Yksin matkustaminen kiinnostaa yhä useampaa matkailijaa, ja sosiaalisessa mediassa tulee jatkuvasti vastaan yksin reissaavien kuvia ja videoita. Soolomatkailussa kiehtoo erityisesti vapaus. Huolellinen suunnittelu ja perehtyminen lievittävät yksin matkustamisen jännitystä ja luovat turvallisuuden tunnetta matkalla.

Muutaman viime vuoden aikana matkailuala on kokenut takaiskuja ensin koronapandemian ja sittemmin Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Nyt matkustaminen on kuitenkin taas lisääntynyt.

Yksi matkustamisen nousevista trendeistä on soolomatkailu eli yksin matkustaminen. Kansainvälisten Internet-matkatoimistojen teettämien tutkimusten mukaan soolomatkat kiinnostavat yhä useampia matkailijoita, ja yhden hengen lentomatkoja haetaan edellisvuoteen verrattuna selvästi enemmän. Myös Google Trends näyttää, että hakusana solo travel on ollut tasaisessa nousussa jo ennen koronapandemiaa. Matkanjärjestäjä TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoo, että kiinnostus soolomatkailua kohtaan on noussut myös Suomessa, vaikka yksin matkustavien osuus kaikista matkalle lähtevistä on vielä selvästi vähemmistössä.

Matkustaminen on aina ollut kokeneen soolomatkailija Polina Poluskin intohimo. Kokemukset au pair -elämästä ulkomailla ja lukion jälkeinen välivuosi Australiassa ovat olleet hänen reissuilleen vasta alkua. Soolomatkailija Netta Rekomaa kertoo saaneensa idean yksin matkustamiseen sosiaalisen median videoiden kautta. Esimerkiksi sosiaalisen median sovellukset Tiktok ja Instagram ovat pullollaan soolomatkailijoiden kuvia, videoita ja vinkkejä. Suosittuja hakusanoja ovat muun muassa soolomatkailu, yksinmatkalla, solotravel ja travelingalone.

Huolellinen suunnittelu avainasemassa

Matkalle lähtiessä on hyvä varmistaa, että passi ja matkavakuutus ovat voimassa. Ulkoministeriö kannustaa myös matkustusilmoituksen tekemiseen. Yksin matkustaessa huolellinen suunnittelu ja matkakohteeseen tutustuminen nousevat entistä tärkeämpään asemaan. Soolomatkailijat kertovat, että erityisesti majoituksen varaaminen ja seutuun perehtyminen etukäteen luovat turvallisuuden tunnetta. TUI Finlandin Aaltonen huomauttaa, että yksin matkustaminen saattaa välillä olla jopa kalliimpaa, sillä kaikissa hotelleissa ei ole tarjolla yhden sängyn huoneita. Soolomatkailija Netta onkin useimmiten majoittunut hostelleissa, joissa huone jaetaan muiden matkailijoiden kanssa. Hostelleiden hyvänä puolena alhaisen hinnan lisäksi on myös se, että niissä pystyy tutustumaan muihin matkailijoihin. Yksin matkustaessa ei tarvitse koko ajan olla yksin.

Polina on matkustanut yli 40 maassa, osassa yksin ja osassa matkaseuran kanssa. Hän vinkkaa, että aloittelevien soolomatkailijoiden kannattaa lähteä liikkeelle pienin askelin: ensin Suomen sisällä ja siitä vähitellen naapurimaiden ja Euroopan kautta eri puolille maailmaa. Myös soolomatkan pituudessa kannattaa lähteä lyhyestä viikonlopun matkasta pidentämään yhä pidempiin matkoihin. TUI Finlandin Aaltonen painottaa matkanjärjestäjän turvaa, joka on aina saatavilla, kun matka varataan matkatoimiston kautta. Matkatoimiston kautta matkustaessa erilaiset aktiviteetit ovat helposti varattavissa. Soolomatkailija voi käyttää apunaan myös matkasuunnittelijaa, joka auttaa matkan suunnitteluvaiheessa, mutta ei matkan aikana välttämättä ole enää koko ajan tavoitettavissa toisin kuin matkatoimiston henkilökunta. Vaikka yksin matkustaminen tuntuisi jännittävältä, kannustavat Netta ja Polina muitakin kokeilemaan soolomatkailua.

Teksti, kuva ja video: Niina Kruus