Klassiseen mielikuvaan golfin pelaamisesta kuuluu Donald Trumpin kaltaiset henkilöt, isojen firmojen isot johtajat, sopimassa vuosisadan kauppoja yksityisillä golfkentillä. Golfia on pidetty kalliina ja elitistisenä lajina, mutta onko tilanne tällainen nykypäivänä?
Viime vuosikymmenen aikana muutosta lajin parissa on nähty paljon. 2020-luvulla golfia pelaavien nuorten – noin 25-vuotiaiden ja sitä nuorempien – lukumäärä on kasvanut huimasti, ja heidän mukanaan ovat puhaltaneet uudet tuulet lajin parissa. Lajin tiukat etikettisäännöt ovat löystyneet, ja kentille pääsee pelaamaan esimerkiksi t-paidassa, mikä olisi ollut vielä jonkin aikaa sitten käsittämätön asia.
Tietenkin Suomesta ja muualta maailmasta löytyy eksklusiivisempia golfklubeja, joihin pelaamaan pääseminen on vain heille, joilla saavutukset tai raha riittävät. Kuitenkin Suomessa tämän tyyppisiä kenttiä on harvassa, ja yleisesti kentät ovat avoimempia kaikille pelaajille. Monilla kentillä pelaajien rajoittaminen perustuu ainoastaan pelaajan tasoon, eli aivan aloittelevat pelaajat joutuvat aloittamaan harrastuksensa muualla.

Golfiin liittyvissä mielikuvissa on miljoona asiaa joista täytyy maksaa, jotta kentälle edes pääsee. On golfklubin jäsenyyksiä, pelioikeuksia, green fee -maksuja ja tietysti pelivälineet, kuten mailat, pallot, hanskat ja vaatteet. Golfia pelatakseen Suomessa vaaditaan jäsenyys jollekin golfkentälle. Erittäin suositeltavaa on käydä green card -kurssi.
Golfklubin jäsenyyden hinta Suomessa vaihtelee 50 euron ja 150 euron välillä. Green card -kurssilla henkilö oppii golfin perusteet ja osoittaa, että on kykenevä pelaamaan. Kursseja voi nykyään suorittaa myös verkossa, ja ne maksavat halvimmillaan noin 70 euroa. Perinteinen yhden päivän golfkentällä kestävä kurssi maksaa keskimäärin 150 euroa. Kurssilla päästään harjoittelemaan kaikkia golfin osa-alueita ja opitaan golfin etikettiä ja sääntöjä.
Tärkeässä roolissa ovat pelivälineet. Mailojen hinnat uutena voivat olla järkytys monelle, sillä kalleimmista mailoista voi yhteensä joutua maksamaan useita tuhansia euroja. Nykypäivänä löytyy kuitenkin monia myyntipaikkoja käytetyille mailoille, joilla aloittava golfari pääsee lajin pariin huomattavasti halvemmalla. Kokenutkin pelaaja voi tehdä hyviä löytöjä käytettyjen käytettyjen välineiden myyntipalstoilta.

Palloja golfissa kuluu varsinkin alkuvaiheessa paljon, joten on suositeltavaa hankkia halvempia palloja, jotka ajavat asiansa. Käytettyjä palloja myydään myös paljon ja niitä ostamalla voi myös säästää varsinkin, jos pallojen kulutus on suurta.
Kun välineet ovat kunnossa, on aika siirtyä kentälle. Moni käy pelaamassa golfia vain yhdellä kentällä, jolloin sopiva ratkaisu on ostaa pelioikeus. Pelioikeus oikeuttaa pelaamaan rajattoman määrän kierroksia yhden kauden aikana kyseisellä kentällä. Yksi kausi kestää karkeasti yhden kesän. Se alkaa keväällä, kun kenttä on pelikunnossa ja päättyy syksyllä, kun kenttä suljetaan.
Pelioikeuksien hinnat vaihtelevat suuresti kenttäkohtaisesti, mutta keskimäärin Suomessa pelioikeudesta joutuu maksamaan 1000 euroa. Monilta kentiltä löytyy myös halvempia vaihtoehtoja, joissa etuudet voivat olla pienempiä kuin kalliimmissa versioissa. On myös yleistä, että nuorisolle, junioreille ja opiskelijoille tarjotaan pelioikeuksia halvemmalla hinnalla.
Pelioikeudelle vaihtoehto on maksaa yhdestä pelikerrasta pelimaksu eli niin sanottu green fee. Green fee -hinnat pyörivät 20-100 euron välillä kentästä riippuen. Viime vuosina on tullut erilaisia palveluita, esimerkiksi Supergolf, joka tarjoaa jäsenilleen halvempia green fee -hintoja ja tarjouksia niille, jotka pelaavat useammalla kentällä. Monet kentät tarjoavat myös green fee -hinnoista alennuksia esimerkiksi alle 18-vuotiaille tai opiskelijoille.
Mielikuva golfin kalleudesta pitää jollain tasolla paikkaansa, mutta on myös tapoja, joilla harrastaja voi säästää. Vuosittaiset satsaukset lajiin pienenevät, mitä enemmän lajia harrastaa ja taidot kehittyvät. Välineitä ei tarvitse päivittää joka vuosi, kun niihin on kerran panostanut.

Eniten rahaa käytetään pelimaksuihin eli siihen, että pääset kentälle pelaamaan. Yksittäisten kierrosten hinnat tippuvat kuitenkin sitä mukaa, mitä enemmän kierroksia kauteen kertyy.
Ajatus yläluokkaisesta harrastuksesta on hälventynyt varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun lajin harrastajamäärät ovat nousseet ennätysmäisesti, etenkin pandemian aikaisen golfbuumin myötä. Golf ei ole enää vain eliitin laji, vaan yhä useampi nuori ja aloitteleva harrastaja löytää tiensä kentille edullisempien vaihtoehtojen ja rennompien sääntöjen ansiosta.
Teksti ja kuvat: Aleksi Paananen
