Kasvatustieteen tohtori Päivi Sutinen korostaa ilon löytämistä joka hetkestä

“Tämänhetkinen korona-arki on tuonut mukanaan hyviäkin asioita, kuten ihmisten avuliaisuuden tosiaan kohtaan”, toteaa kasvatustieteen tohtori Päivi Sutinen. 

Hän toteaa myös, että ”saattaa olla että kymmenen vuoden kuluttua tämä aika muistetaan siitä, kun ihmiset ryhtyivät pohtimaan omaa lentokonematkustamistaan”.

Kasvatustieteen tohtori Päivi Sutinen on tehnyt valtaosan työurastaan seurakuntien nuoriso- ja perhetyössä sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtorina. Näiden lisäksi työuraltaan hän nostaa merkittävinä merkkipaaluina lyhet työjaksot lastenkodissa ja Hesperian psykiatrisessa sairaalassa. 

“Näillä lyhyillä työkokemuksilla on valtava vaikutus asioiden ajatteluuni”, Sutinen kertoo.

Opettajakin on ihminen

Omasta työhistoriastaan inspiroivimpana asiana Sutinen nostaa ehdottomasti esiin opiskelijat, toimiessaan lehtorina Diakonia-ammattikorkeakoulussa. “Parhaiten mielessä ovat sellaiset opiskelijat, jotka pitivät myös opettajaa ihmisenä”, Sutinen toteaa.

“Pidän sitä valtavan hienona, kun sain nähdä opiskelijoiden kehityskaaren kolmen ja puolen vuoden aikana. Valmistumisjuhlassa aina liikutuin, että kuinka itsenäisesti ajattelevia ja rohkeasti omaa kantaansa perustelevia he ovatkaan.” 

“Oli huippua, että todella monella opiskelijalla on vahvana ajatus päässään, että asioita voidaan todella muuttaa”, Sutinen kertoo. 

Hän kokee oivaltaneensa opettajana se, että “on tärkeämpää opiskelijoiden kanssa yhdessä eläminen ja pohtiminen, kun en mä voi kaataa tietoa opiskelijoiden päähän”. 

Sutinen sanoo vielä kiitoksena opiskelijoille sen, että “opiskelijat ei tuominneet mua huumoristani huolimatta”.

Korona-aika nostaa huolen uusperheistä

Kasvatustieteiden tohtori Päivi Sutinen haluaa tuoda mukaan korona-ajan keskusteluun uusperheet. Sutinen pohtii, että “miten lapset kulkevat nyt perheiden välillä”. 

Hän jatkaa pohdintaansa,  että “miten tulkitaan uusperheissä, että kuka on osa perheitä, varsinkin mikäli vanhemmilla on eri käsitys varovaisuudesta”.

“Korona voi muuttaa joissain uusperheissä helposti koko systeemin”, miettii kasvatustieteen tohtori Päivi Sutinen. 

Hän kertoo, että ongelmaisia saattaa olla myös ne tilanteet, joissa perheen toinen vanhempi asuu ulkomailla.

“Henki on tärkeämpi kuin talous”

Kaikkiaan Sutinen kiittää suuresti suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää sekä muitakin päättäjiä. Koronan hyvänä vaikutuksena Sutinen näkee sen, että “ihmiset ovat löytäneet kotimaan pienet matkailukohteet”.

Valitettavana Sutinen nostaa esiin sen, kun “eri ikäisten läheisten tapaaminen on muuttunut lähes kokonaan. Nyt ovat lähes kokonaan poistuneet spontaanit tapaamiset lähisuvun kesken”.

Kaikkiaan Sutinen näkee hienona Suomessa korona-aikana sen, että “henki on tärkeämpi kuin talous”. 

“Ilmastovegaaniksi” itseään kutsuva Sutinen miettii, että  ”saattaa olla että kymmenen vuoden kuluttua tämä aika muistetaan siitä, kun ihmiset ryhtyivät pohtimaan omaa lentokonematkustamistaan”.

Lopuksi Sutinen sanoo, että “nyt elämme todella aikoja, kun emme tiedä tulevasta, haahuilla ei voi, vaan ilo pitää löytää jokaisesta hetkestä”.

Teksti ja kuvat: Lauri Koivisto