Amerikkalaisen jalkapallon vuosittainen Super Bowl -finaali otellaan Allegiant Stadiumilla, Las Vegasissa sunnuntaina 11. helmikuuta. Finaalissa kohtaavat San Francisco 49ers ja Kansas City Chiefs. Nämä joukkueet kohtasivat vuonna 2020 Super Bowlissa, ja tämä tuleva ottelu on historian kahdeksas kerta, kun samat joukkueet kohtaavat uudelleen Super Bowlissa.

Kausi huipentuu tämän lajin osalta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa, kun näemme, mikä joukkue voittaa halutun Super Bowl -mestaruuden. Vuonna 2020 mestaruuden voitti Chiefs, mutta se ei todellakaan tullut helpolla. 49ers johti ottelua jopa kymmenellä pisteellä pelin loppumetreille asti, ja näytti siltä, että 49ers ottaa joukkueen historian kuudennen Super Bowl -mestaruuden. Kävi kuitenkin niin, että pelinrakentaja Patrick Mahomes johdatti joukkueensa Chiefsin voittoon lukemin 31-20, vaikka olikin vielä noin seitsemän minuuttia ennen pelin loppua jäljessä useamman pistesuorituksen verran. Tämä voitto Chiefsille oli heidän historiansa toinen Super Bowl ja joukkueen huikean pelinrakentajansa Mahomesin ensimmäinen. He voittivat myös viime vuonna Super Bowlin.

Jatkuuko Chiefsin dominointi?

Tulevaan otteluun lähdetään hieman erilaisista asetelmista, kuin aikaisemmassa Super Bowl -kohtaamisessaan. Useamman vuoden ajan Kansas City Chiefs on tullut tunnetuksi hyökkäyksestään, joka on ollut liigan parhaimmistoa. Tälle kaudelle joukkue on saanut myös puolustuksensa toimimaan, kun taas hyökkäyspeli on ollut aiempaa heikompaa. Tähän osasyynä on ollut Tyreek Hillin kauppaaminen Miami Dolphinsiin. Vaikka Hillin poissaolo vaikuttaa pitkiin heittokuvioihin huomattavasti, löytyy heiltä silti yksi NFL:n parhaista, ellei jopa paras sisempi laitahyökkääjä, Travis Kelce joukkueestaan. Hän on yksi palanen, johon Mahomes voi luottaa kun hyökkäystään orkestroi kentällä. 

Chiefsin puolustus on suoriutunut erittäin hyvin tällä kaudella, päästäen koko sarjan toiseksi vähiten jaardeja vastapuolen hyökkäykselle. He ovat pystyneet pitämään Chiefsin peleissä mukana ja voittamaan niitä, vaikka hyökkäys ei tuottaisi hirveästi pisteitä. Konferenssifinaalissa Chiefs kukisti Baltimore Ravensin 17-10, joten päivänselvää oli se, että puolustus hoiti oman tonttinsa juuri niin hyvin kuin voi pyytää. 

Toisella puolella kenttää tulee vastaan San Francisco 49ers, joka on ollut yksi vahvimmista joukkueista koko kauden läpi. Ennen kauden alkua jo arvioitiin, että joukkue olisi yksi ennakkosuosikeista voittamaan Super Bowlin. Kokonaisvaltaisesti hyvin kasattu joukkue valmentajista itse pelaajiin kentällä, antavat menestykseen kaikki mahdolliset avaimet. 

Pystyykö 49ers murtamaan Kansas Cityn taian?

Nuori pelinrakentaja Brock Purdy ei aivan samanlaista mediahuomiota saa kuten kilpakumppaninsa Mahomes, mutta hän myöskin on ottanut erittäin hyvin haltuun joukkueensa hyökkäyksen. Purdy varattiin viimeisenä vuoden 2022 draftissa, ollen 252. varausvuorolla varattava pelaaja. Harvoin voi sanoa, että joukkueesta löytyisi kaksi mahdollista MVP- eli arvoikkain pelaaja -palkinnon ehdokasta, mutta tällä kaudella 49ers on tuon tehnyt todeksi. Palkinnon ehdokkaisiin kuului kaksikin eri pelaajaa heiltä, pelinrakentaja Purdy ja keskushyökkääjä Christian McCaffrey. 49ers on hypännyt aivan uudelle tasolle McCaffreyn tultua joukkueeseen viime kaudella. Hän on yksi niistä, joka on varmasti isossa roolissa tulevassa Super Bowl -ottelussa. 

Puolustus on myös liigan ylempää kastia, ollen yksi parhaimmista tuossa osa-alueessa.  Viimeisin playoff-peli ei kylläkään anna tuota kuvaa. Detroit Lions näytti pitkään tuossa konferenssifinaalissa siltä, että he matkaavat kohti Super Bowlia, kun taas 49ers näytti normaalilta kuolevaiselta joukkueelta. Puolustus antoi yllättävän isoja pelejä läpi, joten tuo on korjattava jos haluaa Chiefsiä vastaan pärjätä. Joukkue voitti lopulta tuon Lionsia vastaan olevan ottelun niukasti 34-31 lukemin, jossa joutui tulemaan 17 pisteen takaa ohitse voittoon.

Finaalista on odotettavissa melkoinen spektaakkeli

Kuitenkin, jos kaikki osa-alueet pelaavat sillä tasolla, mitä ollaan totuttu näkemään, 49ersin pitäisi olla hyvinkin vahva joukkue taistelemaan voitosta kestomenestyjä Chiefsiä vastaan. Näistä asetelmista tähän tulevaan Super Bowliin on mahtavaa lähteä, eikä varmaa voittajaa voi arvata. Ennakkoon vedonlyöntikertoimetkin kertovat sen, että kyseessä tulee olemaan todella tasaväkinen kamppailu, ja viihdettä varmasti saadaan. 

Kyseessä on varmasti yksi historian seuratuimmista Super Bowl -otteluista. Chiefs on tullut tutuksi myös niille, ketkä lajia eivät aikaisemmin ole seuranneet. Syynä tähän on megaluokan artisti Taylor Swift, joka seurustelee nykyisin joukkueen pelaajan Travis Kelcen kanssa. Hänet varmasti saadaan useampaan otteeseen kuviin lähetyksessä. Super Bowlin katsojaennätys Yhdysvalloissa on vuodelta 2014, jolloin se keräsi 114,4 miljoonaa katsojaa. 

Näemmekö tänä viikonloppuna tuon ennätyksen menevän uusiksi?

Teksti: Teemu Kotsalo
Kuvat: www.freepik.com