Heta Kiljunen 20, voitti Suomen Tankotanssiliiton järjestämät suomenmestaruuskilpailut Kuopiossa 7.-8. syyskuuta.
Tankotanssin suosio kasvaa vuosi toisensa jälkeen. Valtamediassa laji esiintyy suhteellisen vähän ja lajiin kohdistuu erilaisia ennakkoluuloja. Tankotanssi on todellisuudessa voimaa, notkeutta, kehonhallintaa ja taiteellista silmää vaativa laji, joka kehittyy koko ajan ja uusia alalajeja syntyy enemmän ja enemmän.
Alunperin Jyväskylästä kotoisin oleva, nykyinen Helsinkiläinen Heta Kiljunen on harrastanut tankotanssia noin viisi vuotta, joista neljä vuotta hän on kilpaillut. Kiljunen on noussut yhdeksi tankotanssin kärkinimistä varsin nopeasti ja onkin niittänyt menestystä niin Suomessa kuin maailmallakin. Tuore suomenmestaruus on kuitenkin hänen ensimmäinen ja pitkään haaveilema.
Kuopiossa järjestettyihin suomenmestaruuskilpailuihin valmistautuminen vaati Kiljusen mukaan paljon toistoa, kestävyyskunnon nostamista sekä pitkäjänteistä työtä koreografian kanssa. Myös henkisen puolen kanssa oli haasteita, mutta erilaiset mielikuvaharjoitukset ja harjoituskilpailut toivat Kiljuselle varmuutta kilpailuihin valmistautuessa. Itse Kilpailutilanne tuntui Kiljusesta kevyeltä ja varmalta ja hän pystyi olemaan heti tyytyväinen suoritukseensa.
Kiljunen on harrastanut koko lapsuutensa voimistelua, ja kipinä tankotanssiin lähti voimistelun lopettamisen jälkeen kun Kiljunen halusi jotain samankaltaista, mutta silti jotain uutta ja erilaista. Pitkästä voimisteluharrastuksesta onkin ollut hyötyä tankotanssissa. Kiljunen kertoo harjoittelevansa noin 15 tuntia viikossa. Haaveissa olisi seuraavaksi voittaa maailmanmestaruus, mutta tulevana talvena Kiljunen ei vielä aio kilpailla, vaan keskittyy jo seuraavaan kauteen, jotta saa ohjelmastaan vaativamman ja kokonaisvaltaisemman. Kiljunen aikoo myös tulevaisuudessa keskittyä enemmän taiteellisempaan, tankotanssin alalajiin pole artiin.
Oman harjoittelunsa ja päivätyönsä ohella Kiljunen myös valmentaa muita lajin harrastajia. Hän suositteleekin lajia kaikille, jotka haluavat kehittää voimaa, notkeutta ja itseilmaisua. Kiljusen mukaan lajissa parasta on sen monipuolisuus ja nopea kehittyminen. Hän rohkaisee kaikkia kiinnostuneista kokeilemaan lajia ennakkoluulottomasti.
Teksti ja kuvat: Jari Hakola