Henna Salonen aloitti taekwondon 21-vuotiaana. Nyt 25-vuotias lajin harrastaja tähtää ensi syksyn MM-kotikisoihin.

Kiinnostus lajia kohtaan lähti isän innoittamana. Pienestä pitäen Salonen oli leikkikentillä se, jonka kilpailuhenkisyys erottui leikeissä edukseen. Luonteesta huokui jo tuolloin periksiantamattomuus, ja se on seurannut urheilijaa tähänkin päivään asti. Lapsuuden laji telinevoimistelu antoi erinomaiset edellytykset notkeutta vaativan taekwondon pariin, sekä hyvän peruskunnon ja kehonhallinnan. 

Voima, nopeus, liikkuvuus, sekä mentaalipuoli tulee olla taekwondossa kunnossa. Mentaalipuolta Salonen on oppinut monipuolisen urheilu-uransa aikana kehittämään. Myös usean vuoden lääketieteellisen pääsykokeisiin lukeminen on opettanut hallitsemaan ajatuksia. Nykyään kilpailutilanteissa urheilija huokuu itsevarmuutta ja rauhallisuutta.

– Lajin viehättävyys piilee sen monipuolisuudessa. Koko ajan pääsee haastamaan itseään.

Alkutaipaleelta lähtien Salonen haastoi itseään harjoittelemalla mustan vyön suorittaneiden kanssakilpailijoiden seurassa. Ensimmäisiin kisoihin hän lähti rohkeasti jo parin kuukauden harrastamisen jälkeen. Alkuvuonna järjestetyissä SM-kilpailuissa Salonen otteli itselleen paikkansa huhtikuun EM-tatameille. Naisten avoimessa ottelusarjassa Salonen sijoittui hopealle. Itsevarma kilpailija tiesi EM-paikan olevan hänelle mahdollinen. Maajoukkueen johto päättää siitä, ketkä lähtevät syksyllä MM-kisoihin Tampereelle. Valintoihin vaikuttavat suuresti kisamenestys, joten EM-kisat ovat loistava näytön paikka Saloselle. 

– Kyllä sen melkein tiesi, että EM-kisoihin tulee kutsu, eikä siitä osannut silloin heti niin iloita.

Voittoon otellut Henna Salonen Slovenian World Cupissa, Koperissa, 2022. KUVA: Joni Tuohimaa

Myöhemmin, isän kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen, saavutuksen hienous kirkastui. Salonen ei ole koskaan aikaisemmin edustanut Suomea maajoukkueen mukana arvokisoissa. Kovan uurastuksen jälkeen palkinto tuntui lopulta hyvältä. Itseluottamus kasvoi ja onnellisuus huokui Salosen puheesta.

– Tuntuu hyvältä kun oma tekeminen palkitaan. Kyllä siinä hetken leijaili pilvissä.

Vaikka paikka kisoihin on varmistunut, Salosella on vielä edessään mustan vyön koe, sillä vain mustavöiset urheilijat voivat edustaa maataan arvokisoissa. Mustan vyön suorittaminen vaatii urheilijalta monipuolista osaamista lajista. Kokeessa kartoitetaan urheilijan tietämystä tekniikasta, liikesarjoista, teoriasta sekä ottelun hallinnasta. Salonen lähtee varmoin mielin 12. maaliskuuta suorittamaan koetta.

Salonen opiskelee toista vuotta lääketiedettä Oulun yliopistossa. Opinnot vievät paljon aikaa, mutta urheilusta ei tingitä. Jo nuorena kilpaurheilun ja opiskelun yhdistäneelle urheilijalle ei tuota ongelmia löytää aikaa sekä opinnoille, harrastuksille että ystäville. Urheilija on ymmärtänyt myös sen, että lajista nauttiminen ja intohimo edellä meneminen on mitaleja tärkeämpää.

– On taottava kun rauta on kuumaa. Totta kai urheilussa tavoitteena on menestyä, ja mitali on aina kiva lisä, mutta pääidea tässä on se jokapäiväinen tekeminen.

Teksti: Senni Nieminen
Kuvat: Joni Tuohimaa