Helsingin Taidehallissa, Galleria G:ssa, Valokuvagalleria Hippolytessa, MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa, Galleria Sculptorissa, tmgalleriassa ja Helsingin taidemuseo HAM:issa järjestettävä Nuoret 2023 on avoinna kesäkuun alkuun asti. Näyttelyssä esitellään uuden sukupolven taidetta, jossa vakavat aiheet tuodaan esille hauskoilla tavoilla. Esimerkiksi Sanna Marin -veistoksellaan uutiskynnyksen ylittäneen Maisa Majakan töissä käsitellään biletystä ja naiseutta.

Näyttelyssä on erilaisia teoksia, kuten keramiikkaa, installaatioita, valokuvia ja maalauksia.
Nuoret 2023 on yksi Suomen vanhimmista edelleen järjestettävistä kuvataidenäyttelyistä. Sitä on järjestetty vuodesta 1939.
Maisa Majakka on 33-vuotias helsinkiläinen kuvanveistäjä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2022. 11 hänen teostaan on esillä Nuoret 2023 -näyttelyssä. Hän kuvaa teoksissaan joutilaisuutta ja käsittelee esimerkiksi sitä, kuinka naisia rangaistaan hauskanpidosta, eikä sitä vieläkään pidetä sopivana.
”Näihin tiivistyy esimerkiksi se, miten tietynlaisia naisia pidetään tyhmempinä kuin toisenlaisia, ja tietynlaista käytöstä pidetään pahempana kuin toista”, Majakka kertoo. Majakan työ Etkot (2023) sai inspiraationsa Sanna Marinin bilekohusta ja ylitti uutiskynnyksen, kun Marin julkaisi Instagramiin kuvan itsestään muotokuvansa kanssa.
Kaikki Maisa Majakan teokset ovat keramiikkaa. Niissä käsitellään nuoruuteen, naiseuteen ja hauskanpitoon liittyviä aiheita kevyellä tavalla.
Nuoret 2023 -näyttelyssä on mukana 36 alle 35-vuotiasta taiteilijaa.
Näyttelyn järjestävät yhdessä Suomen Taiteilijaseura, MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto, Helsingin Taidehalli, Frame Contemporary Art Finland, Helsingin taidemuseo HAM sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemian taiteen ja esittämiskäytäntöjen Praxis-koulutusohjelma. 

Kuvat ja teksti: Oona Gröngvist