Vaikeita aivosairauksia, kuten epilepsiaa, alzheimeria ja dementiaa, voi olla tulevaisuudessa helpompi diagnosoida ja hoitaa. Oulun yliopiston tutkimusryhmä on kehittänyt ultranopean magneettikuvausmenetelmän, jolla aivoista saadaan aiempaa tarkempia kuvia.

Oulun yliopiston toiminnallisen neurokuvantamisen professori Vesa Kiviniemi tutkimusryhmineen on kehittänyt menetelmän, jolla aivojen pulsaatiota kuvataan ultranopealla magneettikuvauksella. Menetelmällä otetut aivokuvat ovat moninkertaisesti aiempaa tarkempia, ja niiden avulla voidaan kartoittaa aivojen ongelma-alueita.

Kiviniemen työryhmän kehittämän kuvantamismenetelmän yhdistäminen ”aivopesurin” kanssa voisi mullistaa muistisairauksien ja muiden vaikeiden aivosairauksien diangosoinnin ja hoidon.

Oulun yliopiston toiminnallisen neurokuvantamisen professori Vesa Kiviniemi työryhmineen tutkii keinoja vaikeiden aivosairauksien diagnosoinnin ja hoidon helpottamiseksi. Hänen aivopesurinsa yhdistettynä uuden kuvantamismenetelmän kanssa voi mullistaa esimerkiksi muistisairauksien diagnosoinnin ja hoidon. KUVA: Oulun yliopisto / Seija Leskelä

Aivopesuri voi parantaa muistisairauden

Kiviniemi tunnetaan “aivopesuristaan”. Sen avulla aivojen suojamekanismi ohitetaan jotta suuri määrä lääkeaineita saadaan johdettua valtimon kautta aivoihin. Puhutaan veriaivoesteen avaamisesta. Kiviniemen tutkimusryhmä on saanut selkeitä tuloksia siitä, että aivosairauksia, kuten muistisairauksia, voisi jopa parantaa aivopesurin avulla. Samalla aivoja voidaan puhdistaa kuona-aineista.

Veriaivoesteen avaamiseen voidaan käyttää fokusoitua ultraääni-menetelmää aivojen ongelmakohdissa. Aivosairauksien hoidon alan pioneeri Kullervo Hynynen tutkii menetelmän käyttöä Toronton yliopistossa, Kanadassa. Hynysen työryhmä on saanut lupaavia tuloksia veriaivoesteen avaamisesta humaaneissa kokeissa. Menetelmää on turvallista käyttää ihmiseen.

Hynysen työryhmä on myös Kiviniemen mukaan ensimmäinen, joka on saanut palautettua hiiren kadonneen muistin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Teksti: Reeta Winsten
Kuva: Oulun yliopisto / Seija Leskelä
Etusivun kuva: Reetta Winsten