Harva on tehnyt ennakoivan hoitosuunnitelman tai hoitotahdon. Hoitotahdolla voi ilmaista omat toiveet tilanteessa, jossa ei itse pysty niitä kertomaan. Omassa hoitotahdossani kerroin myös toiveistani musiikin ja ruoan suhteen.

Oletko miettinyt millaisissa tilanteissa et haluaisi sinua elvytettävän tai millaista lääkehoitoa sinulle saa antaa? Minä en. Yllättävä tilanne omassa elämässäni pisti miettimään, mikä minulle on hyvää elämään ja keskustelemaan aiheesta oman perheeni kanssa.

Hoitotahto on useille hieman vieras ja pelottava asia. Usein kuulee hoitotahdon rinnastettavan vain elvytyskieltoon, jossa vakavasti sairas ilmaisee, ettei häntä sairaskohtauksen sattuessa saa elvyttää, jos hän ei enää hyödy siitä. Elvytyskielto siis sallii luonnollisen kuoleman tilanteessa, jossa edellytyksiä parantumiseen ei ole. 

Hoitotahto on kuitenkin paljon muuta. Siinä voit kertoa omat toiveesi hoitohenkilökunnalle tilanteissa, joissa et pysty näitä itse ilmaisemaan. Hoitotahdossa on mahdollista ilmaista myös toiveita muihin kuin lääketieteellisiin tai sairaanhoidollisiin kysymyksiin liittyen. Lisäksi voit valtuuttaa toisen henkilö tekemään päätökset puolestasi. 

Miten hoitotahto tehdään?

Monet eivät puhu kuolemasta tai hoitotoiveistaan perheen tai läheisten kanssa, saati kirjaa kantaansa hoitotahtoon. Onnettomuus tai vakava sairaus voi yllättää kuitenkin myös nuorena – siksi hoitotahto kannattaa tehdä. Tämän jälkeen asiasta tulisi keskustella myös läheisten kanssa, jotta he tietävät näkemyksesi ja osaavat kertoa hoitohenkilökunnalle toiveistasi. 

Kun keskustelin asiasta omien läheisteni kanssa, ajattelin kertomani toiveiden riittävän. He kuitenkin toivoivat, että tekisin hoitotahdon kirjallisesti, jotta se ei olisi vain heidän muistinsa varassa tai heidän vastuullaan. Rupesinkin selvittämään, miten tämä helpoiten tapahtuu.

Hoitotahdon voi tehdä useilla eri tavoilla. Sen voi ilmaista suullisesti terveyskeskuksessa tai sairaalassa, jolloin henkilökunta kirjaa hoitotahdon sairauskertomukseen. Tämän lisäksi suositeltavaa on laatia hoitotahto kirjallisesti, allekirjoittaa ja päivätä se kahden todistajan läsnäollessa. Helpoiten hoitotahdon saa tehtyä kirjaamalla sen kansalaisten omaan verkkopalveluun OmaKantaan, josta löytyy jokaisen omat reseptit, tutkimustulokset sekä hoitoon liittyvät kirjaukset. 

OmaKannassa hoitotahto on käytettävissä ja näkyvissä eri puolilla terveydenhuoltoa ja velvoittaa hoitohenkilöstöä toimimaan sen mukaisesti. Vaikka Suomessa on lain mukaan oletettu suostumus elinluovutukseen, voi jokainen tehdä myös elinluovutustahdon. Kirjatun tahdon puuttuessa omainen ei voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta hän voi kertoa vainajan vastustaneen elinten luovutusta. Ilmaistua tahtoa on aina noudatettava. Elinluovutustahdolla voit varmistaa myös sen, että elinluovutukseen liittyvät toiveet tulee huomioitua. 

Mitä hoitotahdossa voi ja kannattaa ilmaista? 

Hoitotahtoa tehdessä on hyvä pohtia, miten haluaisit elää, miten haluaisit kuolla ja mihin asioihin haluaisit vaikuttaa.

Elämän loppuvaiheessa tai sairauden edetessä voi sinulla olla toiveita elintoimintojen keinotekoiseen jatkamiseen tai elvytykseen liittyen. Hoitotahtoon voi kirjata esimerkiksi hengityslaitteeseen kytkemistä, suonensisäistä antibioottihoitoa tai keinoruokintaa koskevia kieltoja. 

Monet kirjaavat hoitotahtoon myös muitakin kuin terveydenhuollollisia toiveita ja huomioita. Voit kertoa miten haluat ulkonäöstäsi huolehdittavan, millaista musiikkia haluat kuunnella, millaista ruokaa nauttia tai miten haluat sinua koskettavan. 

Oman hoitotahtoni kirjaamisessa vaikeinta oli tunnistaa ja kirjata auki toiveet erilaisissa tilanteissa. Onneksi netistä löytyy paljon hyviä esimerkkejä. Itse turvauduin näiden lisäksi terveydenhoitoalalla toimivien läheisteni apuun. Koen, että sieluni tai sisimpäni eivät ole ruumiissani, joten tein samalla myös elinluvutustahdon. Tilanteessa, jossa en itse pysty ilmaisemaan toiveitani ympäröivästä tilasta, haluan kuulla minulle mieluista musiikkia, syödä maukasta ja mausteista ruokaa sekä tavata läheisiä ja ystäviä mikäli mahdollista.

Helpota läheistesi tilannetta

Päätökset kaatuvat lähimmän verisukulaisen harteille, jos hoitotahtoa ei ole kirjattu tai kumppanisi on avopuoliso. Yllättävä onnettomuus tai sairaus on myös shokki läheisille, jolloin selkeä hoitotahto auttaa myös heitä. 

Vaikka hoidosta olisikin keskusteltu etukäteen, voi henkilön omat toiveet unohtua tosipaikan tullen. Itse halusin pitää kiinni omasta itsemääräämisoikeudestani, enkä vastuuttaa läheisiäni vaikeassa tilanteessa. Varsinaisen päätöksen teon hetkellä menetyksen pelko voi ohjata läheisiä valitsemaan ylläpitävät hoidot luopumisen sijaan. Vaikka se olisi vastoin henkilön omia toiveita.

Teksti: Sofia Kivinen
Kuva: pxhere.com