa 80% sydän- ja verisuonisairauksista olisi ennaltaehkäistävissä. Ennaltaehkäiseviä keinoja ovat terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, vähäinen alkoholin käyttö sekä liikunnan lisääminen. 

– Verenpaineen alentaminen on yksi merkittävä keino, jolla voi vaikuttaa sydämen terveyteen, ja luontoliikunta tunnetusti alentaa verenpainetta tehokkaasti, muistuttaa sairaanhoitaja Sanna Kojo Etelä-Suomen Sydänpiiristä. 

Sydänsairauksien kanssa elää miltei puoli miljoonaa suomalaista päivittäin. Ammattilaisten ohjaamien luontokuntosalien tarkoitus on lisätä uskallusta liikkua sydänsairauden kanssa, tuoda vertaistukea sekä eväitä omatoimiseen liikkumiseen. 

Toimintaa koko Etelä-Suomen alueella

Helsingin alueella luontokuntosalit toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa Avustus iäkkäiden ihmisten liikunnan tukemiseksi 2023 -rahoituksella. Luontokuntosalitoimintaa järjestetään myös Helsingin kehyskunnissa ja Raaseporissa, joissa taustalla on Kiertävä sydänpiste -hanke. Hankkeen muita tarjolla olevia palveluja ovat tietoa ja tukea tarjoavat Sydänpäivä-kiertueet sekä alueyhdistyksissä kokoontuvat Sydänryhmät.

Teksti ja kuva: Irene Karlstedt

Tekstiä on korjattu 19.10.2023 klo 10:38: Helsingissä luontokuntosalitoiminta toteutetaan Avustus iäkkäiden ihmisten liikunnan tukemiseksi 2023 -rahoituksella, eikä Kiertävä sydänpiste -hankerahalla, kuten aiemmin kerrottiin.