Käsillämme on ilmastonmuutoksen aika. Energiantuotanto syö maapallomme resursseja ja tuottaa valtavasti päästöjä. Energian kulutus kasvaa jatkuvasti, mutta uusiutumaton energia ei ole enää jatkossa ratkaisu tilanteeseen. Voisiko tekoäly auttaa matkalla kohti ekologisempaa ja uusiutuvampaa sähköntuotantoa?
Suomessa on tavoitteena lisätä uusiutuvan energian tuotantoa, ja vuoteen 2030 mennessä tavoitteenamme on nostaa uusiutuvan energian käyttöprosentti viitenkymmeneen. Vaihtoehtona fossiiliselle energiatuotannolle ovat uusiutuvat energiamuodot, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoima. Edelleen joudutaan turvautumaan myös ydinvoimaan, koska se ei tuota ilmakehälle haitallisia kasvihuonekaasuja, ydinjätettä kylläkin.
Teollisen vallankumouksen aikaa elettiin Suomessa 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Energian lähteinä uusissa tehtaissa käytettiin pääasiassa hiiltä, vesivoimaa ja puuta. Hiilellä toimiva höyrykone oli nykyisen elintasomme mahdollistaneen teknologisen kehityksen lähtölaukaus.
Uusiutuvien energiamuotojen käyttö on merkittävästi lisääntynyt 2000-luvulla. Ukrainan sodan myötä Euroopan maat ovat pyrkineet eroon Venäjän tuottamista fossiilisista polttoaineista. Energiakriisistä on puhuttu maailmanlaajuisesti nyt parin vuoden ajan.
Millä tavalla tekoäly voisi auttaa uusiutuvan energian kasvavaan tarpeeseen?
Vaikka tekoälyn nopea kehitys huolestuttaa alan tutkijoitakin, voi tekoäly auttaa kuitenkin analysoimaan ja tulkitsemaan dataa nopeammin ja tehokkaammin, kuin ihmisaivot. Tätä ollaan jo pystytty hyödyntämään sähkötuotannon eri vaiheissa, esimerkiksi kulutuksen ennakoimisessa ja raaka-aineiden optimoimisessa. Tekoälyn avulla voidaan muodostaa ekologisempi energiantuotantoprosessi, joka minimoi ylimääräisen kulutuksen.
Samalla tekoäly on vaatii suuren määrä sähköä datakeskusten pyörittämiseen valtavien tietomäärien prosessoinnissa. Suuret teknologiayhtiöt rakentavat uusia datakeskuksia, jotka vaativat valtavasti energiaa ja resursseja.
Tekoälyn energiantarvetta on kuitenkin mahdollista vähentää tulevaisuudessa supersirulla, joka parantaa tekoälyn suorituskyvyn kolmekymmentäkertaiseksi.
Tulevaisuudessa aurinkoenergiaa voidaan kerätä jo avaruudessa aurinkopaneeleilla ja siirtää energia mikroaaltoina maan pinnalle jaettavaksi eri käyttökohteisiin. Tekniikkaa on jo pienessä mittakaavassa testattu ja energiansiirto avaruudesta maan pinnalle on onnistunut.
On tärkeää, että pystymme kehittämään ratkaisuja, jotka edistävät uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä. Myös Ydinvoimasta tulisi päästä eroon, mutta tällä hetkellä se ei ole vielä mahdollista. Ovatko teknologia ja tekoäly energiantuotannon ratkaisu vai ovatko ne vain uusia päästölähteitä?
Teksti: Sofie Satta
Kuva: Pixabay