Tosi-tv bisnes on ollut olemassa jo kauan, mutta nousujohdanteisesti se on lähtenyt kasvamaan 2000-luvun tienoilta koko ajan vauhtiaan kiihdyttäen. Tosi-tv:llä pyritään esittämään dramaattisia ja humoristisia tilanteita, myös käsikirjoittamatta ja palkatuiden ammattinäyttelijöiden sijasta suosien tavallisia tallaajia. Osa tosi-tv ohjelmiin osallistuneista on onnistunut luomaan itselleen uran media-alalla.

Tosi-tv ohjelmia tulee hirveällä tahdilla ja niihin osallistujia sen mukana. Monet heistä unohtuvat sitä mukaan, mitä uusia kasvoja tulee tilalle. Massasta löytyy kuitenkin tapauksia, joille ovet ovat avautuneet uusien työmahdollisuuksien kannalta tosi-tv:seen osallistumisen myötä. Eräs näistä on vuoden 2021 Big Brotherin voittaja Jasmiina Yildiz, joka pohtii Kaupunkikanavan puhelinhaastattelussa, että tuskin kukaan pitää vuoren varmana voittoa BB-taloon astellessaan. Hänelle itselleenkin voitto tuli täytenä yllätyksenä, mutta yllättyneempi hän oli työmahdollisuuksista, joita alkoi sadella ohjelman jälkeen.

Kuva: Jasmiina Yildiz

— Katsoin Instagramin viestit ja se oli täynnä eri yrityksiltä työtarjouksia. Mä muistan ajatelleeni, että ”herran jumala!” Olin ajatellut, että käyn tuolla pyörähtämässä ja sitten palaan takaisin omalle työpaikalleni ravintola-baariin.

Jasmiina elää tänä päivänä sellaista elämää, ettei häntä ärsytä mennä aamulla töihin. Tulevaisuuden haaveissa on juontaminen, mahdollisesti joskus tv-tuotannossa työskenteleminen, eikä hän myöskään tyrmää ajatusta osallistumisesta johonkin mielenkiintoiseen reality-ohjelmaan tilaisuuden tullen. 

Toki on tärkeää myös muistaa, ettei johonkin formaattiin osallistuminen tarkoita automaattisesti avoimia ovia työsaralla. Jasmiinakin tuntee välillä syyllisyyttä, kun hänen suurin osa seuraajistaan on nuoria naisia ja välillä tulee jaettua paljonkin omia kivoja duuniprojekteja somessa. 

— Jos haaveilee tosi-tv:n kautta urasta, niin sitten täytyy olla persoonaa. Ketään ei ikävä kyllä kiinnosta jos on kädenlämpöinen, vaikka tottakai kokemukset kuuluu kaikille. Jos on varovaisempi persoona ja haaveilee tällaisesta urasta, niin alan koulut on hyvä vaihtoehto saamaan oppeja eväiksi.

Tosi-tv:seen osallistumisen vaikutus persoonakohtaista

Monenlaisia vastoinkäymisiä ja romahduksia on mahtunut tämän televisiolajikentän osallistujille. Paletti olisikin hyvä olla kasassa, kun harkitsee johonkin ohjelmaan osallistumista, jotta tältä välttyisi.

Tutkijatohtori Pauliina Tuomi on perehtynyt paljon televisiosisältöihin- ja tuotantoon sekä erityisesti median provokatiivisuuteen. Hänkin on havainnut saman ilmiön, että helposti leimataan ja liputetaan tosi-tv:tä vain johonkin tiettyyn lokeroon. Monet osallistujat rakentavat määrätietoisesti omaa uraansa, siinä missä toiset ei välttämättä tiedä täysin mihin ovat osallistumassa. 

— Tiedän monia tempparihenkilöitä, jotka ovat saaneet lisänäkyvyyttä Only Fansin kautta ja saanut sitä kautta masinoitua itselleen taloudellista hyötyä.

Pauliina pohtii, että vaikka henkilö ei tekisikään aina jotain “tyhmää” johonkin ohjelmaan osallistuessa, niin ihan vain olemalla jotain ihmisryhmää, joka ärsyttää suurta osaa massasta voi joutua pyörteeseen. Tosi-tv:n yllä leijuu tietty stigma. Vaikka genre on tullut kuinka paljon hyväksytymmäksi, niin silti joissain formaateissa se leima edelleen vahvemmin näkyy ja osa ihmisistä silloin ajattelee sen syövän ammatillista osaamista. 

— Kyse ei ole pelkästään näistä osallistujista, sillä esimerkiksi Ensitreffit alttarilla- ohjelmakin on herättänyt kansan ”syvissä riveissä” kysymyksen siitä, onko pappi uskottava, jos hän osallistuu ohjelmaan. Näihin ohjelmiin osallistumista voidaan myös tältä kannalta miettiä.

Minkälaisia huonoja kokemuksia osallistujat ovat kohdanneet ja mitkä heidän asenteensa ovat

Kuva: Instagram

Temptation Island on ehkä tällä hetkellä suosituin tosi-tv formaatti nuorten keskuudessa. Ohjelman idea lyhkäisyydessään on viedä neljä pariskuntaa viettelysten saarelle sinkku naisten- ja miesten vieteltäviksi. Ohjelma on nostanut monta kohua pinnalle ja tietty leima seuraakin selkeästi formaatin yllä, sillä se on toistuvasti myös negatiivisessa valossa keskustelunaiheena eri foorumeissa.

Disa Sood on yksi tämän hetkisistä sinkuista parhaillaan pyörivällä kaudella Temppareissa. Ennen kuin ohjelma ehti alkaa pyöriä edes televisiossa, sai Disa ikävän uutisen promohommistaan, joita nainen työkseen tekee. 

Heti kun sinkut julkistettiin, tuli promotoimistosta viestiä, että asiakas oli todella vihainen osallistumisesta kyseiseen ohjelmaan. Syyksi kerrottiin, että asiakas ei halunnut tuotettaan yhdistettävän kyseiseen ohjelmaan millään tavoin. 

— Lisäksi, koska olen sen näköinen ihminen, että jään helposti mieleen. Minulla punaiset hiukset, enkä näytä ihan perus suomalaiselta.

Disa on ollut tällä hetkellä yksi puhutuimmista kauden sinkuista ja tiedostaakin suorapuheisuutensa sekä rohkean luonteensa aiheuttavan ihmisissä tuntemuksia.

— Tuntui väärältä ja epäoikeudenmukaiselta, kun työt päättyi. Ei tullut mieleenkään, että työt olisi voinut mennä kun olin aina ollut kehuttu työntekijä.

Tosi-tv:n osallistujia koskee salassapitovelvollisuus, jonka rikkomisesta voi seurata sanktioita

Disasta tuntui myös epäoikeudenmukaiselta, että promotoimisto oli vihainen Disalle ohjelmaan osallistumisesta ja samaan aikaan kertoi tiedostavansa osallistujia koskevan salassapitovelvollisuuden.

— Jos he tietävät, että meillä on salassapitovelvollisuus, niin luulisi heidän ymmärtävän etten voi jokaiselle työnantajalleni ilmoittaa, että olin mukana Temppareissa. Minulla on aika monta työnantajaa ja siinä sitten olisi aikamoinen kasa ihmisiä, jotka sitten tietäisivät etukäteen osallistumisestani. Lisäksi siinä on aika tuntuvat sakot, jos rikkoo salassapitosopimusta.

Temptation Islandissa on tullut ilmi useampi tapaus, jossa osallistujalta on löytynyt rikostaustaa

Kuva: Iltalehti

Myös Jami Majanen osallistui Temppareiden kuvauksiin kymmenennellä kaudella. Häneltä, niin kuin muutamalta muultakin sinkulta kyseiseltä kaudelta kaivettiin rikostaustaa esiin. Jamille ei tullut yllätyksenä hänen taustansa paljastuminen, vaan arvasi, että kaikki tutkitaan ja tuodaan ilmi mikä on mahdollista tuoda. Hän on myös menettänyt pari työpaikkaa kun uusista rikoksista on alettu uutisoimaan tempparijulkisuuden myötä, mutta ei ota stressiä kuitenkaan asiasta.  

— Olen entinen narkomaani ja olen ollut nyt neljä vuotta selvinpäin. Ne on jotain vanhoja tyhmiä juttuja ja se on osa menneisyyttäni, niin ei se ole haitannut. Tiedän mitä olen tänä päivänä, niin ihan sama mitä lehdet kirjoittaa.

Jami ei suosittelekaan kaikkiin tosi-tv ohjelmiin osallistumista henkilöille, ketkä ei ole sinut itsensä ja menneisyytensä kanssa. 

Teksti: Emilia Kinnunen

Artikkelikuva: Pixabay