Squashin EM-joukkuekilpailut käynnistyvät Helsingin sydämessä kauppakeskus Triplassa keskiviikkona 26.4. Urheilijat 31 eri maasta kamppailevat Euroopan squash-herruudesta neljän päivän ajan kisojen huipentuessa lauantaina Mall of Triplan tapahtuma-aukiolla loppuotteluihin.
Squash on lähtökohtaisesti yksilölaji, ja pelissä vastakkain asettuu aina kaksi urheilijaa. Joukkuepelillä tarkoitetaan yksilöiden suorituksien yhteen summaamista turnauksen aikana. Joukkuekilpailu tuo oman mausteensa otteluihin, kun kyseessä on oman kunnian lisäksi myös oman maan menestys. Yhdessä tekeminen, voittaminen ja häviöt koetaan joukkueena, ja joukkueessa pusketaan toisia eteenpäin.
“Jotkut maat pystyvät luomaan erityisen hengen joukkueeseen, ja se tuo oman lisänsä pelisuorituksiin”, toiminnanjohtaja Mika Monto sanoo.
“Haluamme tuoda squashin kaikkien näkyville”
Kisojen toinen pelipaikka on rakennettu suoraan Mall of Triplan kauppakeskuksen ytimeen tapahtuma-aukiolle. Tapahtuma on haluttu tuoda Pohjoismaiden suurimman kauppakeskuksen keskiöön, jotta kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus päästä nauttimaan lajista. Otteluita voi seurata Pop up -ravintolasta tai suoraan viitos-kerroksen parvelta ilman lippua. Triplan kisa-alueella on myös paljon muuta katsottavaa ja koettavaa otteluiden ohella. Jos haluaa mukaan kisa-alueelle ja seuraamaan kisoja Triplan lisäksi myös Taliin voi osaa lipun ennakkoon osoitteesta www.lippu.fi.
Kisat pystytään mahdollistamaan squash-yhteisön voimin, ja suuri kiitos toiminnanjohtajalta nousee vapaaehtoisille tekijöille.
Suomen squashin kulta-aikaa elettiin 80- ja 90- luvun taitteessa. Harrastajamäärät liikkuivat silloin parhaimmillaan 100 000 ja 200 000 välillä. Sittemmin squash on jäänyt valtalajien jalkoihin, mikä on johtanut sekä harrastajamäärien että harrastuspaikkojen suureen laskuun. Tällä hetkellä harrastajia on noin 25 000, ja luku on 2000-luvun pohja-aikojen jälkeen hienoisessa nousussa. Suuri kysymys lajin ympärillä pyörii toki harrastajamäärien mutta erityisesti huippu-urheilijoiden määrän kasvussa. Niin fyysisesti kuin psyykkisestikin monipuolinen ja kestävyyttä vaativa laji tarvitsee nuoria urheilijoita nostamaan Suomen tasoa kohti maailman kärkeä. ”Halutaan panostaa siihen, että meille syntyisi myös huippupelaajia tänne Suomeen”, toiminnanjohtaja Mika Monto kommentoi.
Suomen Squashliiton toiminnanjohtajan Monton mukaan lajiin panostaminen ja sen koordinoiminen on maassamme alhaisella tasolla verrattuna maailman ykkösmaihin. Tällä hetkellä resurssit eivätkä harrastajamäärät mahdollista huippupelaajien kehitystä maailman kärkinimiä vastaavalla tasolla.
Squash eli kössi on suljetulla kentällä pelattava intensiivinen pallopeli
Katso alta esittely lajista.
Teksti: Senni Nieminen
Video: Liina-Maija Rummukainen ja Kim Hämäläinen