Ihminen oppii tehokkaasti asioita koulutaipaleensa alussa. Lapsena mieli on luova, ja pääkoppa sisäistää monimutkaisia kokonaisuuksia vaivatta. Moni meistä innostuukin huomatessaan, että puun lehdistöistä tunnistaa eri lajikkeet vielä aikuisiänkin kynnyksellä. 
Yhtä sutjakkaasti kaivamme mielestämme raamatussa kerrotut tarinat pääpiirteittäin, kuinka erottaa kuusen ja männyn keskenään, sekä mikä on sovelias määrä lisätä suolaa valmistuvaan kalakeittoon. Matematiikasta saamme avaimet elämässä yleisesti vaadittaviin laskutoimituksiin. Paljonko vanhan, jatkuvasti huoltoa vaativan auton ylläpitäminen maksaa vuositasolla? Fysiikan avulla tiedämme, että jääpalat tuleviin juhliin kannattaa valmistaa mieluiten arkkupakastimessa, odotetun lopputuloksen aikaansaamiseksi. 

Lapsi opinahjossaan. Toivottavasti kiinnostuneena sijoittamisesta. ( KUVA: Libreshot) 

Valtakunnallisen opetussuunnitelman sisältämiä opintokokonaisuuksia on kritisoitu jatkuvasti läpi vuosikymmenten, sillä ne eivät valmista ihmistä selviytymään monimutkaisessa tosielämässä. Keskiluokkaan kelpuuttavaa palkkaa nostetaan mahdolliseen eläkeikään asti tyytyväisenä, sillä siihenhän koulujärjestelmä on meidät muovannut. Mutta mitä, jos saisit avaimet suoraan raskaaseen sarjaan? Tähän on mahdollisuus meillä kaikilla. 

Taloustaitoja nimittäin käsitellään hävettävän vähän yleisten aineiden keskellä, ja pääpiirteittäinen oppi on luokkaa: ’’kaupassa maito maksetaan rahalla’’ Verotusta, ja eritoten verosuunnittelua, ei yleensä katsota tarpeelliseksi oppiaineeksi, siitäkin huolimatta, että se on yleinen ahdistuksen aiheuttaja aikuisuudessa. 

Yrittäjyyteen ei kannusteta. Lasten painajaisissa pyörivät lähinnä uhkakuvat koskien lainatakauksen riskejä, sekä konkurssin aiheuttama häpeä. 

Riskinottoa vältellään, turvalliseen työpaikkaan ja heti. 

Halukkuus kymmenien vuosien työuraan, pohtimatta vaihtoehtoisia mahdollisuuksia kertakaan ahertamisen lomassa, katsotaan kehuttavaksi ominaisuudeksi. 

Viikkorahat sekä lapsilisät osakkeisiin ja sassiin. Muutama onnistunut poiminta esikoulussa, ja lukion pihaan pystyt jo kulkemaan kätevästi urheiluautolla. 
Sijoittamisen pystyy kätevästi pelillistämään natiaisille: Kehitystä on mielenkiintoista seurata, ja omat valinnat näkyvät lopputuloksessa. 

Viiden euron seteli laitetaan karkkipussin sijasta mielellään Harvian kasvua vauhdittamaan, mikäli visio kymmenkertaisista karkkivuorista tulevaisuudessa iskostetaan lapsen ajatusmaailmaan. 

Lisäksi voidaan saunoessa ylpeillä, että mitäs me omistajat saunassa. Mukava heittää vettä oman firman tuotteeseen. 

Vielä kun lisätään vauhtia kryptovaluutoilla, on mahdollista rakentaa ohitusväylä taloudelliseen riippumattomuuteen ennen teini-ikää. 

Tämä siis haavekuvissa. Todellisuus painaa vielä jarrua, ja lujaa. Moni herääkin nykyisen järjestelmän tarjoamiin mahdollisuuksiin myöhässä, osa ei koe niitä edes tarvitsevansa. Osasyy tähän löytyy koulun penkiltä. Miksi paneutuisin asiaan, jonka todelliseen sisäistämiseen ei edes elinikä riitä? 

Aloitetaan pienestä. Valmiiksi kaitsetut rahastot eivät vaadi paria klikkausta enempää työtä, niin raha on jo kiimaisesti lisääntymässä. Aikuisuuteen siirtyvä jälkikasvu varmasti kiittää opituista taidoista, ja valmiina odottavasta hyppystartista loppuelämään. 

Elämäkin maistuu makeammalta, kun opiskelupäivän aiheuttaman kalorivajeen voi paikata sisäfileellä nistipadan sijaan.