M-Sport Ford Rally Team nautti vuodet 2007-2014 arabirahoista. Kuva: Ford

Ihmiset ottavat monesti kantaa urheilun ja politiikan yhteydestä negatiiviseen sävyyn. Sitä ei hyväksytä tai sitä ei haluta hyväksyä. Sitä halveksitaan ja sitä pidetään tarpeettomana. Tämän näkökulman tukeminen kertoo tietämättömyydestä. Näkökulman tukeminen on sama kuin tukisi naisten ja miesten palkkatasa-arvoa urheilussa. Näiden puolesta puhuminen ei ikinä tule johtamaan mihinkään. Niin kauan kun urheilussa liikkuu rahaa mihinkään suuntaan ja urheilu on bisnestä, eivät nämä asiat tule muuttumaan. 

Poliittisesti vaikutusvaltaiset ihmiset ja tahot tulevat aina pyrkimään vaikuttamaan poliittisiin asioihin myös urheilun kautta. Sillä haetaan julkisuutta, mainetta ja kunniaa tai pyritään korjaamaan edellä mainittuja asioita, mikäli ne ovat tahriintuneet. 

Politiikan ja urheilun yhteydessä on myös hyviä puolia. Ensimmäisenä tulee mieleen se, miten tällä hetkellä kansainväliset lajiliitot kieltävät venäläisurheilijoiden osallistumisen liiton alaisiin kisoihin. Asia kerrotaan ulos niin, että sillä pyritään antamaan painetta Venäjän diktaattori Putinille, jotta tämä kokisi urheilussa takaiskun, joka vaikuttaisi hänen sotilaallisiin haluihinsa. Merkittävässä osassa venäläisurheilijoiden pois sulkemiseen on myös se, että lajiliitot suojelevat omaa mainettaan poliittisilla päätöksillä. Tätä kukaan ei kuitenkaan ole sanonut ääneen, mutta se on fakta. Millään lajiliitolla ei ole varaa ottaa huonoa leimaa siitä, että hyväksyisivät venäläisurheilijat kisoissaan. Se olisi maineellinen ja taloudellinen tappio. Liitoille oikeasti tärkeämpää tässä on ollut oma maine eikä Putinin vastustaminen. 

Miksi politiikka pitäisi erottaa urheilusta, kun urheilijat itse ajavat sanoillaan ja teoillaan niiden yhdistämistä? Esimerkiksi viime vuonna pelaajat ilmoittivat, että eivät aio osallistua Valko-Venäjällä järjestettäviin jääkiekon MM-kisoihin. Tämä on puhdas poliittinen kannanotto.

Politiikka ja urheilu yhdistyvät näkyvimmin isoissa tapahtumissa ja isoissa lajiliitoissa, mutta sitä tapahtuu myös pienissä kaupungeissa ja kylissä kaikilla sarjatasoilla. Jossain pienessä maalaiskunnassa joku päättäjä pyrkii saamaan vaikutusvaltaa ja mainetta urheilun tai urheiluseurojen kautta, jota hän pystyy sitten hyödyntämään esimerkiksi vaalikampanjassaan.  

Ja miksi tämä on sitten hyvä asia? Niin kauan, kun varakkaat ja vaikutusvaltaiset ihmiset käyttävät urheilua hyväkseen, niin kauan urheilussa pyörii paljon rahaa. Heidän varoillaan pystytään luomaan urheilusta viihdyttävämpää ja ammattimaisempaa. Pelkillä lipputuloilla ei kehitetä parhaita harjoitusohjelmia ja tai parempia harjoitteluolosuhteita. Ja mikäli huippu-urheilijat eivät pystyisi harjoittelemaan huippuolosuhteissa ja huippuvalmentajien opissa, eivät urheilusuoritukset olisi niin laadukkaita. Mikäli kilpailun laatu huonontuisi, ei se kiinnostaisi ihmisiä yhtä paljon, eikä siitä saisi niin paljoa lipputuloja. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja urheilu tarvitsee näitä poliittisia vaikuttajia sekä heidän rahojaan.