Muotokuvahuone Kansallismuseossa.
Salapoliisit ratkovat pähkinää muotokuvahuoneessa. Kuva: Marju Hulttinen

Kansallismuseossa seikkailee syyslomalla puuhakas joukko pieniä salapoliiseja. Lastenkierros on vauhdikas puolituntinen, joka tarjoaa aikuisellekin paljon tietoa napakassa paketissa. 

Syyslomalaisten iloksi kansallismuseo on järjestänyt monenlaista erikoisohjelmaa. Suurin hitti oli käynti museon tornissa. Katso, millaiset näköalat tornista avautuvat videosta tekstin alta. 

Kansallismuseo ulkoa
Kansallismuseo tarjoaa syyslomaviikolla ohjelmaa erityisesti lapsille. Lomalaiset voivat vierailla tornissa ja osallistua salapoliisikierroksille. Kuva: Marju Hulttinen

Opas, konstaapeli Tanja pyytää pieniä etsiviä siirtymään joukon eteen. Hän muistuttaa myös, että salapoliisien pitää pysyä salassa. Sen takia salapoliisien pitää pysyä hiljaa! 

Mutta tietävätkö salapoliisit, mikä on museo? 

“No siellä on vanhoja esineitä”, tietää joku. 

Etsivillä onkin nyt kimurantti ongelma, sillä vanhojen tavaroiden joukosta pitäisi löytyä vihje tulevaisuudesta. 

Salapoliisien reitti kulkee museossa lapsia kiinnostaviin paikkoihin. Uutta asiaa tulee myös aikuisille. Sulkahuoneessa selvisi minullekin, että linnut olivat entisaikojen ihmisille salaperäisiä olentoja, joiden uskottiin pystyvän välittämään viestejä tuonpuoleisesta. 

Välillä joku salapoliisi kipaisee antamassa ison halauksen isälle.

Metsästävä kuningatar oli aikansa kapinallinen

Karhujen ja karttojen jälkeen rosvojen etsintä etenee muotokuvahuoneeseen. 

Siellä etsivien pitäisi ratkaista kuva-arvoitus. Kuka seinän maalauksista oli henkilö, joka osasi miekkailla ja ratsastaa? Kaiken kukkuraksi hän pukeutui housuihin, vaikka ne olivat aikanaan naisilta kiellettyjä pukineita. Konstaapeli Tanja paljastaa, että muotokuvan henkilö on kuningatar Kristiina, joka kruunattiin kuningattareksi 6-vuotiaana. Mahtaako salapoliisien joukossa olla kuusivuotiaita?

Pari kättä nousee. Ajatella, he olisivat kuningattaria, jos olisivat Kristiinan paikalla. 


Kalevala-freskot
Museo tarjoaa paljon nähtävää myös aikuisille. Kuvassa keskushallin katossa olevat Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1928 maalaamat Kalevala-aiheiset freskot. Kuva: Marju Hulttinen

Presidenttihuoneessa salaisuus paljastuu

Muotokuvahuoneesta salapoliisit hiippailevat tsaarin valtaistuimen kautta presidenttihuoneeseen. 

“Kuninkaaksi tai kuningattareksi pitää syntyä, mutta teistä kuka vaan voi tulla presidentiksi. ”, kertoo Tanja. 

“Tulevaisuus olette te! Ehkä sitten kun olette vaikka 80-vuotiaita, joku teidän oma esine voi olla esillä museossa, koska olette olleet Suomen presidentti”, Tanja lupailee. 

Onneksi olkoon, salapoliisit ovat löytäneet tulevaisuuden. 

Pieni salapoliisi valokuvauskopissa
Kierrokselle osallistunut Aada piti kivana ajatuksena, että salapoliisit olivat itse se tulevaisuuden asia, jota etsittiin. Kuva: Marju Hulttinen

“Kivaa oli”, kommentoi 10-vuotias Aada kierrosta. “Tykkäsin siitä, että me oltiin itse se tulevaisuuden juttu”. 

Aadan isä Antti Ruotsalainen kertoo, että idea Kansallismuseossa käyntiin tuli Tatu ja Patu -kirjasta. 

“Itsellä on tosi kivat muistot Kansallismuseosta omilta lapsuusajoilta”, Antti sanoo. “Kierros oli hieno. Ainahan se on eri asia, kun joku toinen kertoo esineistä”.

Samaa mieltä lienevät myös muutkin kävijät. Vieressämme kiemurtelee jono tulevaisuuden presidenttejä, jotka odottavat vuoroaan kuvauttaa itsensä. Pian oma kuva välähtää presidenttien kuvien joukossa.

Tulevaisuuden presidentti
Aada kuvasi itsensä tulevaisuuden presidenttinä. Kuva: Marju Hulttinen

Katso video Kansallismuseon Salapoliisipäivästä:

Teksti: Sari Korolainen
Valokuvaus: Marju Hulttinen
Video: Lauri Iivanainen