Tänään 14. helmikuuta vietetään ystävänpäivää. Juhla näkyy myös helsinkiläisessä Annan Suklaatehtaassa, jolloin sydämen muotoisia konvehteja ja sydänsuklaarasioita ostetaan lahjaksi rakkaille. Suomalainen ystävänpäivä ei ole vielä aivan samalla tasolla kuin Amerikassa, jossa se on yksi kuumimpia myyntipiikkejä koko vuonna.
Helsingin Punavuoressa sijaitsee sympaattinen pieni suklaapuoti. Puodin tunnelma on seesteinen ja konvehdit ovat omia taideteoksiaan kauniisti aseteltuina ikkunalaudalla ja vitriinissä. Suklaakonvehdeissa näkyy käsityön jälki.
Annan Suklaatehtaassa ystävänpäivän valmistaudutaan hyvissä ajoin herkullisten konvehtien valmistuksella. Juhlapäivä on kuitenkin aivan eri tasolla verrattuna amerikkalaiseen ystävänpäivään, jossa yrityksen omistaja ja suklaamestari Anna Kekki on aloittanut uransa suklaan parissa. “Ystävänpäivä on yksi vuoden kuumimpia päiviä Jenkeissä”, Kekki kuvailee. Suomessa tullaan hiljalleen perässä.
![](/wp-content/uploads/2025/02/annansuklaatehdas-1-1.jpg)
Kekki opiskeli alkujaan psykologiaa New Yorkissa, jolloin hän törmäsi työpaikkailmoitukseen suklaapuodista. Tietoa suklaasta tai sen luomisesta ei Keikillä ollut, mutta puotiin astuessa vallannut tunne vei mennessään. Kekki sai paikan ja huomasi nopeasti olevansa silmittömästi rakastunut suklaaseen.
Kekki oli belgialaisen suklaamestarin opissa kaksi vuotta, minkä jälkeen hän opiskeli suklaamestariksi Ranskassa. New Yorkiin Kekki perusti ensimmäisen yrityksensä, joka viidessä vuodessa laajeni kolmeen myymälään ja koko Yhdysvaltain kattavaan jälleenmyyntiverkostoon.
Nuorena intohimon perässä kulkeminen oli menestys. Suomeen palatessaan Kekki työskenteli muualla artesaanisuklaan parissa, samalla myös kirjoittaen tietokirjaa. Ajatukset veivät takaisin suklaayrittäjyyteen ja Annan Suklaatehdas sai hiljalleen alkunsa.
![](/wp-content/uploads/2025/02/annansuklaatehdas-2-3.jpg)
Kekin mukaan ystävänpäivä lukeutuu viiden tärkeimmän juhlan viettoon Annan Suklaatehtaassa. Ystävänpäivänä tulee myös usein uusia konvehtimakuja.
Perustaessaan nykyisen yrityksensä Kekki halusi välttää hieman imelääkin sydämen muotoa suklaassa, mutta muiden kannustamana hankki kuitenkin sydänmuotteja puotiinsa. Kekki toteaa sydänmuodon olevan pidetty, varsinkin ystävänpäivän nurkilla. Sydänrasiat ja sydänkonvehdit ovatkin suosittuja ja myös jälleenmyyjät toivovat ainoastaan sydämen muotoista suklaata rakkauden juhlan lähestyessä.
![](/wp-content/uploads/2025/02/annansuklaatehdas-3-5.jpg)
Ystävänpäivän vietto kasvaa mukavaa vauhtia myös Suomessa, mutta valmistautuminen päivään on edelleen hyvin eri tasolla, kuin Yhdysvalloissa. Jenkkien kaupallisuutta ei Kekki edes koe kaipaavansa Suomen ystävänpäivään.
Kekki kokee, että tällä hetkellä suklaata viedään enemmän romanttisessa mielessä rakkaille, onhan suklaa maailman romanttisin ruoka-aine. “Mikään ei puhuttele syvemmällä tasolla, kuin suklaa”, Kekki toteaa.
Teksti ja kuvat: Senni Kujanpää