Helsinki Priden vapaaehtoistoiminta on avoin kaikille. Vapaaehtoistoimintaan saa osallistua ja panostaa niin vähän tai paljon kun itsestä tuntuu sopivalta.

Hanna Leander ohjaa Bi/Pan ryhmää miltei 20 vuoden kokemuksella. Ryhmä on suunnattu bi- ja panseksuaalisuuden kirjoon kuuluville ja se kokoontuu noin kerran kuussa Kaapelitehtaalla. Bi/Pan ryhmässä on Hanna Leanderin mukaan vähintään seitsemän vapaaehtoista mukana.

“Pienikin panos auttaa” Leander kertoo.

Helsinki Pride -yhteisön yhteisötilat sijaitsevat Kaapelitehtaalla.

Vertaistukiryhmiä on ollut pitkään, vähintään 2000-luvun alusta. Myös Leander aloitti silloin ensimmäisen ryhmänsä ohjaamisen.

Leander on asunut 20 vuotta New Yorkissa ja palasi Suomeen korona-aikaan. Ennen New Yorkiin muuttamista hän veti silloisella HeSetalla Bi-ryhmää. Suomeen muuttamisen jälkeen palasi Helsinki Priden vapaaehtoistoimintaan.

Leander kuvailee itseään Bi-aktivistiksi, koska kokee että biseksuaalisuuden kirjoon kuuluvat ovat usein väliinputoajia.

Yhteisötilan seinää koristaa vuoden 2023 Pride-viikolla tehty ryijy.

Helsinki Priden toiminta on muuttunut merkittävästi kahdessakymmenessä vuodessa. 2000-luvun alussa ei ollut koulutuksia vapaaehtoisille, toisin kuin nykypäivänä. Leander kertoo, että juuri viikonloppuna on ollut viikonlopun kestävä koulutus, jossa käytiin tarkasti sääntöjä ja ohjeita liittyen ryhmien ohjaamiseen. Toiminnassa on myös paljon enemmän ihmisiä mukana nykypäivänä.

Helsinki Pridella on muun muassa naisten ja miesten ryhmiä, Bi/Pan-ryhmä, käsityöryhmä ja ryhmä kansainvälisille sateenkaari-ihmisille. Lisäksi on maahanmuuttajille ja pakolaisille erikseen suunnattu suljettu ryhmä, nimeltään Together.

Bi/Pan-ryhmään on suunniteltu kauden ohjelma, mutta sisältö voi kuitenkin muuttua. Leanderille on tärkeää, että ryhmäläiset pääsevät puhumaan omista kokemuksistaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvana. Vaikka välillä kokoontumiset voivatkin olla yleistä olemista turvallisessa tilassa.

Yhteisötilassa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet ja se ilmaistaan monella kielellä.

Keskustelut ovat olleet ryhmässä hedelmällisiä, sillä Bi/Pan iltoihin osallistuu laidasta laitaan erilaisia ihmisiä. Osa kävijöistä käy joka kerralla ja osa sellaisia, jotka käyvät kerran tai satunnaisesti. Leander oletti, että ryhmissä kävisi enimmäkseen nuoria, mutta ikähaarukka yllättäen onkin laaja. Ryhmissä kohtaa erilaiset seksuaalisuudet, sukupuolet ja taustat. Ryhmässä pääsee laajan ikähaarukan myötä keskustelemaan siitä, miten sukupolvikokemus on muuttunut ajan myötä.

“Sun ei tarvitse laittaa itseäsi mihinkään lokeroon ja olet tervetullut”

Bi/Pan ryhmässä on yleensä paikalla noin kymmenen henkeä, joka luo tilanteesta intiimin. Ryhmissä saa olla oma itsensä. Tarkoituksena ei ole haastatella ketään, vaan ryhmään saa halutessaan osallistua vain kuuntelijana. ”Sun ei tarvitse laittaa itseäsi mihinkään lokeroon ja olet tervetullut.”

Helsinki Priden toiminta huipentuu kesäkuun 28. päivä Pride-kulkueeseen.

  • Biseksuaalinen henkilö tuntee seksuaalista ja/tai emotionaalista vetovoimaa sekä samaa että eri sukupuolta olevia kohtaan. Etuliite bi- viittaa ”kahteen”. Biseksuaalinen ihminen voi kuitenkin nähdä termin ”kaksi tai useampi”.
  • Panseksuaalinen ihminen tuntee seksuaalista ja/tai emotionaalista vetovoimaa kaikkia sukupuolia kohtaan.
    Termit ovat hyvin samankaltaisia ja termit voi määritellä itselleen sopivaksi.

Teksti ja kuvat: Onerva Reinola

Lue tämä juttu ja monta muuta toukokuun 26. päivä julkaistavassa Toive-lehdessä!