Opaskoirakoulun pennuilla on aina tarvetta hoitoperheille. Opaspentu on hoitoperheellä noin puolitoista vuotta ja tämän aikana perhe opettaa koiralle perustaidot ja käytöstavat.
Vantaan opaskoirakoululle syntyy vuodessa 50–60 opaskoiranpentua, jotka sijoitetaan noin seitsemän viikon ikäisinä hoitoperheille puoleksitoista vuodeksi harjoittelemaan perustaitoja.
Kuka tahansa voi ryhtyä hoitoperheeksi. Ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta koirista, vaan mahdollisuus kouluttaa koiraa ohjeiden mukaisesti ja käydä pentukursseilla.
Opaskoirakoulun hoitoperhetoiminnasta vastaa pentuohjelman koordinaattori Hannele Ruokonen. Ruokonen kertoo haastattelussa, mitä hoitoperheenä oleminen on.
Hoitoperheenä toimiminen on vapaaehtoistyötä, eikä siitä makseta perheille korvausta. Perheiden ei kuitenkaan tarvitse maksaa pennusta, huolehtia vakuutuksista tai eläinlääkärikuluista. Pennun ruoat ja mahdolliset lelut perhe kustantaa itse.
Opaspennut ovat mukana pentuohjelmassa syntymästään soveltuvuustestiin saakka, jossa niiden kasvua ja kehitystä seurataan tarkasti pentukouluissa sekä neljän, kahdeksan ja kolmentoista kuukauden iässä tehtävissä välitesteissä.
Viimeinen testi on soveltuvuustesti, jossa testataan kaikki mahdollinen, esimerkiksi erilaiset pinnat ja alustat, korkeat paikat, toiset koirat ja rauhoittuminen.
Jos opaspentu ei läpäise testejä, voi pentu lähteä muihin töihin esimerkiksi virkakoiraksi, avustajakoiraksi, kipukoiraksi tai tukikoiraksi.
Jos koiralla on terveydellisiä esteitä työkoiran tehtäviin, voi hoitoperhe lunastaa koiran itselleen. Opaskoirakoululle tulee useita kyselyitä yli vuoden ikäisistä koirista, jotka eivät ole läpäisseet testejä.
Teksti, kuva ja video: Ninni Varsila