Amerikkalaisen jalkapallon kausi huipentui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä huikeaan trilleriin. Kansas City Chiefs voitti Super Bowlissa San Francisco 49ersin jatkoajalla 25-22.

Jokavuotinen spektaakkeli Super Bowl sai arvoisensa päätöksen, kun liigan kuumin joukkue Chiefs otti mestaruuden nimiinsä. Patrick Mahomes näytti jälleen kerran, että joukkue voi tulla milloin vain takaa-ajo asemasta voittoon.

Tämä tappio on erittäin vaikea 49ers joukkueen nieltäväksi. Jo toisen kerran Super Bowlissa Chiefsiä vastaan he häviävät, vaikka ovat päässeet 10 pisteen suuruiseen johtoasemaan. Joukkueen päävalmentaja Kyle Shanahan, jota pidetään yhtenä sarjan parhaimmista valmentajista, sai tilastomerkinnän itselleen, mistä kukaan valmentaja ei haaveile. Tämä oli jo kolmas kerta hänen urallaan, kun valmentamansa joukkue häviää johtoasemasta Super Bowlin. Hän johdatti 2017 vuonna hyökkäyksen kordinaattorina Atlanta Falcons joukkueen Super Bowliin, missä kohtasi Tom Bradyn johtaman New England Patriotsin. Tuossa ottelussa Falcons pääsi jopa 25 pisteen johtoasemaan, jonka vielä pystyivät häviämään jatkoajalla.

Tämänvuotinen peli oli Super Bowl -historian toinen, joka ratkeaa jatkoajalla. Molemmat joukkueet hengittivät toistensa niskassa koko pelin läpi. Pidemmän korren kuitenkin Chiefs pystyi ottamaan jatkoajalla, tekemällä voittavan touchdownin Mahomesin syötöstä laitahyökkääjä Mecole Hardmanille.

Puoliajalle mentiin 49ers johdossa, ja itse puoliaikashow:sta huolehti yksi 2000-luvun R&B -tähdistä, Usher. Mukaansa tempaava show Usherilta viihdytti puoliajan yleisöä paikan päällä ja katsojia kotona.

Toisen puoliajan tähdeksi nousi Mahomesin lisäksi luonnollisesti hänen suosikkikohteensa hyökkäyksestä, eli Travis Kelce. Hän otti ensimmäisellä puoliajalla vain yhden kiinnioton, jolla kirjasi vaivaisen yhden jaardin itselleen. Mies kuitenkin pääsi aivan toisiin sfääreihin toisella puoliajalla, viimeistellen peliin tilastot 9 kiinniottoa ja 93 jaardia. Kelce oli ensimmäisen puoliajan aikana myös erittäin vihaisena sivurajalla. Hän kävi huutamassa valmentajansa Andy Reidin naamaan ja tönäisemässä häntä. Tästä kuitenkaan mitään huonoa Chiefsin suuntaan ei syntynyt, vaan pikemminkin nousu kohti mestaruutta.

Chiefs on nyt voittanut kaksi kertaa Super Bowlin putkeen, liittyen hienoon seuraan historiassa. Viimeisin joukkue, joka tämän on pystynyt saavuttamaan, on New England Patriots vuosina 2003-2004. Patriotsia kutsuttiin dynastiaksi Tom Bradyn aikakaudella, kun joukkue voitti mestaruuksia vähän väliä. Chiefs alkaa nyt olemaan siinä samassa junassa dominoimisellaan.

Kolme mestaruutta viiden vuoden sisään. Dynastia, sitä Kansas City Chiefs joukkueena on.

Teksti: Teemu Kotsalo