Puhelinhaastattelu juuri eduskuntaan ensikertaa valitun SDP:n Elisa Gebhardin kanssa on sovittu vaalien jälkeiseen torstaiaamupäivään. Tuoreella kansanedustajalla on tiukka aikataulu: haastattelu toteutetaan samalla, kun Gebhard kävelee kohti pikkuparlamenttia ja SDP:n eduskuntaryhmän ensimmäistä kokousta. 

29-vuotias Gebhard on ehtinyt olemaan monessa mukana. Hänet valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 2021 ja hän on toiminut kaupunginhallituksen jäsenenä, pääministeri Sanna Marinin erityisavustajana, valtion nuorisoneuvoston puheenjohtajana ja lukuisissa muissa luottamustehtävissä. Eduskuntavaaleissa Gebhard oli ehdolla toista kertaa ja keräsi vaaleissa 5872 ääntä yltäen näin henkilökohtaiseen vaalivoittoon. Kausi kansanedustajana on hänelle ensimmäinen. 

Gebhard kertoo saaneensa vaalikampanjansa aikana paljon positiivista palautetta ja käyneensä hyviä keskusteluja äänestäjien kanssa kaduilla.  

“Mietin, tarkoittaako se jotain vai onko se vain sattumaa. Mutta mitään vaalitulosta ei ikinä voi ottaa itsestään selvyytenä ja olen kyllä jännittäjä loppuun asti”, Gebhard kuvailee vaalivalvojaisten tunnelmia. 

Gebhardin kiinnostus politiikkaa kohtaan heräsi jo nuorena taitelijaisän elämän seuraamisen myötä. 

“Näin läheltä tietyllä tapaa epätyypillistä työtä tekevän henkilön ponnistelut. Se oli yksi asia, joka herätti taloudelliseen eriarvoisuuteen tässä yhteiskunnassa”, Gebhard pohtii. Hänen ensimmäinen luottamustehtävänsä oli Seta ry:n nuorisotoimikunnan puheenjohtajuus 2010-luvun alussa. 

“Silloinhan Suomi oli aika erilainen paikka sateenkaarivähemmistöille. Meillä ei ollut esimerkiksi tasa-arvoista avioliittolakia ja koin sen huomattavan epäoikeudenmukaisena.”

Eduskuntavaaleista läpipäässeistä kansanedustajista 108 on miehiä ja 92 naisia. Naiskansanedustajia on 46 % eduskunnan kokoonpanosta. Toistaiseksi eduskunnassa tunnetaan vain kaksi sukupuolta. Eduskunnan keski-ikä on 47 vuotta, mikä on sama kuin edellisellä vaalikaudella. Alle 30-vuotiaita eduskuntaan valittiin seitsemän. Prosentuaalisesti nuoria kansanedustajia on 3,5 % 

”Olen kohdannut sellaista asennetta, että kyllä sinä vielä ehdit, mutta nyt ei ole sinun aikasi.”

Gebhard kertoo, että nuorena naispoliitikkona on joutunut kohtaamaan erilaisia asenteita ja kommentointia. 

“Olen kohdannut jonkin verran sellaista asennetta, että kyllä sinä vielä ehdit, mutta nyt ei ole sinun aikasi. Mielestäni on huolestuttava ajatus, että kaikkien nuorten pitää odottaa tiettyyn ikään, että voi alkaa muuttamaan tätä maailmaa,” hän toteaa. 

“Kukaan muu kuin nuori itse ei tiedä, millaista on olla nuori tänä päivänä. Kokemukset eri sukupolvilla eri asioista on varmasti aika erilaisia. Ajattelen, että sen takia on tärkeää, että jokainen ikäluokka on eduskunnassa edustettuna suhteessa kokoonsa, jotta eduskunta olisi kuin kansa pienoiskoossa.” 

29-vuotias Elisa Gebhard on joutunut kokemaan nuorena naispoliitikkona erilaisia asenteita ja kommentointia. KUVA: Irja Vaateri

Vaalien alla Gebhardia verrattiin paljon Sanna Mariniin. Hän kertoo kokeneensa kommentit erikoisena, vaikka ihaileekin Marinin työtä. 

“Olin vähän ihmeissäni, kun joku toimittaja jopa sanoi, että olemme saman näköisiä. Se oli mielestäni vähän hassu kommentti, koska tuli sellainen olo ikään kuin olisimme kysyjän silmissä sama ihminen. En tiedä, kysyttäisiinkö keneltäkään miespoliitikolta, kuinka paljon näyttää joltain toiselta”, Gebhard pohtii, “Onneksi tilanne on nyt representaation kannalta monipuolistunut. Viime vuosina olemme tottuneet näkemään politiikassa eri ikäisiä ja näköisiä ihmisiä.”

”Toivoisin, että jokainen voisi olla omana itsenään politiikassa.”

Kansanedustajan työ vaatii päätöksentekoa, paineensietokykyä ja päämäärätietoista luonnetta. Gebhard summaa kliseisen käsityksen poliitikosta olevan henkilö, joka tekee mitä tahansa saavuttaakseen haluamansa. 

“Toivoisin, että jokainen meistä voisi olla omana itsenään politiikassa ja että ihmisen ei tarvitsisi muuttua kovemmaksi, kun alkaa tekemään politiikkaa. Haluan itse seurata omia arvojani ja olla tietyllä tapaa jalat maassa. Uskon, että silläkin pärjää.”

Hallitusneuvotteluja käydään vaalivoittaja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orvon johdolla. Tulevan vaalikauden suuriksi teemoiksi on nostettu muun muassa

valtion velan pienentäminen, leikkaukset, ilmastonmuutos ja luontokato ja maahanmuuttopolitiikka. Hallitusneuvotteluista on odotettu haastavia. 

Myös SDP on kolmanneksi suurimpana puolueena mukana hallitusneuvotteluissa, vaikka eroavia näkemyksiä Kokoomuksen kanssa löytyy. Gebhard toteaa esimerkiksi Kokoomuksen vaatimien hyvätuloisia hyödyttävien veronalennusten olevan asia, johon hän ei toivo SDP:n suostuvan. 

Onneksi myös yhteisiä tekijöitä löytyy: “Olemme esimerkiksi aika samaa mieltä siitä, että Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttoa. Työtätekevän väestön määrä vähenee ja me tarvitsemme tänne uusia ihmisiä.” 

Ennen vaaleja käytiin kiivasta keskustelua siitä, mistä ja kuinka paljon pitää leikata. 

“Itse ajattelen, että meidän täytyy huolehtia siitä, että kaikenlainen talouden sopeutus tehdään oikeudenmukaisesti. Mielestäni SDP:n ei pitäisi lähteä hallitukseen, joka tekee leikkauksia palveluihin, sosiaaliturvaan tai koulutukseen”, Gebhard summaa tulevia neuvotteluja. 

Gebhard toteaa, että valtakunnallisesti vaalien lopputulos edustaa aika erilaisia arvoja, mihin hän itse uskoo. 

“Ajattelen, että tässä ollaan aikamoisessa tienhaarassa sen suhteen, mihin Suomea lähdetään kehittämään ja kenet me muistamme, kun niitä päätöksiä tehdään. Onko se esimerkiksi pienituloiset, työttömät, opiskelijat ja niin edelleen. Tässä on isoja arvovalintoja edessä.” 

Gebhard suhtautuu tulevaan vaalikauteen kuitenkin toiveikkaasti ja odottavaisin mielin: 

“Aina on toivoa. Itse ainakin pyrin parhaani mukaan edistämään eriarvoisuuden torjuntaa jatkossakin, oli politiikan asetelma mikä hyvänsä.”

Teksti: Reetta Paananen
Kuvat:  Irja Vaateri

Tämä ja monta muuta juttua löytyvät Kaupunkikanavan omasta aikakauslehdestä.

Julkaistaan tänään.