Kuvittele tilanne: jalkapallo-ottelu on 2-0 Manchester Citylle PSG:tä vastaan. PSG:n brasilialaishyökkääjä Neymar Jr saa pallon vasempaan laitaan vastassaan ainoastaan yksi laitapuolustaja. Mitä Neymar tekee?
Hän syöttää pallon takaisin takana olevalle laitapuolustajalle. Teko, jota Neymar ei olisi tehnyt nuorempana.
Vuonna 2014 julkaistussa Niken legendaarisessa Winner stays on -mainoksessa samanlaista tilannetta herjattiin epärealistisena. “Neymar ei tekisi noin” – sanottiin mainoksessa täynnä jalkapalloilullista taikuruutta.
Kymmenen vuotta myöhemmin jalkapallosta on hävinnyt lähes täysin samanlainen laitahyökkääjämagia, joita juuri Neymar ja Ronaldinho aikanaan harjoittivat. Laitahyökkääjistä on tullut entistä enemmän maalinteko- ja syöttökoneita, joiden tarkoituksena on lähinnä saavuttaa samanlaiset numerot, joihin Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo pääsivät.
Tästä herääkin kysymys: onko Joga Bonito kuollut?
“Pelata kauniisti”
Joga Bonito on portugalinkielinen termi, joka tarkoittaa ”pelaa kauniisti”. Se juontaa juurensa brasilialaisesta jalkapallokulttuurista ja kuvaa jalkapallotyyliä, jossa painotetaan taidokasta, iloista ja luovaa pelityyliä. Joga Boniton hengessä pelataan peliä enemmän taidokkaasti ja rennosti kuin pelkästään tuloksen tavoittelun vuoksi. Brasilialaiset jalkapallolegendat, kuten Pelé, Neymar Jr, Ronaldinho ja Romário, tunnetaan erityisesti tästä tyylilajista, ja he ovatkin monille Joga Boniton ruumiillistumia.
Joga Bonito korostaa pallonhallintaa, upeita harhautuksia, sykähdyttäviä maaleja ja yhteistyötä joukkueen kesken. Se on tavallaan vastakohta äärimmäisen taktisesti keskittyneelle ja puolustavalle pelityylille, jota usein nähdään Euroopassa.
Joga Bonitosta tuli erityisen suosittu termi 2000-luvun puolivälissä, kun urheilubrändi Nike teki siitä mainoskampanjan, jossa Ronaldinho oli keskiössä. Kampanja inspiroi monia pelaajia ja faneja ympäri maailmaa ja toi esiin jalkapallon iloa ja yhteisöllisyyttä.
Joga tv
Joga Boniton suosion huipulla Nike loi osana Joga Bonito -kampanjaa nettisarjan Joga Tv:n vuonna 2006. Siitä tuli alusta, jossa juhlittiin ja välitettiin kauniin jalkapallon olemusta miljoonille. Ikonisen Eric Cantonan isännöimä show korosti pelaajien, kuten Ronaldinhon, Cristiano Ronaldon ja Wayne Rooneyn tapaa pelata jalkapalloa raa’asti ja säätelemättömästi.
Ohjelmassa korostui Eric Cantonan filosofia, kuinka jalkapalloa tulisi pelata sekä minkälainen jalkapallo kulttuuri oli 2000-luvun alussa.
Ohjelma juhli jalkapallon taitoa ja intohimoa, mikä herätti kulttuuriliikkeen, joka keskittyi pelin kauneuteen pelkän voiton ja rahan tavoittelemisen sijaan, vailla modernin jalkapallon taktisuutta.
Mikä meni pieleen?
Joga Tv:n ja Joga Bonito kulttuurin hävitessä tilalle nousi uusi kulttuuri. Kulttuuri, jossa kentällä tapahtuva taituruus muuttui aktivismiksi ja pelitapa roboottimaisemmaksi.
Ajankohtaisista tapahtumista sekä yhteiskunnan ongelmista puhuminen on tärkeää ja ne tarvitsevatkin huomiota. Tämä on kuitenkin tehnyt jalkapallon puhtaasta ilosta, sekä vapaudesta ilmaista itseään kentällä, tuntumaan toissijaiselta.
Spontaanius ja taikuruus, jotka määrittelivät Joga Boniton, tukahdutettiin myös kontrolloidulla ja riskihaitallisemmalla lähestymistavalla. Se korvasi pelaajien luovuuden, “älä nolaa vastustajaa” -kulttuuri sai alaa ja sen ansiosta vapaasti virtaava jalkapallo on nyt lähes täysin kuollut.
Kun tällainen kulttuuri teki tietään nykyajan jalkapalloon, pelaajien omaperäisyys hävisi kokonaan taktisuuden vuoksi. Esimerkiksi laitahyökkääjien rooli maalien ja syöttöjen teossa kasvoi, sekä “kymppipaikan” pelaajien rooli hävisi joukkueista kokonaan.
Pelaajia, joita ennen ihannoitiin heidän taituruudestaan pallon kanssa, alettiin kritisoida liian “silmäänpistäviksi” ja pelinkulun vaarantaviksi tekijöiksi.
Esimerkiksi Neymaria, yhtä viimeisintä Joga Boniton edustajista, alettiin kutsua juuri näin, mikä olisi 20 vuotta sitten kuulostanut hyvinkin tyhmältä.
Nykyään tällainen on normi jalkapallossa. Taiteellisuudesta rangaistaan ja valmentajat ovat enemmän keskittyneitä voittamiseen tarkkojen taktiikoiden avulla kuin antaisivat pelaajilleen vapautta loistaa kentällä heidän luovuutensa avulla.
Vaikka Messi ja Ronaldo, ja tätä nykyään Erling Haaland ja Kylien Mbappe, tekevätkin satoja maaleja ja räjäyttävät ennätyksiä, on nykyjalkapallo alkanut tuntua lähes tylsältä.
Jalkapallosta on tullut multimiljoonabisnes
Joga Bonito- filosofia osui yhteen myös jalkapallon muuttumiseen liiketoiminnaksi kanssa. Brändi-diilit, sponsorit ja sijoittajat tekivät rahasta lajin keskipisteen.
Huomio vaihtui lajin kauneudesta rahallisen voiton maksimointiin tehden lajista sekä seuroista “tuotteita”, mikä tappoi koko Joga Boniton idean.
Tästä lähti tapahtumaketju, jossa katsottiin, että turhat riskit kuten pelaajien yksilöllisyys, heikentäisivät brändien mahdollisuutta tehdä voittoa. Tämä on nähtävissä muun muassa siinä, miten Pep Guardiolan Manchester City ja Mikel Artetan Arsenal pelaavat. Heidän pelitavoissaan painotetaan voittamista yhdentoista miehen voimin pelaajan yksilöllisyyden sijaan.
Tämä pelitapamuutos onkin viimeinen niitti Joga Boniton arkkuun.
Onko peli jo menetetty?
Ellei jalkapallo lajina luo uudelleen yhteyttä juuriinsa, Joga Boniton iloa ja taitellisuutta ei jalkapallossa tulla koskaan näkemään, eikä laji tule koskaan olemaan yhtä kaunis kuin se joskus on ollut.
Positiivisia merkkejä on kuitenkin myös nähtävissä. Uusi Lamine Yamalin, Florian Wirtzin ja Arda Gulerin tähdittämä sukupolvi näyttää siltä, että he pystyisivät tuomaan Joga Boniton filosofian nykyjalkapalloon takaisin.
Onko se mahdollista? Vai onko jalkapallo jo kokonaan lajina mennyt peruuttamattomaan suuntaan?
Teksti: Antti Kuokkanen
Kuvat: Pixabay, Naher23nada Goodfon.com, AsianFc flickr.com, Ariel Schalit AP