Puu-Käpylä on 1920-luvun alussa rakennettu puutarhakaupunginosa, jonka kaava perustuu väljästi rakennettuihin yhteispihallisiin kortteleihin.
Puutarhakaupunki perustui ajatukseen vihreästä esikaupungista, joka sijaitsee raitiovaunulinjan päässä kivikaupungista ja sen keskustasta. 

Saurahuone on kahvila, joka sijaitsee Käpylässä Pohjolankadulla ja on Käpyläläisen omistama yksityiskahvila. Saurahuoneen periaatteena on vastaisku massatuotannolle ja ketjuravintoloiden maanvalloitukselle.
Saurahuoneen työntekijä Elina kertoi, että kahvila aloitti toiminnan viisi vuotta sitten ja hän on itse työskennellyt näistä vuosista neljä kahvilassa. Elina muisteli kahvilan olleen ennen antiikkikauppa.
Puutarhakaupunginosan pihoilta löytyy kaikenlaisia hauskoja koristeita.
Puu-Käpylän huonoon kuntoon päässeitä taloja uhkasi purkutuomio 1960-luvulla. Tämän seurauksena syntyi kansanliike, jonka tavoitteena oli estää alueen korvaamattomien kulttuuriarvojen tuhoutuminen ja lopulta 1971 puutalot päätettiin peruskorjata vaiheittain. Samana vuonna Puu-Käpylän suojelukaava astui voimaan.
Vuonna 2020 juhlittiin 100-vuotiasta Puu-Käpylää. Asukkaat suunnittelivat itse ohjelmaa, joka sijoittui koko vuodelle.
Puu-Käpylän on suunnitellut useampi arkkitehti. Otto-Iivari Meurman ja Birger Brunila suunnittelivat vuonna 1917 alueelle ensimmäisen virallisen järjestelyehdotuksen, joka jäi pääosin voimaan samojen suunnittelijoiden lopulliseen järjestelyynehdotukseen. Akseli Toivonen suunnitteli standardirakenteita. Puutarhakaupungin arkkitehdiksi kutsutaan Martti Välikangasta, sillä hän ratkaisi talojen sijoittelun maastoon. Istutussuunnitelmista vastasi Elisabeth Koch.
Aiemmalta nimeltään Park Hotel Käpylä, avasi ovensa 1949. Hotelli rakennettiin vuoden 1952 Helsingin Olympialaisia varten.
Käpylän pelastusasema on Helsingin pelastuslaitoksen neljäs asema. Asema rakennettiin vuonna 1931 ja peruskorjattiin 2005.

Kuvat ja Teksti: Elina Castrén