Mike Babcock on puolentoista vuoden aikana onnistunut pilaamaan maineensa täysin. Ennen arvostettu ja vuonna 2008 Detroit Red Wingsissä Stanley Cupin voittanut Babcock on saanut lähiaikoina tuta, miltä tuntuu saada potkut kenties tiiviimmin seuratuimman NHL-seuran päävalmentajan paikalta ja tulla sen jälkeen julkisesti nöyryytetyksi sekä entisten pelaajiensa että käytännössä koko Pohjois-Amerikkalaisen jääkiekkomedian toimesta. Entiset pelaajat Johan Franzén sekä Mike Commodore ovat haukkuneet Babcockia “pahaksi tyypiksi”, mikä jääkiekkopiireissä on käytännössä yhtä latautunutta puhetta, kuin jos poliitikko kutsuisi tasavallan presidenttiä julkisesti mafiosoksi.
Vettä median myllyyn lisäsi se, kun Toronto Maple Leafsista saatujen potkujen jälkeen tuli julkisuuteen, kuinka Babcock oli vuonna 2016 kohdellut silloin esikoiskauttaan pelaavaa Mitch Marneria. Babcockin vaatimus Marnerille listata hänen joukkuekaverinsa ahkerimmasta laiskimpaan voi itsessään olla nuoren pelaajan psyykelle todella vahingollista, ja on valmennuksellisesti iästä tai kokemuksesta riippumatta erittäin kyseenalainen päätös. Valmentaja otti asiakseen kertoa listan häntäpäähän jääneelle Nazem Kadrille että Marner piti häntä joukkueen laiskimpana. Tämä sai The Leafs Nation -sivuston mukaan Marnerin kyyneliin, kun Babcock paljasti hänelle kertoneensa Kadrille asiasta. Muodostuu kuva manipuloivasta, empatiakyvyttömästä valmentajasta joka kokee oikeudekseen kääntää pelaajansa toisiaan vastaan pelkkien parempien tulosten toivossa.
Saaga sai uuden luvun, kun Sportsnet -kanava julkaisi helmikuussa 2021 haastattelun, jossa Babcock pyytelee kovin puolivillaisesti ja kierrellen anteeksi tekojaan. Entisen valmentajan selittely, ja itsensä kutsuminen kolmannessa persoonassa luo kuvan miehestä, joka ei ole oikeasti pahoillaan kenellekään muulle kuin itselleen. Haastattelulla on tällä hetkellä Youtubessa lähes yhtä paljon peukkuja alas kuin tykkäyksiä, eli vastaanotto ei ollut hänen osaltaan varmastikaan toivottu. Yksi lause erottui ylitse muiden. Hän selittää haastattelussa olleen täysin tietämätön mielenterveyteen liittyvistä asioista valmentajauransa aikana. Kuinka mies, joka on tunnetusti opiskellut urheilupsykologiaa voi luulla voivansa sanoa jotain tällaista kenenkään huomaamatta tapaukseen liittyvää selvää epäkohtaa? Babcock onnistui haastattelulla maalaamaan itsestään entistäkin huonomman kuvan, kun se olisi voinut olla tilaisuus korjata ihmisten käsitystä ja näin parantaa omaa mainettaan edes hiukan. Pelkkä anteeksipyyntö tuskin riittää, kun kaikki muu ympärillä viestii vain ohuesti peitetystä halusta valmentaa uudelleen.
Se, että valmentaako Mike Babcock uudelleen, jää nähtäväksi. Varmaa on kuitenkin se, että pukukoppikulttuurin ongelmallisuus on paljastumassa, ja mies on varoittava esimerkki muille valmentajille ja alan auktoriteeteille.
Kansikuva: Wikipedia