Helsingin luonnonsuojeluyhdistys arvostaa Töölönlahtea luontokohteena ja virkistysalueena, ja toivoo, että se voisi pysyä luonnontilassa jatkossakin.
– Töölönlahdella on hämmästyttävän hienot luontoarvot ihan kaupungin sydämessä. Kun vesi on nyt puhdistunut, siellä pesii muun muassa nokikanoja ja silkkiuikkuja. Lahti on matala ja siellä on runsaasti ravintoa, joten siellä näkee monia lajeja pysähtymässä – muuttoaikoina voi nähdä jopa satoja vesilintuja, kertoo Antti Halkka, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen, Helsyn, puheenjohtaja.
Luonnonsuojelujärjestöt toivoisivat, että Töölönlahti voisi pysyä luonnontilassa jatkossakin.
Suhtaudumme ehdottoman kielteisesti rantojen rakentamiseen. Töölönlahti on tärkeä sekä luonnolle että kaupunkilaisille virkistyskohteena ja luonnon näyteikkunana, Halkka painottaa.
Padon rakentaminen surettaisi
Halkan mielestä Töölönlahden suojelu olisi tärkeää, jotta luontoarvot varmasti säästyvät.
– Se on niin keskeisellä paikalla, että moni taho haluaisi suunnitella sinne rakentamista. Toistaiseksi hankkeet ovat kariutuneet.
Luontoyhdistykset ja paikalliset luontoharrastajat ovat saaneet estettyä tapahtumajärjestämistä lintujen pesimisaikana. Konserttien äänet ja ihmismassat olisivat huono idea rantojen pesimäpuuhille.
Jo suunniteltu
ja budjetoitu patohanke saa miehen murheelliseksi:
– Pato olisi huono asia. Töölönlahti ei
ole enää entisensä, jos se ei hengitä meren tahtiin.
Helsinki kansalliseksi kaupunkipuistoksi?
Helsingin kaupunki harkitsee Kansallisten kaupunkipuistojen -verkostoon hakemista. Statuksen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta siihen myöntää tai hylkää Ympäristöministeriö. Verkostossa on tällä hetkellä jo yksitoista Suomen kaupunkia. Kansalliseksi kaupunkipuistoksi voi päästä kaupunkiympäristössä sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kaupunki on sitoutunut.
– Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liike edistää mahdollisimman laajan kaupunkipuiston saamista Helsinkiin. Liikkeessä on myös monia järjestöjä mukana niin kuin Helsykin. Helsingin hankkeessa Keskuspuisto ja Haltiala muodostaisivat ehdotetun alueen ytimen, Töölönlahti olisi looginen jatke tälle, ja toivottavasti pääsee mukaan, järjestösihteeri Emilia Pippola Helsystä sanoo.
Pippola mainitsee, että kansallisen kaupunkipuiston sisällä voi olla myös luonnonsuojelualueita.
– Töölönlahden alueen kaupunginosayhdistykset sekä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys etsivät parhaillaan keinoja Töölönlahden alueen suojelun edistämiseksi.
Rakentamisen ja luonnon liitto yhteensovitettavissa
Helsinkiin muuttaa koko ajan lisää väkeä. Miten rakentaminen ja asuminen pitäisi Antti Halkan mielestä ratkaista Helsingissä, kun kaikkia luontoalueita ei pystytä säästämään?
– Helsyn mielestä on täysin mahdollista rakentaa niin paljon kuin kasvu edellyttää rakentamatta luontoalueille. Korkea rakentaminen on yleisesti ottaen parempi vaihtoehto. Yleiskaavan laatimisen yhteydessä esitimme eri vaihtoehtoja. Roihuvuoren ja Herttoniemen teollisuusalueelle voitaisiin rakentaa, samoin Jätkäsaaren ja Kalasataman rakentaminen on ok. Sen sijaan arvoalueet, kuten Töölönlahti, tulisi jättää rauhaan.
– Ei ymmärretä, millainen luontokohde on kaupungin sydämessä! Kun Töölönlahtea kiertää, niin näkee, kuinka helsinkiläiset nauttivat siitä. Kaupunki ei tunnu täysin ymmärtävän sen arvoa.
Halkko asuu itse Töölössä ja käy lahdella usein ihailemassa lintuja.
– Puut alkavat vihertää, ja kohta laululinnuista tulevat satakielet. Töölönlahti tarjoaa joka kerta jotain uutta nähtävää.
TEKSTI JA KUVAT: MARJU HULTTINEN
Lisätietoja Kansalliset kaupunkipuistot -verkostosta:
https://kansallisetkaupunkipuistot.fi/
Helsyn järjestämät luontoretket ja muut tapahtumat:
www.sll.fi/helsinki/mita-teemme/retkitoiminta/
Lisätietoja Kansalliset kaupunkipuistot -verkostosta:
https://kansallisetkaupunkipuistot.fi/
Helsyn järjestämät luontoretket ja muut tapahtumat:
www.sll.fi/helsinki/mita-teemme/retkitoiminta/