Onko kaiken takana vain joku jumalattoman kokoinen huomionhakutempaus, vai onko foliohattu vain vedetty liian syvälle päähän? Mistä tässä TikTokin ”bännäämisessä” oikeasti on kyse? Paljon kysymyksiä, muttei kuitenkaan tarpeeksi vastauksia.

Viime viikon puhutuin aihe somessa ympäri maailmaa oli somealusta TikTokin bännääminen Yhdysvalloissa, jonka oli määrä tapahtua sunnuntaina 19.1.2025. Ja niinhän siinä kävikin. Tai siis ainakin muutamaksi tunniksi. Maanantaina 20.1 Yhdysvaltojen presidentti vaihtui, ja valtaan astui kukas muukaan kuin Donald Trump. Mies, joka pelastaisi päivän jälleen kerran. 

Uutislähteistä on saatu ymmärtää, että presidenttinä Trump olisi määrännyt uudet 75 päivää aikaa lain voimaanastumiseen somealustan sulkemisen estämiseksi. Eli jos olen nyt oikein ymmärtänyt, niin kaikki paniikki ja kaaos viime viikolta, mikä mylläsi somessa alustan sulkemisen pelosta johtuen, oli aivan turhaa. Kaikki jäähyväisvideot eri vaikuttajilta; joissa he kiittivät seuraajiaan ja kehottivat seuraamaan heidän matkaansa muilla somealustoilla; turhaa sekin. Ainakin nyt hetkellisesti. 

Koko sopan kokkina toimii entinen Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka linjasi TikTokin omistavan kiinalaisyrityksen myytäväksi Yhdysvaltoihin sen sulkemisen uhalla. Perusteluina tähän oli ”tietoturvallisuusriskit”, joita TikTok ilmeisesti aiheutti Jenkeissä. Mielestäni tämä on ehkä hieman outoa, sillä viime viikolla yli 700 000 amerikkalaista siirtyi TikTokista vielä enemmän kiinalaiseen sovellukseen Rednoteen. Tästä päästäänkin siihen, että ketä tämä sitten olisi palvellut? Vielä enemmän ”tietoturvallisuusriskiä” jenkeille, kun koko kansa siirtyy sovelluksesta toiseen. Jos noin kovasti pelottaa, niin mikseivät he tee jotain omaa samankaltaista sovellusta ja markkinoi sitä ihmisille? Ai niin, heillähän on jo. Nimittäin vanha kunnon Facebook sekä Instagram, mutta eiväthän ne ole niin nopeatempoisia alustoja, joissa saa keskittymiskyvyn rappioitumaan totaalisesti. Vaikka kovaa vauhtia nekin ovat siihen suuntaan menossa. Isoimpana syynä tässä ilmeisesti on se, että suurin osa jenkeistä pitää Mark Zuckerbergiä mulkkuna jätkänä, jonka takia he eivät hänen Meta-konserninsa alla olevia sovelluksia halua käyttää. Voihan kyynel. Kyllä on asiat hyvin tai hyvin huonosti, jos ei sen takia, että ei pidä somealustan perustajasta, voi sitä käyttää. En voi itse tätä ymmärtää. Ehkä olen vain tietämätön maallikko, joka ei ole tarpeeksi woke asioista. Mutta sittenhän olen, ei paljon minua paina. 

Oma mielipiteeni on lähinnä sellainen, että sosiaalinen media on mahtava paikka tiedon levityksen sekä markkinoinnin kannalta, mutta niin kuin vanha sanonta menee ”ei makeaa mahan täydeltä”, ja se pätee mielestäni hyvin myös someen ja sen käyttämiseen. Ihmiset ovat nykyään riippuvaisia somesta, enkä tarkoita tätä nyt hyvällä vaan sellaisella sairaalla tavalla, vähän niinkuin narkomaanit. Pakko saada koko ajan lisää, ja ilman ei pysty olemaan. Eniten olen huolissani nuorista, jotka käyttävät eri sosiaalisen median alustoja, eivätkä osaa vielä ollenkaan säädellä omaa aikaansa, jota siellä viettävät. Sosiaalisen median varjopuolista voisin kirjoittaa vaikka romaanin, mutta sen aika ei ole nyt. 

Lopuksi voin summata, että nähtäväksi jää, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu tämän TikTok-banshown myötä, sitä voimme jäädä innolla spekuloimaan ja seuraamaan. Omasta puolestani olisin valmis sysäämään koko sovelluksen syvimpään helvettiin joka puolelta maailmaa, mutta enhän minä näistä asioista päätä, ja hyvä niin. Annetaan ammattilaisten hoitaa ne päätökset. 

Teksti ja kuva: Aku Tuomainen