Kiertueellaan viimeisenä Helsinkiin saapunut Sirkus Finlandia yllättää jälleen ja pitää katsojan koukussa koko esityksen ajan. Henkeä salpaava akrobatia sekä perinteinen komedia toimivat täydellisesti myös tämän päivän sirkuksessa.

Sirkus on saanut alkunsa hevosten temppu-showna sekä turvapaikkana massasta poikkeaville ihmisille. Kutkuttava vaaran mahdollisuus tai ennennäkemätön erikoisuus pitivät mielenkiintoa yllä tekemällä siitä viihdettä. Miten Sirkus Finlandia tasapainottelee esiintymistaiteen trapetsilla nykypäivänä?

Sirkus on aina perustunut jännittävälle performanssitaiteelle. Nykypäivän sirkus on myös inhimillistynyt ja entisaikojen niin sanotun friikkiyden tilalle ovat tulleet uudet jännittävät aspektinsa. Henkeä saa edelleen pidätellä esiintyjien puolesta, voimistelijoiden pudottautuessa nauhojen varassa monien metrien korkeudelta. Erikoisuus näkyy nykysirkuksessa upealla akrobatialla, miekannielennällä ja aina yhtä toistaan kekseliäimmillä ohjelmanumeroilla, perinteisestä jongleerauksesta palloakrobatiaan. 

Miekannielijä Lucky Hell taiteilee upeasti ilmassa nauhojen varassa. KUVA: Senni Kujanpää

Sirkus Finlandian esityksessä esiintyi yksi hevonen, joka laukkasi kiltisti maneesilla taitava akrobaatti selässään. Temppupyöräilijät Extreme BMX Riders pomppivat ketterästi rampeilta ylös ja alas. Pyörät saattavat ajaa hyppelehtivien eläinten paikkaa nykypäivänä. Jostakin lasten piirretyistä on jäänyt mielikuva yksipyöräisellä ajavasta elefantista. On hyvä, että enemmän ihmisiä käytetään tällaiseen temppuiluun tänä päivänä.

Maneesipojat vaihtoivat lavasteet rivakasti ja sillä välin klovni Fransesco viihdytti yleisöä bumerangilla sekä puhaltamalla vessapaperirullan ilmaan valtavalla peukkuföönillä. Mielenkiintoa on pidettävä yllä uudenlaisilla esineillä, ilmapallot eivät yksinään enää riitä.

Mielenkiintoa pidetään yllä tuomalla esitykseen erilaisia esineitä. Duo Kyrioz tasapainottelee suurten pallojen varassa, sekä Lucky Hell nielee miekkoja yläilmoissa vaijerin varassa. Sirkus Finlandia on täynnä henkeäsalpaavia vaaratilanteita ja jopa jotakin puistattavaa. Miekka-akrobaatin ledimiekan loistaessa kurkun läpi, ei voi itse muuta kuin nielaista pari kertaa ja kääntää katse hetkeksi pois.

Kuoleman pyörä kruunasi shown valtavalla kaksijakoisella pyörivällä laitteella, jossa akrobaattipari The Gerlings hyppi hiiren pyörän kaltaisten rinkuloiden sisällä ja niiden ulkopuolella. Ilman turvavaijereita. Hyppynarua hyppiessä mies kompastui, mutta pysyi kyydissä. Yleisö haukkoi henkeään.

Eliana & Juan Carlos The Gerlings, Kuoleman pyörä KUVA: Senni Kujanpää

Ruutuaikakaudellamme on vaikuttavaa nähdä esittävää taidetta paikan päällä liveorkesterin siivittämänä. Sirkus Finlandia on ajatonta viihdettä, mikä pitää katsojan aistit hereillä koko kaksituntisen ajan. Samalla pitäen kuitenkin perinteiset elementit akrobatiasta komediaan, höystettynä oman aikansa tekniikalla.

KUVAT: Senni Kujanpää