Asunnottomien yön etkoilla eri toimijat jalkautuivat Harjutorille erityisesti niitä ihmisiä varten, jotka eivät itse pysty apua hakemaan. Tapahtuma järjestettiin perjantaina 15. lokakuuta.
Asunnottomien yötä vietettiin 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tapahtuman järjestää Vailla Vakinaista Asuntoa ry yhdessä muiden järjestöjen kanssa.
Ruohonjuuritasolla toimivat järjestöt ja vapaaehtoiset ovat kaupungin sosiaalityön tärkeitä yhteistyökumppaneita. Näin ollen oli luontevaa, että Asunnottomien yön etkot olivat myös kaupungin eri tahojen ja järjestöjen yhteinen ponnistus.
Asunnottomuuden mukana muut ongelmat kertautuvat
”Asunnottomille jokainen yö on asunnottomien yö”, kiteyttää yhdyskuntatyöntekijä Annamari Aalto Helsingin kaupungilta.
Aalto kertoo, että sosiaalitoimelta pyydetään usein asuntoja, vaikka sosiaalityöntekijät eivät niitä suoraan pysty kenellekään järjestämään.
Kaupungin sosiaalitoimen ongelma on, että eniten apua tarvitsevat ihmiset eivät jaksa tai osaa hakeutua palvelujen äärelle. Kaupungin työntekijät päättivät tehdä Asunnottomien yön tiimoilta pienen kokeilun.
”Löytäisivätkö apua tarvitsevat ihmiset Harjutorille meidän juttusille”, Aalto kertoo.
Toiveena on tavoittaa ihmisiä, jotka eivät ehkä vielä ole sosiaalitoimen asiakkaita ja madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijään. Toritapahtumaan on helppo pysähtyä juttelemaan ja kysymään, millaista apua voisi saada.
Vuokra maksetaan ensin, huikka sitten
Värikkäät katokset keräävät mukavasti kulkijoita ja tunnelma on kuin leppoisalla kylätorilla markkinapäivänä. Apuriksi esittäytyvä mies tulee ja sanoo, että häntä voi haastatella.
Apurin mielestä Asunnottomien yö on hyvä asia, ja ihmisten toimeentuloa pitäisi parantaa.
”Eläkkeet saisivat olla suurempia. Parempi toimeentulo olisi paikallaan, jos ihminen ei ole töissä”.
Apuri mainitsee erityisesti niiden ihmisten kohtalon, jotka eivät pysty töihin. Heidän pitäisi päästä eläkkeelle.
Poikakodin kasvatti Apuri sanoo itse saaneensa kaupungin vuokra-asunnon kahden itsemurhayrityksen jälkeen. Sen jälkeen hän on pitänyt asunnosta hyvää huolta.
”Maksan vuokran ja sähköt. Ostan ensin myös ruokaa, sitten voi ottaa huikkaa, jos jotain jää.”
Vaasanaukion erityispiirre on vielä se, että useat auttavat järjestöt ovat keskittäneet toimintansa sinne. Siellä toimivat muun muassa Mielenterveyden keskusliiton Klubitalo ja vankilasta vapautuneiden tukijärjestö Kris.