”Miehet jäi kyllä ihan jalkoihin” – KaupunkiTV:n vaaliväittelyohjelmassa nähtiin suoraa puhetta naisehdokkailta

KaupunkiTV tuotti eduskuntavaalien alla vaaliväittelyn, jossa keskustelunaiheina oli erityisesti nuoria koskettavat asiat kuten ilmasto, koulutus ja rikollisuus. Ohjelman kaikki jaksot ovat katsottavissa KaupunkiTV:n YouTube-kanavalla.

Kolmijaksoisessa Kuuluuko ääni? -ohjelmassa vieraina oli kuusi ensimmäistä kertaa ehdokkaina olevaa nuorta aikuista. Jaksot koostuivat kahden eri näkökulmia edustavan puolueen ehdokkaiden väittelystä. Ohjelman juonsivat Kaupunkikanavan Iisakki Kuronen ja Vilma Parkkonen.

SDP:n ehdokas Lauri Muranen ja juontaja Vilma Parkkonen. Kuva: Teemu Kujala

Ensimmäisessä osassa vieraina olivat Perussuomalaisten ehdokas Samuli Voutila, 33, ja Sosialidemokraattien Lauri Muranen, 39. Yrittäjänä toimivan Voutilan arvoissa korostuivat suomalaisen talouden tukeminen, kun taas elinkeinoasioiden päällikkönä työskentelevän Murasen puheissa painottui ekologisuus.

Katso SDP:n ja Perussuomalaisten jakso tästä.

Perussuomalaisten ehdokas Samuli Voutila. Kuva: Teemu Kujala

Toisessa osassa kohtasivat Kokoomuksen Nea Nättinen, 26, ja Vihreiden Bicca Olin, 24. Ehdokkaiden samanlaiset arvot yllättivät juontaja Iisakki Kurosen.

– Heillä oli yllättävän samanlaisia mielipiteitä, vaikka ovatkin eri puolueista.

Nättisen mukaan samankaltaiset ajatukset johtuvat siitä, että he ovat saman ikäisiä.

– Jos olisimme puhuneet enemmän taloudesta, olisivat oikeistolaiset arvoni tulleet selkeämmin esiin.

Katso Vihreiden ja Kokoomuksen jakso tästä.

Bicca Olinin (Vihr.) mielestä Vihreät ja Kokoomus voisivat sopia hyvin samaan hallitukseen, jos Kokoomuksen riveissä istuisi Nea Nättisen (Kok.) kaltaisia henkilöitä.

Viimeisessä osassa vastakkain asettuivat Vasemmistoliiton Anna Lemström, 28, ja Liike Nytin Mikko Lintunen, 44.

Väittely yltyi jopa kiivaaksi, kun aiheeksi nostettiin koulutus ja ulkomailta saapuvien korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksut. Lemströmin mukaan maksuton koulutus on Suomelle voimavara, jonka avulla Suomeen voitaisiin saada lisää työntekijöitä, kun Lintunen tahtoisi vapauttaa enemmän opiskelupaikkoja suomalaisille. Kumpikin oli samaa mieltä siitä, että opiskelupaikkoja pitäisi joka tapauksessa olla enemmän.

Vilma Parkkonen, Anna Lemström, (Vas.) Mikko Lintunen (Liik.) ja Iisakki Kuronen.

Opetusministerin erityisavustajana työskentelevän Lemströmin väittelyssä kuului monipuolinen tausta politiikassa, kun taas Lintusen näkökulmissa korostui historia yrittäjänä ja opiskelijana.

Katso Vasemmistoliiton ja Liike Nytin jakso tästä.

Juontaja Iisakki Kuronen osasi odottaa poliitikkojen puhuvan harkitusti, kun kamerat ovat käynnissä. Hänen mukaansa puhe oli vapaampaa heti, kun kuvaaminen lopetettiin. Myös naisehdokkaiden sanavalmius jaksojen välillä yllätti Kurosen positiivisesti.

– Tiesin kyllä, että he olivat teräviä, mutta en odottanut, että he jyräisivät ihan 6-0.

Eduskuntavaalien virallinen äänestyspäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestys päättyy tänään.