VAR eli video assistant referee on saapunut jalkapallokentille jäädäkseen. Järjestelmä on jakanut vahvasti mielipiteitä sen alkuajoista aina tähän päivään asti. VAR:rin koetaan vievän tunteen pois pelistä, kun pelaajat eivät enää uskalla tuulettaa maaleja entiseen malliin, koska pelätään VAR:rin vievän ne pois esimerkiksi paitsion takia. Toisaalta VAR:rin pitäisi estää isoimpien oikeusmurhien tapahtumien kentällä, joskin poikkeuksiakin on nähty edellisvuosien aikana. Nyt VAR-järjestelmä on saapumassa Suomeen ja kotimaan pääsarjaan Veikkausliigaan. 

                              Mikä VAR on?

VAR-järjestelmää kokeiltiin ensimmäistä kertaa virallisissa otteluissa 2016, ja se otettiin täysimittaisesti käyttöön vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa. Järjestelmä kehitettiin auttamaan erotuomareita tekemään oikeita ratkaisuja kentällä. Mahdollisuus mennä katsomaan kuvaruudulta tilanne uudestaan on antanut tilaisuuden erotuomareille korjata alkuperäinen tuomio oikeaksi. VAR:rin perusperiaatteena on puuttua selkeisiin ja ilmeisiin virheisiin ottelun aikana. VAR:ria käytetään tarkistamaan maalin hyväksymistä, rangaistuspotkun arvoisten rikkomusten tarkastukseen ja mahdollisissa punaisen kortin tilanteissa. Ensimmäinen kehitysaskel tekniikan saralla jalkapallossa oli maaliviivateknologia, joka tuli käyttöön vuonna 2012 ja on käytössä jo kaikissa muissa maailman huippusarjoissa, paitsi Espanjan La Ligassa. Maaliviivateknologia on kerännyt käytännössä ainoastaan positiivista palautetta, eikä ole jakanut lainkaan yhtä paljon mielipiteitä kuin VAR.

                        VAR saapuu Suomeen 

VAR on aihe, josta jokaisella jalkapallon seuraajalla on varmasti jonkinlainen mielipide. Erotuomarit ovat käytännössä yksimielisesti VAR:rin kannalla, joka on tietysti aivan luonnollista, koska järjestelmä tukee heidän toimintaansa. Pelaajien keskuudessa VAR jakaa todella vahvasti mielipiteitä ja suhtautuminen VAR:riin tuntuu riippuvan ihan siitä keneltä kysyy. Fanien keskuudessa VAR:ria ei olla otettu avosylin vastaan, vaan useat faniryhmät ovat tehneet erilaisia protesteja VAR:ria vastaan otteluiden aikana ja sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi HJK:n kannattajat ottivat kantaa VAR:ria vastaan elokuisessa ottelussa FC Interiä vastaan heittämällä tennispalloja kentälle ja esittelemällä “pidetään futis aitona” tifoa fanipäädyssä. HJK:n kannattajat eivät suinkaan ole ainoita VAR:rin vastustajia vaan ympäri Suomen kannattajaryhmät ovat protestoineet VAR:ria vastaan

               VAR on tullut jäädäkseen

Omasta mielestäni VAR on hyvä asia, mutta sen käyttämistä pitää edelleen kehittää sujuvammaksi. Erityisen paljon VAR on saanut kritiikkiä paitsiotulkinnoista, joissa maaleja on hylätty äärimmäisen tiukkojen paitsioiden takia. Paitsion raja on kuitenkin vedettävä johonkin,  joten selkeätä ja toimivaa ratkaisuehdotusta ongelmaan ei ole löydetty. Suomessa VAR on saanut kritiikkiä sen kovasta hintalapusta, jonka Palloliitto maksaa. Ihmiset kokevat että VAR ei ole suomeen välttämätön ja rahan voisi käyttää paremmin. Tosiasia on kuitenkin se, että VAR tulee käyttöön Veikkausliigassa ensi kaudella halusivat kannattajat sitä tai eivät. Uskoisin että VAR voittaa yleisön puolelleen jos VAR:rin käyttö onnistuu heti kauden alusta lähtien.

Kuva: Pixabay

Teksti: Jere Lemettinen