Hallitus on päättänyt leikata suomalaisesta kulttuurista reilu 17 miljoonaa euroa. Suomi on pieni markkina-alue, eli valtion tuki on erittäin tärkeää monipuolisen ja laadukkaan kulttuuritarjonnan kannalta. Näin suuret leikkaukset tietävät ainoastaan työpaikkojen menetystä ja tarjonnan suppenemista. Jatkuva kulttuurista leikkaaminen johtaa myös siihen, että pian palvelut eivät ole enää kaikkien saatavilla. Hauraimmassa asemassa ovat pienet teatterit, joiden toiminta on vaarassa loppua jopa kokonaan. Myös pääsylippujen hintoja on nostettava entisestään, mikä vaikuttaa ostovoimaan ja täten kävijämäärien laskuuun.

Kulttuuriala on merkittävä työllistäjä, jolla voitaisiin saada lisää työpaikkoja. Taiteeseen panostaminen olisikin erittäin tehokas tapa nostattaa taloutta. Valtavat leikkaukset alalla eivät tuo säästöä, vaan ajavat alalla työskentelevät ahdinkoon, ja seurauksena voi olla jopa irtisanomisia. Sen sijaan meidän pitäisi vahvistaa työsuhteita ja varmistaa, että taiteen ammattilaiset pystyvät vielä jatkossakin tarjoamaan arvokasta osaamistaan.

Sen lisäksi, että lukuisten ihmisten työpaikka on uhan alla, leikkaukset vaikuttavat myös koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Kulttuuri- ja taidepalvelut tuovat ihmisille yhteenkuuluvuuden tunnetta ja luovuutta, ja sitä pidetään jopa terveyden edellytyksenä. Kulttuuriala toipuu edelleen korona-ajan jäljiltä, jolloin voitiin huomata taiteen tärkeys ihmisten elämässä. Monen hyvinvointi kärsi, kun erilaisiin tapahtumiin ei enää päässytkään.

Kulttuuria on usein tapana harrastaa yhdessä muiden kanssa, jolloin se on myös sosiaalinen kokemus. Tapahtumiin mennään hakemaan muistoja ja rikastuttamaan omaa elämää. Jos kulttuurista leikataan jatkuvalla syötöllä, ei palveluja ole mahdollista tarjota enää samalla tavalla. Tämä vaikuttaa negatiivisesti erityisesti heihin, joilla kulttuuri on iso osa elämää.

Väestötutkimusten mukaan ihmiset, jotka käyttävät kulttuuripalveluja aktiivisemmin, elävät pidemmän ja terveellisemmän elämän. Kulttuurin on tutkittu myös olevan yhtä varteenotettava elinvoimaa lisäävä tekijä kuin terveellisten elämäntapojen.

Olen kohdannut monia, erityisesti nuoria, jotka kokevat kulttuuripalvelut suurena voimavarana, joka auttaa jaksamaan eteenpäin hankalina elämänvaiheina. Jos rajut leikkaukset taiteeseen jatkuvat tätä tahtia, se voi olla siis riski monen ihmisen elämässä myös hyvinvoinnin kannalta.

Teksti: Nea Hermansson
Kuva: Pixabay