Toby Muse: Kilo – Kokaiinin tappava tie Kolumbian viidakosta maailmalle (2020).
Suomentanut Mari Janatuinen
Opetamme lapsille koulussa, että koka on pahasta. Yritämme ohjata heitä muille teille, Juan sanoo. Oppilas saattaa sanoa minulle: ”Opettaja, en tule kouluun ensi viikolla, menen poimimaan kokaa.” Ja he sanovat meille: ”Opettaja, minä tienaan viikossa sen, mitä sinä kuukaudessa.”
Toby Musen teoksessa KILO pääsee hyvin perille siitä, mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin kokaiini tulee myyntiin kaduille. Kirjaa lukiessa huomaa, ettei kaikki ole mustavalkoista. Joillakin ihmisillä ei ole muuta vaihtoehtoa elantonsa saamiseksi, kuin valita tie, joka aiheuttaa tuhoa monelle.
Toby Muse on asunut Kolumbiassa yli 15 vuotta ja riskeeraa oman henkensä kertoakseen lukijalle karun todellisuuden, joka on monelle Kolumbiassa arkipäivää. Kolumbiassa korruptiota on aina ollut, ja niin kauan kuin Kolumbiassa on kokaiinia, tulee näin myös aina olemaan.
Pidin tavasta, jolla Toby Muse kirjoittaa henkilöistä, joiden käsien kautta kokaiini kulkee. Maanviljelijällä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin alkaa kasvattaa kokapensaita, koska siitä saa enemmän rahaa.
Sicarioilla eli palkkamurhaajilla on yleensä takana vaikea lapsuus, jonka seurauksena he päätyvät tekemään töitä kartellipomoille. Kerran kun tuohon maailmaan sotkeutuu, sieltä ei yleensä pääse hengissä pois. Tämä kuvataan selkeästi, kun ollaan palkkamurhaajan matkassa kirjan sivuilla.
Kirja herättää ajatuksia ja ymmärrystä, jota meillä länsimaalaisilla ei aina ole tuollaista maailmaa kohtaan. Monet nauttivat kokaiinin antimista autuaan tietämättöminä, minkälaisen verivanan tuo pieni valkoinen jauhe on jättänyt tullessaan meille.
Jäin kaipaamaan jatkoa siihen, kun kokaiini päätyy kaduille. Mitä sitten tapahtuu?
Kirja sopii ihmisille, joita kiinnostaa tietää, kuinka huumebisnes pyörii Latinalaisessa Amerikassa.
Teksti ja kuvat: Noora Saarinen