Pipolätkä on monelle ensimmäinen kosketus jääkiekkoon. Suomessa kasvetaan luistimet jalassa – moni lapsi ehtii jäälle jo ennen kuin kävely sujuu kunnolla.
Pipolätkä on peli, jossa ei tarvita joukkueen logoja tai kausimaksuja, vain maila, kiekko ja jää. Suomessa pipolätkä on ollut osa talviurheilukulttuuria jo vuosikymmeniä, mutta ilmastonmuutos uhkaa tätä perinnettä.
Ilmaston lämpeneminen on jo lyhentänyt talvia merkittävästi. Suomessa jääpeitteisten päivien määrä on vähentynyt keskimäärin 1-2 viikolla vuosikymmenessä, ja tämä suuntaus jatkuu. Helsingissä luonnonjäiden luistelukausi voi olla vain muutamia viikkoja, kun ennen pelattiin kuukausia.
Pipolätkä on yksi jääkiekon tasa-arvoisimmista muodoista.
Jo muutamakin sula talvi voi tarkoittaa sitä, että yksi sukupolvi voi menettää mahdollisuuden kokea pipolätkän ainutlaatuisen taian.
Jäähdyttämättömät ulkojäät ovat aina olleet jääkiekon sydän. Monet pelaajat aloittavat uransa oman koulun kentältä, ja ulkojäillä luisteleminen on monelle jokavuotinen perinne ja lapsuuden muisto. Ilmaston lämpeneminen uhkaa tätä kulttuuria. Talvet lyhenevät, jää ei kanna ja turvallisia ulkojäitä on yhä vähemmän.
Pipolätkä tuo kaikille mahdollisuuden harrastaa. Pipolätkä on yksi jääkiekon tasa-arvoisimmista muodoista. Seurajääkiekossa varusteet, kausimaksut, matkakulut ja lajin vaatima ajallinen panostus koko perheeltä voivat olla esteenä harrastamiselle. Pipolätkä on avointa kaikille, riippumatta taustasta, iästä tai taloudellisesta tilanteesta.
Jääkiekkoyhteisön on otettava ilmastokysymykset vakavasti ja puolustettava talvia.
Nyt on aika toimia, jotta tulevat sukupolvet voivat kokea pipolätkän vapauden aivan kuten me ennen heitä. Luonnonjäiden pelastaminen vaatii toimia niin jääkiekkoyhteisöiltä kuin päättäjiltäkin.
Jääkiekkoyhteisön on otettava ilmastokysymykset vakavasti ja puolustettava talvia. Save Pond Hockey -tapahtuman kaltaiset kampanjat muistuttavat, että ilmastonmuutos ei ole vain ympäristöongelma: se on uhka urheilulle ja kulttuurillemme.
Ilmastonmuutos ei ole kaukana tulevaisuudessa, vaan se vaikuttaa jo nyt. Jokainen teko, olipa se kuinka pieni tahansa, on askel kohti lämpenemisen hidastumista.
Kaupunki.TV striimaa Save Pond Hockey -tapahtuman lauantaina ja toteuttaa turnauksen viestinnän ja selostukset. Seuraa Save Pond Hockey:ta Instagramissa ja katso KaupunkiTV:n lähetystä tästä:
Teksti: Liinu Vepsäläinen
Kuva: Senni Kujanpää