Someen ladataan rajuja mielipiteitä, jotka julkaistaan vaan huomion toivossa. Huono näkyvyys on näkyvyyttä sekin, mutta ovatko seuraukset hetken kestävän julkkiselämän arvoiset?

Sosiaalisessa mediassa seuraajien saamiseksi tehdään nykyään mitä hurjempiakin temppuja. Yhtenä ilmiönä suosioon on noussut rage baittaaminen, jolla tarkoitetaan hyvin kärkkäiden mielipiteiden avulla kohun ja vihan herättämistä. Näillä kannanotoilla pyritään repimään yleisöstä raivoa ja sitä kautta saamaan julkisuutta.

Kun ymmärtää, että rage baittaamisen tarkoitusperä on herättää tunteita, niin osaa varmasti kyseistä sisältöä suodattaa. Mutta jokaisella mediaa selaavalla ei välttämättä ole riittävää medialukutaitoa huomata, että kärjistettyjen mielipiteiden taustalla on vaan huomionhakuisuus.

Rage bait sisällöstä esimerkkinä tunnetuksi on tullut nyt jo vastuuseen joutunut suomalaismies, joka postaa Tiktokissa naisvihamielistä sisältöä. Videoillaan hän ottaa kantaa rajuihinkin aiheisiin hurjilla mielipiteillä, esimerkiksi mies kertoo naisten ”aiheuttaneen” raiskaamisen ja puhuu naisten ”omista tyhmistä valinnoista”. 

 Miehen videot ovat herättäneet runsaasti keskustelua ja pahennusta Tiktokin lisäksi muun muassa Redditissä, X:ssä ja Facebookin Naistenhuone-ryhmässä. Myös muut vastaavanlaiset esimerkiksi katujengikulttuuria mainostavat mediasisällöt ovat nostaneet päätään sosiaalisen median alustoilla. 

 Mutta käykö tällaisten sisällöntuottajien mielessä se, kenen kaikkien ruuduille kyseiset kannanotot päätyvät?

Tiktok-sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, mutta tiettävästi sitä käyttävät myös sitä nuoremmat lapset. Millaisia vaikutteita esimerkiksi 9-vuotias lapsi saa sisällöstä, jossa nuorehko siististi pukeutunut mies näyttää hienoa elämäntyyliä ja toteaa: “Nainen joka ei halua lapsia on käyttökelvoton?”

On hurjaa lukea kyseisten videoiden kommentteja, joissa etenkin nuoret pojat ihannoivat naisia alentavaa sisältöä ja trendiksi muodostunutta “alpha”-ajattelutapaa, joissa painotetaan miehen yliotetta naiseen. Videoiden räjähdysmäinen suosio myös lietsoo kyseistä ajatusmaailmaa sosiaalisen median ulkopuolellakin, jos esimerkiksi koulussa moni pitää samanlaisesta sisällöstä. 

Ajatellaan tilanne, jossa nuori poika tulee kotioloista, jotka antavat jo valmiiksi vastaavan tyylistä maailmankuvaa. Kyseiset videothan vahvistavat kuvaa siitä, miten naisia kuuluisi kohdella. Jos myöhemmässäkään vaiheessa kukaan ei korjaa tälle pojalle virheellistä tietoa, niin miten vääristynyt kuva tälle jääkään elämään?

Kuva: JATOCREATE / PIXABAY

Teksti: Maijakatri Suihko