Russ Cookin suoritukselle tuli matkaa 16 000 kilometriä ja siihen kului 352 päivää. Matka alkoi huhtikuussa 2023 Etelä-Afrikasta ja loppui Tunisiaan sunnuntaina eilen 7.4. 

Englantilainen kestävyysjuoksija oli todella uupunut melkein vuoden mittaisen suorituksen jälkeen. “352 päivää on pitkä aika olla näkemättä perhettä, tyttöystävääni”, Russ Cook kommentoi viimeisen juoksupäivän aamuna.

Yleensä matkat taittuivat yksin, mutta viimeiselle 40 kilometrille tuli suuri joukko juoksijoita kannustamaan Cookia. Hänestä tuli ensimmäinen, joka on juossut Afrikan eteläisimmästä kärjestä pohjoisimpaan pisteeseen. Cook otti matkalla 19 miljoonaa askelta ja juoksi 16 eri maassa. Aiemminkin Afrikan läpi on juostu, mutta reitit eivät ole olleet ihan ääripisteisiin. 

Huima juoksu tuotti hyväntekeväisyyteen 780 000 euroa. Rahat käytetään nuorten mielenterveystyöhön ja Sahrawin pakolaisleirien koulutukseen.

Juoksumatka ei kuitenkaan taittunut ilman ongelmia. Cookin piti olla Tunisiassa jo ennen joulukuuta, mutta hänet ryöstettiin aseilla Angolassa heti matkan alussa. Passit, puhelimet ja rahat ryöstettiin. Tämän jälkeen hän eksyi reitiltään elokuussa ja päätyi Kongon Demokraattisessa Tasavallassa viidakkoon. Viidakossa veitsillä varustetut kyläläiset ottivat Cookin haltuun ja vaativat häneltä rahaa. Hänet onneksi vapautettiin, kun pyydetty summa maksettiin kyläläisille.

Matkan aikana Cook kärsi monista terveyshuolista. Kuuma sää aiheutti vatsakipuja ja hiostava sää värjäsi virtsan mustaksi.

Cookista käytetään lempinimeä “hardest geezer”, joka tarkoittaa suomeksi käännettynä ”kovaa äijää”. Nimitys tulee siitä, että Cook on ennenkin tehnyt kovia tempauksia. Hän on muun muassa juossut Istanbulista Lontooseen vuonna 2019, ja juossut maratonin vetäen 730 kilon henkilöautoa perässään vuonna 2020. Istanbulista Lontooseen juostessa matkaan meni 66 päivää, ja mittaa tuli 71 maratonin verran. Henkilöautojuoksu pääsi Guinnesin ennätyskirjaan, kun matka taittui alle 10 tunnissa. 

Kirjoittaja: Perttu Kuru
Kuva: Pixabay