Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin tullaan lisäämään viisi uutta tai palaavaa lajia. Maailman toiseksi seuratuin laji, kriketti, tekee odotetun paluun olympiakartalle.
Kansainvälinen olympiakomitea hyväksyi ehdotuksen Los Angelesin olympialaisiin lisättävistä lajeista maanantaina 16.10. Vuonna 2028 kesäolympialaisissa nähdään kisajärjestäjien toiveesta uusia lajeja, jotka ovat kriketti, lacrosse, lippupallo, squash, baseball ja softball.
Ehdotukset ovat osaltaan historiallisia, sillä squashia tai lippupalloa ei ole koskaan pelattu olympialaisissa. Lisäksi krikettiä tai lacrossea ei ole nähty olympiatasolla yli 110 vuoteen. Baseball ja softball nähtiin viimeksi Tokion olympialaisissa vuonna 2021, mutta ensi vuoden Pariisin kisoissa niitä ei pelata.
Yksi uusista lajeista suosioltaan täysin ylitse muiden
Los Angelesin esittämistä toiveista kriketti on hyvin poikkeuksellinen, sillä lajin suosio Yhdysvalloissa on olematon. Globaalisti sen suosio on kuitenkin valtava: kriketti on maailman toiseksi seuratuin laji, ja vuodessa se kerää arviolta 2,5 miljardia katsojaa. Järjestäjien taka-ajatuksena onkin, että kriketin lisääminen nostaisi olympialaisten kiinnostavuutta ja tv-oikeuksien tuottoja hurjien katsojamäärien vuoksi.
Kriketti on nähty aiemmin olympialaisissa ainoastaan kerran, kun vuoden 1900 kisoissa lajia pelattiin yhden ottelun verran. Laji on kuitenkin todella suosittu monissa Kansainyhteisön maissa, kuten Australiassa, Intiassa ja Karibian saarivaltioissa. Lajin modernit perinteet ovat myös hyvin pitkät. Australian suurin ja tunnetuin stadion Melbourne Cricket Ground avattiin vuonna 1853, jo kolme vuotta ennen maailman vanhimman jalkapalloseuran perustamista.
Kriketin eri sääntömuodot luovat lajiin uniikin piirteen
Kriketin suurin ero olympialaisten muihin palloilulajeihin on otteluiden kesto, joka riippuu täysin pelattavasta lajin muodosta. Perinteisen kriketin eli test-kriketin ottelut kestävät peräti viisi päivää, ja niitä pelaavat ainoastaan lajin arvostetuimmat maajoukkueet. Otteluiden pituudesta johtuen krikettiin on kehitetty myös muita pelimuotoja, ja yhden päivän aikana pelattavat variantit ovat kasvattaneet suosiotaan. Test-kriketin katsojaluvut ovat kuitenkin nousseet hiljalleen pitäen sen kaikista kriketin muodoista suosituimpana.
Lyhyemmistä kriketin muodoista suosituimmat ovat ODI ja T20. ODI-ottelut kestävät noin kahdeksan tuntia, ja T20-ottelut neljä tuntia. Lyhyemmät ottelut ovat kasvattaneet kriketin suosiota maailmanlaajuisesti, ja helpottavat lajin leviämistä uusiin maihin. ODI- eli One Day International -kriketin MM-kisat ovat krikettimaailman seuratuin tapahtuma, ja vuoden 2023 MM-turnaus on parhaillaan käynnissä Intiassa.
T20-muoto lanseerattiin vasta vuonna 2003, ja MM-tasolla on kilpailtu vuodesta 2007. Uutuudestaan huolimatta T20-muodon kisat on jo krikettimaailman toiseksi suosituin tapahtuma. Muoto on herättänyt lajipiireissä myös kritiikkiä, mutta otteluiden lyhyt kesto on tehnyt lajista trendikkäämmän ja auttanut kriketin leviämistä maailmalle.
Olympialaisiin on suunniteltu juuri T20-turnausta, ja olympia-arvo voi nostaa itse muodon sekä koko kriketin suosion globaalisti uudelle tasolle.
Teksti: Eemil Untamala
Etusivun kuva: Pixabay