Lapin luonto ja rauha houkuttavat yhä useampia ihmisiä vierailemaan ja rauhoittumaan.
Sosiaalinen media täyttyy idyllisistä pohjoisen maisemista ja yhä useammin ihmiset ilmoittavat lähteneensä kaupungin sykkeestä rauhalliseen ja kauniiseen Lappiin.
Loma Lapissa näyttää monen silmään ihanalta. Osalla kuvat vakuuttavat niin hyvin, että loma-haaveet vaihtuvat muuttohaaveiksi. Nykypäivänä yhä useammat kaupunkilaiset tarttuvat toimeen ja toteuttavat unelmansa Lappiin muutosta. Näin kävi eteläisemmässä Suomessa asuvan Roosaliinan, Markuksen sekä Sallan kohdalla. Osalla oli tavoitteena lähteä lyhyemmäksi aikaa kokeilemaan, ja osalla aikeena muuttaa pysyvästi. Onko pitkän talven pohjoisessa asuminen yhtä ihanaa ja idyllistä kuin mitä kuvat ja videot antavat ymmärtää?
Mitä muutto Lappiin on todellisuudessa?
Roosaliina Reinman oli haaveillut muutaman vuoden pohjoiseen muutosta, kun 2021 elokuussa haaveesta tuli viimein totta.
Nainen pakkasi tavaransa Turun saaristossa saadessaan paikan opettajana Äkäslompolosta.
Lapissa Reinmania houkuttelivat sen luonto, harrastusmahdollisuudet sekä selkeät vuodenajat.
Edessä oli kuitenkin uusi kaupunki ja uudet ihmiset, kaukana tutuista ympyröistä.
Lapissa on enemmän luontoa ja vähemmän ihmisiä, onko sieltä vaikea löytää ystäviä?
”Oon kokenut ystävien löytämisen tosi helpoksi. Toisaalta oon myös ollut aktiivinen ja halunnut mennä harrastuksiin ja puolituttujen kanssa retkille. Varmasti jos jäis vaan kotiin niin vois olla yksinäinen, mutta ite oon ollut tosi iloinen että oon löytänyt niin paljon seuraa.”
Reinman on harrastanut pohjoisessa retkeilyä, sählyä sekä sirkuskoulua. Myös siskon lainaamilla retroilla retkisuksilla on päässyt kätevästi hiihtämään lähimetsään yksin tai ystävän kanssa.
Tuttuja kaikkialla
Kokkolasta Kittilään neljän vuotta sitten muuttanut luontokuvaaja Markus Sahlgren on myös kokenut ystävien löytämisen pohjoisessa helpoksi. Ihmisiin ystävystyy erilaisten harrastusten, yhteisten retkien, töiden, sekä yhteisten mielenkiinnon kohteiden kautta.
Myös kaupungista muuttaneiden yhteinen lähtökohta yhdistää heitä tutustumaan toisiinsa. Kaupungeista saapuneet sekä alkuperäiset lappalaiset ovat olleet avoimia ja kiinnostuneita tulokkaista. Sahlgren harrastaa luonnossa liikkumisen lisäksi kuntosalia, jossa tunnelma on yhteisöllinen ja rauhallinen.
”Jos vertaa Keski-Pohjanmaalla kun kävi kuntosalilla, niin täällä on siihen verrattuna pienet piirit ja kaikki on oikeastaan toistensa tuttuja”, mies kuvailee.
Nykyään pohjoisen maisemissa asuvat kuvailevat pohjoisen ihmisiä aidoiksi, avuliaiksi, kilteiksi, sekä maanläheisiksi. Elämä ei tunnu niin kiireiseltä kuin etelässä.
Menoa ja meininkiäkin Lapissa kuitenkin riittää. Joka vuosi pohjoiseen muuttaa iso määrä kausityöntekijöitä, jotka saattavat tehdä suuria määriä töitä koko talvikauden ajan.
Sahlgren kertookin, että kausityöntekijöille on käyttöä, sillä turismi on kasvanut miehen asuinaikana todella paljon. Neljä vuotta sitten kesällä Kittilän keskustassa vallitsi hiljaisuus. Nyt hiljaisuus on vaihtunut turistien asuntoautovirtaan ja luonnonpuistojen rauhallisuus pitkiin retkeilijöiden muodostamiin jonoihin. Yritykset hyötyvät turisteista, mutta luonnon kulumisesta huomaa paikoitellen turismin lisääntyneen.
”Porukkaa on tosi paljon. Yhdessäkin kohtaa on laitettu aitaa, ettei saa pystyttää telttaa, koska rannat on niin kuluneita telttailijoista ja kävijöistä. Tietyt paikat ei kestä sitä kulutusta,” Sahlgren kertoo luonnon reagoinnista isoon kävijämäärään.
Pidempään pohjoisessa asunut luontokuvaaja tietää kuitenkin myös rauhallisiakin paikkoja, joissa saa liikkua rauhassa ilman muita ihmisiä.
Kausityöntekijänä Rukalla
Väliaikaiseksi kausityöntekijäksi pohjoiseen on muuttanut tamperelainen Salla Pihlava.
Pihlava oli kirjoittanut ystävänsä kanssa hetken mielijohteesta työhakemukset kausityöntekijäksi Rukan hiihtohisseille. Asia oli unohtunut, mutta myöhemmin syksyllä saapui soitto Rukalta. Molemmat ystävyksistä toivotettiin tervetulleeksi töihin.
Pihlava empi hetken, sillä oma elämä pitäisi järjestää Tampereella niin, että lähtö olisi mahdollinen. Nainen oli kuitenkin päättänyt tarttua tilaisuuteen ja sai järjestettyä asiansa niin, että pääsi lähtemään ensimmäistä kertaa pohjoiseen.
Kaksi kuukautta takana Kuusamossa. Ystävykset asuvat kahdestaan tunnelmallisessa hirsimökissä. Työyhteisö Rukalla on osoittautunut tiiviiksi ja työ on tuntunut Pihlavan sanoin todella rennolta, melkein kuin lomalta.
Palkka ei huimaa naisen päätä, mutta kokemus pohjoisen maisemista ja uusista kokemuksista on saanut kipinän syttymään vielä korkeammalla pohjoisessa asumisesta.
Somekuvien luomat odotukset pohjoisesta ovat osoittautuneet yhtä lumoavaksi paikan päällä:
”Odotin paljon, mutta ajattelin, että siihen tottuu. Mutta mä oon ollu täällä nyt kaksi kuukautta, enkä oo vieläkään tottunut. Aina kun mä ajan jonnekkin autolla, niin mietin, että ei vitsi, mä oon oikeesti täällä! Se tekee mut onnelliseks koko ajan.”
Vaikka Pihlava asuukin idyllisessä hirsimökissä ystävänsä kanssa, se ei ole pohjoisessa asumisessa itsestäänselvyys. Itse asiassa tilanne on lähes päinvastoin. Pohjoiseen muuttaneet kaupunkilaiset ovat kokeneet asuntojen löytämisen todella haasteelliseksi. Hyvät asunnot ja mökit ovat kiven alla.
Töiden löytyminen koetaan helpommaksi kuin asunnon.
Kausityöntekijät asuttavat ison osan vuokra-asunnoista ja kauniit hirsimökit ovat usein turistien käytössä. Pihlavalla oli käynyt tuuri, kun hän oli saanut vuokrattua lomamökin koko työkautensa ajaksi. Asumisen hinta nousee kuitenkin korkeaksi kausityöläisen palkkatasoon nähden.
Kämppiksen kanssa asuminen on mahdollista, mutta yksin se olisi samanlaisessa mökissä haasteellista. Töiden löytymisen suurempi todennäköisyys kävi toteen, sillä Pihlava sai kausityönsä lisäksi hiljattain myös työpaikan päiväkodista. Myös naisen kaveri oli hakenut eri paikoista pohjoisessa töitä, ja olisi saanut töitä monesta hakemastaan paikasta.
Asunnon ja työpaikan löydettyä elämä lapissa on sujunut entisiltä kaupunkilaisilta hyvin.
Ympärillä on kiireettömiä ja aitoja ihmisiä, ja on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia niin yksin retkeilevälle kuin porukassa toimijalle.
Välimatkat ovat kuitenkin pohjoisessa pitkät, ja auton omistaminen onkin ollut tärkeä jokaiselle. Pohjoisessa julkinen liikenne ei kulje samalla tavalla kuin etelässä, ja lääkärissä käynti ja pienemmät asiat olisi haasteellista hoitaa ilman autoa.
Mahdotonta ajokortittomuus tai autottomuus ei kaupunkilaisista ole, jos asuu työpaikkansa lähettyvillä. Mutta hienot maisemat ja harrastusmahdollisuudet, jotka saavat Lappiin lähtemään, ovat yleensä automatkan päässä.
Lapin huonot puolet
“Huonoimmat puolet lapissa asumisessa on.. En mä tiedä! Onks niitä?”
Rukalla asuva Sahlgren pohtii.
Tyytyväisistä pohjoisessa asuvista on vaikeaa saada mitään negatiivista irti.
Yksi ikävä asia pohjoiseen muuttaneilla kuitenkin on.
Vaikka uusia ystäviä on ollut ilo löytää, usein vanhat ystävät ja perhe jäävät Etelä-Suomeen, ja näin pohjoisen maisemista nauttivan tulokkaan on kestettävä pitkä välimatka ja kaipaus läheisiä kohtaan.
Lapissa on myös huomattavasti pidempi talvi kuin eteläisemmässä Suomessa. Opettajana työskentelevä Reinman on nauttinut Lapin talvesta, mutta tiedostaa myös, ettei se ole välttämättä jokaisen unelma.
”Ei tänne nyt ehkä kannata muuttaa, jos vihaa talvea”, hän sanoo nauraen.
Kokemisen arvoinen kohde
Väliaikaisena tai pysyvänä ratkaisuna pohjoiseen muutto on ollut yksimielisesti kokemisen arvoinen. Äkäslompolossa asuva Reinman oli hiihtänyt retkisuksillaan lähisuolle katsomaan kaunista auringonlaskua ja kokenut lapin taian.
”Se oli aika siisti fiilis. Sen jälkeen mä oon tehnyt silleen, että oon laittanu sukset tässä kotiovella jalkaan ja hiihtäny sinne suolle ja sieltä metsään. Oon ollut iloinen että kotiovelta pääsee jo sillein, että tuntuu kuin olisi suuremmallakin seikkailulla”, nainen naurahtaa.
Luontokuvaajana toimiva Sahlgren kertoo hienoimmiksi pohjoisen hetkiksi revontulet.
Revontulia on Lapissa usein, mutta niitä ei aina näe pilvisyyden vuoksi. Tänä talvena mies on kerennyt kuvaamaan viidet pilvettömän taivaan revontulet.
Lappi on ollut tulokkaille odotusten mukainen, osalle jopa yli odotusten. Minkälaisen ihmisen kannattaa muuttaa lappiin?
”Lappi on semmoselle ihmiselle, joka rakastaa luontoa. Kyllähän täälläkin, jos muutat Leville niin oot kuin pienessä kaupungissa. Siellä on kaikki bilemestat sun muut. Tietysti sellanen ihminen, joka tykkää shoppailla iltaisin ja viikonloppuisin, niin sellaselle ei ehkä oo oikea paikka”, Sahlgren hymähtää.