Uuden Musiikin Kilpailu järjestetään 10. helmikuuta 2024 Tampereen Nokia Areenalla. Seitsemästä esiintyjästä yksi tullaan valitsemaan Suomen edustajaksi Eurovision-laulukilpailuun. Mikael Gabriel ja Nublu osallistuvat kilpailuun kappaleellaan Vox Populi.

Heti Vox Populin lähdettyä käyntiin mielenkiintoni heräsi. Aloin miettimään, kuinka upean lavashown tästä voi saada aikaan. Toivottavasti musiikkivideon avaruusteemaa tuodaan myös live-esitykseen. Artistien ja videossa esiintyvien juontajien lisäksi myös muut taustahenkilöt olisivat voineet lähteä mukaan tanssimaan. Videossa välittyy Mikael Gabrielin ja Nublun välinen lämmin yhteys.

Vox Populi on latinan kieltä ja se tarkoittaa lyhykäisyydessään kansan ääntä. Sanoma on selkeä, mutta mietin toistuuko “Vox Populi” kuitenkin liian usein, ainakin se jää mieleen. Toisaalta populi on sanana hauska ja näenkin esimerkiksi lasten hokevan sitä innoissaan. Osa tulkitsee sanoman olevan kuittaus vuoden 2023 Euroviisuihin, joka kävi itselläkin mielessä. Loreen voitti tällöin kilpailun yhteispisteissä ammattilaisraadin voimin. Käärijä keräsi yleisöääniä eniten kaikille tutulla kappaleella Cha-Cha-Cha.  

Artistit kertovat kappaleen tarinan tulevan juurikin siitä, että kaikilla on mielipide. Ei pidä kuitenkaan ajatella, että oma mielipide on tärkein. He myös jatkavat, että kaikkien mielipiteet ovat oikeita ja vääriä, samaan aikaan. Tärkeä sanoma, joka täysin totta. 

Pidin molempien omista verseistä sekä suomen ja viron kielten yhdistelmästä. Kappaleessa on myös monta eri tyyliä, ja se toimii. Loppupuolen oopperamainen osuus vie kuulijan uusiin sfääreihin. Tämän lisäksi lempikohtiini lukeutuu leijonien vertaus määkiviin lampaisiin, mikä on nerokas ja hauska. Osa on sanonut kappaleen olevan sekava, mutta mielestäni monipuolisuus tuo vain lisää energiaa. Vox Populi on kokonaisuudessaan menevä ja mukaansatempaava.

Uskon kappaleen menestyvän ja pärjäävän UMK:ssa. Näen myös mahdollisuuden päästä Euroviisuihin, lavaesitys vaikuttaa tosin paljon. Jännityksellä odotan!

Etusivun kuva: Nelli Kenttä / Yle